Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Haasteita, haasteita ...

Kuva: Haasteita, haasteita ...

Mitkä ovatkaan ne tapahtumat, jotka vuosi toisensa perään tulevat juuri ja tasan, tähän samaan aikaan vuodesta? Ne ovat pikkujoulujen viettäminen ja kaupungin budjetin rakentaminen. Molemmat taitavat aiheuttaa lähes yhtä paljon miettimistä ja päänvaivaa. Ainakin näin naisnäkökulmasta tarkisteltuna.

 Pikkujouluihin valmistautuvalla naisväellä on aivan ensimmäiseksi huoli siitä, mitä tänä vuonna pukisi päälleen, millä tavalla voisi näyttää hoikemmalta, miten korostaisi juuri niitä juttuja itsestään jotka tuovat kaikki mahdolliset parhaat puolet esille? Onneksi nykyään on kaiken maailman vippaskonsteja, joilla voi katsojaa ikää kuin vähän huijata. En nyt tarkoita pelkästään asusteita, joilla voi korostaa tai kohottaa. Tarkoitan nyt näitä katseella vangitsemisjuttuja, jotka lienevät hieman uudempi ”huijauskonsti”. Katseenvangitsemisjuttuihin kuuluvat mm. irtoripset eli ripsi-implantit ja implanttien permanentit. Niin tai näin jokainen juhliin valmistautuja haluaa siis näyttää hyvältä ja tuoda itsestään esille ”parhaita puoliaan”.

Sitten se toinen tapahtuma, kaupungin budjetin rakentaminen, se on myös haastavaa puuhaa ja aiheuttaa tekijöilleen kovasti päänvaivaa, sopimista ja miettimistä. Siinäkin perimmäinen tarkoitus on rakentaa sellainen budjetti, joka ei pelkästään näytä hyvältä, vaan myös on mahdollisimman hyvä ja realistinen. Kaupungin budjetin tekemisessä ei pidä kuitenkaan vippaskonsteja ja huijausta käyttää.

Tänä vuonna olen kaupunginhallituksen varajäsenenä päässyt osallistumaan muita vuosia intensiivisemmin budjetin tekemiseen. On ollut kiintoisaa huomata, kuinka paljon budjetin laatiminen vaatii erilaisia sopimisia ja palavereja. Onhan se selvää, että jokaisella poliittisella ryhmällä on omia arvovalintoja ja omia ideologioita, jota he haluavat tuoda esille budjettia laadittaessa. Näiden kaikkien yhteensovittaminen yhdessä virkamiesten tekemien tarkkojen laskelmien ja arvioiden kanssa luo kyllä omat haasteensa budjetin tekemiselle.

Alkava vuosi tuo tietysti myös kokonaisuudessaan lisähaastetta Porin kaupungille, ei pelkästään budjetin osalta. Tuleehan meistä Suur- Pori, niin kuin joissakin yhteyksissä on julistettu. Lisäksi haasteita asettaa uusi SOTE-alue. Huomionarvoisena ja tärkeänä seikkana Porin osalta on se, että hallinto- ja kuntaministeri Mari Kiviniemi on myöntänyt Porin kaupungille 417 000 euroa sosiaali- ja terveydenhuollon yhteistoiminta-alueen käynnistämiseen yhdessä Ulvilan kaupungin sekä Luvian, Noormarkun, Merikarvian ja Pomarkun kanssa. Rahaa myönnettiin maassamme viidelle eri hankkeelle, jotka koskevat kuntien välistä yhteistyötä. Se, mikä tästä asiasta tekee erityisen huomionarvoisen, on se, että koko maahan myönnetystä yhteensä miljoona euron rahasta juuri Porin SOTE-piirin käynnistämiselle myönnettiin selkeästi suurin rahamäärä.

Porin perusturva on yksi suurimmista haasteista Porin kaupungin taloutta tarkisteltaessa. Nyt toimiva perusturvalautakunta on tähän asti pystynyt käsittelemään haastavia ja toisinaan vaikeitakin asioita useimmiten hyvin rakentavasti ja asiallisesti. Toivoa sopii, että YTA-alueen luottamushenkilöiden liittyessä joukkoomme päätöksiä kyetään tekemään yhä rakentavasti ja tarkoituksenmukaisesti. Onhan se selvää, että myös lautakuntatyöskentelyssä tulevat esille eri puolueiden ideologiat ja nyt myös YTA-alueella jo toimivien toimintojen ja organisaatiomallien aikaisemmat käytännöt.

Erityisen tärkeä ja ehdoton lautakunnan päätöksenteon kannalta on virkamiesten tuomien asioiden esittely. On hankalaa ja lähes mahdotonta tehdä luotettavia ja vastuullisia päätöksiä, ellei lautakunnan jäsenillä ole päätettävistä asioista tarpeeksi tietoa. Lisäksi se saattaa aiheuttaa ikäviä väärinkäsityksiä myös YTA-alueen kunnissa. Kaikenpuolisen luottamuksen kannalta on siis erityisen tärkeätä minimoida väärinkäsityksiä mahdollisimman pitkälle.

Onhan Porissa toki paljon kaikenlaisia muitakin haasteita. Haasteita on nyt ja tulevaisuudessa. Näin pitää tietysti ollakin. Haasteita on myös sosiaalidemokraattisessa puolueessa. Ei pelkästään paikallisella tasolla, vaan myös valtakunnallisesti ajatellen. Nyt tuntuu siltä, että me sosiaalidemokraatit ajattelemme liikaa vain sitä, mitä toiset meistä ajattelevat. Olemme saaneet ”takkiimme” niin valtakunnallisesti, kuin paikallisestikin. Siitäkö lienee tämä häntä koipien välissä kuljeskelu? Pois se, nyt pitäisi tarttua entistä rivakammin riveihin ja alkaa suoristaa niitä. Oppositiossa olemista tulee hyödyntää rohkeilla linjavedoilla ja erottumisilla muista. Romukuoppaan ajatus siitä mitä muut meistä ajattelevat. Nyt on jo aika alkaa julistaa sitä, mitä me ajattelemme muista.

Sonja Myllykoski

11.12.2009 08:28

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko äänestää EU-vaaleissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva