Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Ei ol poru piukas…

Kuva: Ei ol poru piukas…

Ei sillo, ko muistellaa noit seittämäkymmenevuare takasii tapahtummii. Stää o ny kuluneel viikol tullu tuuti täyrelt ja jokane meist o päässy kuulustellee, kattelee taik lukkee aviiseist juttuu talvisorast. Iha nekki, joit asja ei millää lail ol liki liipannu o saanu ny vissiinki käsitykse siit, mist sillo siin soras oli kysymys?? Jokuset tykkää et ny piisais jo se sora haavai auki repimine ja väje turha poruttamine.!

Mu miälestäni kyl se talvisora henke siirtämine tähä päivää ja varsinki niil, jollei ne enttiset ajjaat ja se kaut tullu suamalaine sisukas yhtee hiilee puhaltamine ol viäl selliinny, olis viktist. Täs viimiste vuasie aikan mailma meno täälläki o jollailai kummallisesti kääntäny suuntaas sillai, et se piäni ihmine o jääny liia ussei yksi. Enne ihmiset meni koht helppaa vaik krannii, kampraatii taik yksi jäänyt leskee, mut annas ol ny… Kui moni meist o ollu valmis ninko lukkari sottaa ennää eres talkoisii taik vanhuste helppaamissee? Ussei ne pakkaa omat kiiruut ollee etusijal pyyrettäis ja omast pääst moise äkkäämine o jo valla sukkelaa. Onkai meis nykykahjaski !pniit talvisorahenkisii totkai, mut vaa nii liitte. Olink ny kovi jyrkkä näis funteerauksissani, niät joku voi meinat et kyl näis omissakki o iha täys tyä selliit huamisee. Silti, vaik telefuneeraus sillo tällö sil vanhal kampraatil antas voimii kummallekki ja taas jaksettas ettiippäi.
Senki mukulan evakkoo lähtenee naisimmeise prohtaus rarjos yhten ehtoon olis ollu noil nuarilki miälekiintost kuulusteltavaa. Millai o selliitty henkis ja tähä päivää, vaik kummisaappaat jääty säärii kii, ko jouruttii karraa keske kaike hankee piiloo ja kottoo lähteis oli vesikelil tällätty saappaat mukulai jalkaa. Periks ei annettu… Siit talvisora kamalast pakkasest ja vilust o meenki tuffa monet kerrat meil praakkaillu, vaik se sotamuistot siält rintamalt onki ollu kive takan, knaftisti jaos. Ei tykänny lähtee eres Talvisota elokuvvaa kattoo, ko oli se nähny ja kokenu itte jo luannos, sano. Pakkast oli liki neljäkyment astet joskuski ja kuarma-auto avolaval miähii kuskattii plassilt toisel. Jallaat kuulemma enite paleli, vaik oliki jalkaräteil muka hyvi fuarattu. Eisunka niis saappais nii ollu tillaakaa ja olik ne jalkarätikkä ain nii pehmeit ja puhtait, kysy vaa... Seki oli ja konsti, millai ne osas sittoo kinttuihis ettei ne kuahunu ylös saappaa varrest. Ussei paleli kärekki vaik kyl miähil semmosii harmait kurottui vanttuit oli sentää käytös.
Hauskaks talvisoramuistoks voi sannoo yht savusaunas vihtomist siäl Mannerheimlinja takan. Miähet oli sulattanu lumest vet saunomistas varte ja se lämmittäny siin samal ko saunanki. Sit mentii löylyttellee ja pessee ittes puhtaaks nii liast ko niist sora kauhuistki. Pruukataa kai sillai sannoo et saunas ihmine puhristuu nii sisält ko päältäkki. Tämä miäste savusaunas saunomine taisi kyl miäle kirkastaa ja klaarat, mut itte pesu niukal vetel teki niist miähist melkei ninko puhtait piki-iikeleit. Noli ollu valla mustii ja nokisii, eikä se noki niist ollu lähteny eres livottamal sit juurka enne sora loppumist. Et se siit savusaunast…
Kuures joulukuut tänäki vuan saaraa kiittää ittenäisest Suamest noit sottai veteraanei ja hee taustajoukkojas. Joka vuasi se porukka harvenee ja sitä suuremmal syylki pikimmite mee tulis ittekunki tavallas ol näin viimisin vuasin hee tukenas. Yhteiskunnaltakki toivos nykyst enemmä arvostust hee tekemälles joonil oikee konkreettisestiki eikä vaa priamaflätinöis.
Oikee högtiidlist joulukuu kuuret teil kaikil, lämpöst juhlamiält ja kiitos….

4.12.2009 09:15

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva