Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Katsomosta: Vuoden parhaat

Kuva: Katsomosta: Vuoden parhaat

Suomen Urheilutoimittajain liitto on lähettänyt jäsenistölleen listan ehdokkaista, joista ensi vuoden alussa (11.1.) pidettävässä Suomen Urheilugaalassa sitten julkistetaan Vuoden Urheilija, Vuoden naisurheiluja, Vuoden joukkue sekä Vuoden valmentaja. Liitto on kerännyt ehdokaslistan, josta sekä vuoden parhaan miesurheilijan että vuoden parhaan naisurheilijan nimi pitäisi olla esillä. Ja varmasti ovatkin, mutta saman päivän aikana – siis ennen julkistamistilaisuutta – liiton jäsenistö on valinnut lajiensa parhaat. Heidät ovat valinneet ne, jotka tähän päivätilaisuuteen ovat vaivautuneet muualta Suomea. Eli näissä lajien parhaiden valinnoissa on muutaman kerran menty metsään kunnolla, niin että rytisee.

Mutta nyt kun etsin Suomen parhaan urheilijan listalta muutamia nimiä, jotka eivät meikäläiselle heti kerro edes sitä, mistä lajista on kysymys. Voi olla, että maastamme löytyy muitakin, jotka eivät heti urheilijan lajia tunnista. Tässä yhteydessä pitää heti kertoa, että samaa urheilumuotoa parina harrastavaa urheilijaa lasketaan äänestyksessä yksilöurheilijaksi. Otetaan yksi pari listalta esiin esimerkin vuoksi. Sellainen voisi olla vaikka Sami Jauhojärvi - Ville Nousiainen, joiden vuoden meriitteihin kuuluu parisprinttiviestin MM-pronssi.
Mennäänpä sitten pelkästään ihan yksilöpuolelle ja pistän esiin useamman listalla olevan urheilijan (tai siis parin) nimen, eikä lukijan tarvitse muuta kuin heti perään kajauttaa ilmoille, mikä laji on kyseessä?
Nimiä tulee nyt: Ville Aaltonen, Heini Elo-Klas Ramsay, Sami Haapakoski, Krister Holmberg, Raija Jurkko, Janne Jurvelin, Toni Kosonen, Teemu Köngäs, Jari Martikainen, Antti Pyrhönen, Mervi Rantamäki, Petteri Salonen, Fredrik Smulter, Hannele Tonna ja Staffan Tunis.

Äkkiähän se kävi
Ei muuta kuin vilpittömät onnittelut, että urheilulaji kaikkien nimien osalta tuli niinkin nopeasti. Perään täytyy todeta, että kaikki he ovat lajinsa maailman huippuja ja koska listalta löytyy myös miesten pesäpallosta edustaja, niin yhtä kaikki, maailman huippu.
Nyt pitää antaa vähän Pesäpalloliitolle pakkasta. Äkkipäätä löysin listalta jopa kolme miesten pesiksen edustajaa, vaan en ainuttakaan naispesäpalloilijaa! Tuntuu melko kummalliselta, että tässäkin ehdokaslistassa on se Sotkamon Jymy päässyt vaikuttamaan. Toinen mahdollisuus on, etten vain huomannut tätä naispesiksen edustajan nimeä, vaikka aika tarkkaan listan tihrustin.
Tosin ihan erikseen on laadittu naisurheilijoiden lista, mutta ei silläkään tuttuja nimiä Superista löytynyt. Liekö Kirittärillä huonot suhteet liiton sekä valitsijoiden suuntaan? Tosin Suomen paras pesäpalloa tällä kaudella pelannut nainen löytyy kyllä Porista. Olisiko tässä sittenkin se perimmäinen syy?

Sitten skaalaan joukkueet
Jotta muodostuisi peräti joukkue ehdokaslistalle, niin siitä täytyy löytyä vähintään kolme samaan lajiin osallistunutta edustajaa – siis joko kotimaiseen sarjaan tai sitten johonkin arvokisoihin muodostettu vähintään trio suomalaisia.
Silti vielä edelliseen pesäpalloilijoita koskevaan pohdintaan voi lisätä sellaisen hämmästyttävän yksityiskohdan, että listalta löytyy peräti kaksi jalkapalloilijaa (Roman Eremenko ja Sami Hyypiä), mutta vain yksi jääkiekkoilija. Hän on Niko Kapanen (MM-kisojen paras maalintekijä).
Tämä tarkoittanee – rajusti arvioiden – että minkään maaosan (Pohjois-Amerikka ja NHL) jääkiekko ei ole nyt ollut valitsijoiden suosiossa.
Palataan silti joukkueurheilun ehdokkaisiin ja niistä esiin nousee toki hiihdon miesten MM-viestin pronssijoukkue (Matti Heikkinen, Nousiainen, Jauhojärvi ja Teemu Kattilakoski). Listalla on toki hiihdon naisten MM-viestin kultajoukkue (Aino-Kaisa Saarinen, Virpi Kuitunen, Riitta-Liisa Roponen ja Pirjo Muranen). Siinä taisi samalla tulla esiin myös Vancouverin kultamitalijoukkue)?
Mutta olo helpottuu huomattavasti kun listalla on Sotkamon Jymyn miesten pesäpallon Suomen mestari. Toki mukana on myös JYP, joka jääkiekossa voitti sekä Kanada Maljan että SM-liigan runkosarjan. Eikä listalla ehkä olisi ollut jalkapallon miesten Suomen mestaria, ellei se olisi ollut Helsingin Jalkapalloklubi?
Toki lisätään vielä joukkuelistaan keilailun miesten EM-kultajoukkue (Petteri Salonen, Osku Palermaa, Jussi Turtiainen, Joonas Jähi, Kimmo Lehtonen ja Juhani Tonteri). Olarin Voimistelijoiden Deltat-ryhmän kokoonpanoa ei ikävä kyllä nimilistaltaan julkistettu (saati sitten perässä olisi ollut puhelinnumero sekä isän nimi ja veroäyri).

Vuoden valmentajat sekä naisten lista
Vuoden valmentajien ehdokaslistalta taitaa nousta esiin Mauro Berruto. Hän on Suomen miesten lentopallon maajoukkuevalmentaja. Perusteluiksi taitaa yksinkertaisesti riittää se, että ensin Suomi pystyi voittamaan vieraissa erän maailman ehdottomasti parhaalta lentopallomaa Brasilialta, mutta kakun kruunasi se, kun Suomi ensimmäistä kertaa maamme lentopallohistoriassa peräti voitti Brasilian.
Se vasta oli ihmeiden ihme ja nyt kiitokseksi siitä, Berruto taitaa saada potkut päävalmentajan tehtävästä. Näin ainakin Suomen Lentopalloliitto on suuressa viisaudessaan päättänyt, että sopimus puretaan – tavalla tai toisella – jo talven mittaan. Niin sitä viisas liitto toimii, vissiin!
Toki toinenkin kova ehdokas löytyy ja hän on Magnus Dahlen, hiihtomaajoukkueen päävalmentaja. Hän saanee tällä systeemillä omat potkunsa vasta ensi keväänä kun ensin on hiihdetty Vancouverissa.
Mutta kuinka sattuikaan, ehdokaslistalla on Mikko Kuosmanen. Arvatkaa kuka hän on? No, tietenkin hän on Sotkamon Jymyn seurajoukkueen pelinjohtaja. Huh huh!
Naisten listalta tulee paitsi tietenkin paras vuoden naisurheilija, niin saman tien myös vuoden 2009 Suomen Paras Urheilija. Ellei A-K Saarinen voita molempia titteleitä, niin Vuokatissa on järjestetty joku erityinen seminaari!
Onhan Kuitunen, Tanja Poutiainen sekä Laura Lepistö kovia haastajia, mutta Virpi voittaa tittelin vasta ensi vuonna kun ensin voittaa Vancouverissa henkilökohtaisen kultamitalin. Toki vastaavaan pystyy myös Saarinen, mutta mitä sitten tehdään, jos joku suomalaishiihtäjä seisoo Kanadassa korkeimmalla pallilla kultamitali kaulassa.
Siinä onkin jo miettimistä, ja ellei se ole Jauhojärvi, niin sitten se on jo nyt, nuori Heikkinen.
Ehkä tässä kohdin moni toteaa, että kyllä hullu saa olla, muttei tyhmä!

Huomenna tupsukorvat
Porin Ässät kohtaa huomenna Porin Isomäen jäähallissa Tampereen Ilveksen ja voi jopa todeta, että kyseessä on varsin merkittävä ottelu. Siitäkin huolimatta, vaikka ei tuijottelisi pätkääkään sarjataulukkoa.
Ilves on aina mukavasti raapinut Porin Ässiltä pelaajia kun on ensin heitä riittävästi haukkunut. Palaa niin elävästi mieleen case Matt Nickerson. Kuten huomaatte, olen ottanut kielioppitunteja Tamilta.
Ensin Nickerson haukuttiin Ässien paidassa liki sinne alimpaan hornan kattilaan, kun hän uskalsi koskea herraa nimeltä Kevin Kantee. Eikä mitä, jo seuraavalla kaudella Nickerson pelaa Ilveksessä ja pelaakin hyvin. Porissa nimittäin tiedettiin tarkkaan, että Mika Toivola tekee hänestä myös pelimiehen eikä pelkän pelokkeen. Toki Matt oli myös siinä hommassa hyvä ja ainakin päätuomari Timo Favorinin hän sai pelkällä olemuksellaan viheltämään rangaistuksen, vaikka Nickerson itse oli vaihtoaitiossa.
Ne oli aikoja ne, eikä Favorin ole muuttunut mihinkään suuntaan. Alaspäin on hankalampi mennä?

Ei ole läpihuuto
Nyt kummassakin joukkueessa on viime kaudelta tuttuja pelaajia. Ässien kasvatti Masi Marjamäki hankittiin pikavauhtia Manseen ja hän on huomenna täällä.
Ässillä on puolestaan riveissä oikealta ampuva puolustaja Troy Milam, joka viime kaudella oli puolestaan Ilveksessä kunnes loukkaantui. Milam saa päävalmentaja Pekka Rautakallion mukaan varsin rauhallisen alun SM-liigaan. Vielä Porissa Tepsiä vastaan Milam ei pelannut, mutta jo tiistaina Helsingissä peliaika nousi koko pelin aikana yli 20 minuuttiin.
Totta kai sellaista pelaajaa käytetään, jolla on siihen kyky sekä taidot. Eikä terveyskään ole esteenä. Kuntopuoli näytti myös olevan ainakin SM-liigatasolla.
Ässät on saanut mukaan lisäksi lainasentterin, Tuomo Laukkasen, mutta silti sormivammastaan toipunut Veli-Matti Savinainen on pelannut sentterinä. Tämä Vellu on sittenkin mielestäni parempi laituri, mutta hyvä hän on molemmilla tonteilla.
Ässien ja Ilveksen välinen lauantai-illan huuma on odotettavissa kello 17 alkaen.
Ilveksen riveistä kannattaa seurata puhelintolppaa, joka kantaa nimeä Marko Anttila. Lisäksi Colby Genoway on pelimies, joka on saanut myös Pasi Määttäsen liikkumaan nuoruuden innolla. Ja sellainen kuin Jussi Pesonen on myös kiekollisena sekä ilman sitä vaarallinen pakkaus.
On täysin varmaa, ettei Ässien valmennusjohto tarvitse minkäänlaisia ohjeita, mutta katsojana saa silti pyytää: riittävästi vetoja – ja kohti tupsukorvien maalia – siellä on se heikoin lenkki!
Ai niin, tänään on Porissa ravit!
Jarmo Liuhala

4.12.2009 09:15

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko äänestää kevään eduskuntavaaleissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva