Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Satakunnan kauppakamarissa nähdään pientä valoa talouskriisiin

Tänään perjantaina 90-vuotisjuhliaan viettävässä Satakunnan kauppakamarissa nähdään jo pientä valon pilkahdusta elinkeinoelämää riuduttaneeseen taantumaan. Kauppakamarin toimitusjohtajan Juhani Saarikosken mukaan esimerkiksi Saksasta kantautuneet myönteiset merkit ovat tärkeitä erityisesti vientiteollisuudelle, jota Satakunnassa on paljon.

 

- Totta kai taantuma on vaikuttanut myös satakuntalaisiin yrityksiin kielteisesti, mutta toisaalta maakunnassa tilanne on koko ajan ollut parempi kuin monissa muissa maakunnissa, mikä on näkynyt myös parempana työllisyyskehityksenä, Saarikoski sanoo.
Kauppakamarit ovat elinkeinoelämän edunvalvojia, mutta Juhani Saarikoski myöntää, että kansainvälisen talouskriisin kohdatessa edunvalvojat ovat aika voimattomia.
- Olemme yrittäneet vaikuttaa yhteistyössä muiden toimijoiden kanssa mm. siihen, että Satakuntaan saadaan valtion elvytysrahaa, ja osin tässä on onnistuttukin, mutta muuten meidän keinomme ovat tällaisessa tilanteessa melko vähissä.
Toinen kauppakamarin tärkeä toiminta-alue on koulutus, ja siinä Satakunnan kauppakamari on ollut aktiivinen.
- Olemme näin pyrkineet edesauttamaan yrityksiä selviytymään taantumasta.

Jäseniä Satakunnan kauppakamarissa on noin 550, ja Saarikosken mukaan määrä on ollut vakaa viime vuodet. Jäsenet ovat pääasiassa keskisuuria ja suuria yrityksiä. Suurimpana ryhmänä ovat teollisuusyritykset ja palvelualan yritykset. Henkilöjäseniä on parikymmentä.
Aiemmin Satakunnan kauppakamarilla oli tiiviit yhteydet myös Elinkeinoelämän keskusliittoon EK:hon, mutta nykyisin sidos on löysempi. Tosin EK:n alueorganisaatiossa olevia luottamushenkilöitä on mukana myös kauppakamarin hallinnossa.
- Olemme sen sijaan tiivistäneet yhteistyötä Satakunnan ja Porin yrittäjäjärjestöjen kanssa, ja tämä yhteistyö tiivistyy varmasti edelleen, Saarikoski povaa.

Satakunta on siitä erikoinen maakunta, että alueella toimii kaksi kauppakamaria. Satakunnan kauppakamarin rinnalla on Rauman kauppakamari. Niiden yhdistäminen on ollut esillä aina silloin tällöin, mutta tällä hetkellä asia ei ole ajankohtainen.
- Viimeksi yhdistämisestä keskusteltiin vakavasti vuosituhannen vaihteessa, mutta muutamaan vuoteen asia ei ollut virallisissa keskusteluissa, Saarikoski kertoo.
Sen sijaan kauppakamarit ovat tiiviissä yhteistyössä, ja siitä on tehty yhteistyösopimuskin. Yhteistyötä on harjoitettu mm. Olkiluodon ydinvoimala-asiassa ja liikennekysymyksissä. Ennen OL3-hankkeen alkamista kauppakamarit mm. kouluttivat satakuntalaisia yrityksiä pääsemään mukaan rakennustöihin.
- Se, että satakuntalaiset yritykset eivät lopulta saaneet suuria urakoita Olkiluodosta oli ainakin lievä pettymys. Todellisuus ei ehkä vastannut sitä, mitä odotettiin.
Nyt kauppakamarit yrittävät vaikuttaa siihen, että seuraavaksi luvat myönnettäisiin kaikille kolmelle ydinvoimahakemukselle, ja että yksi lupa saataisiin Olkiluotoon.
Satakunnan kauppakamari viettää 90-vuotisjuhliaan tänään Porissa. Ennen juhlaa on syyskokous, jossa mmm. tehdään henkilövalinnat. Varsinaisessa juhlassa pääpuhujana on eduskunnan puhemies Sauli Niinistö.
Jukka Vilponeimi

4.12.2009 09:15

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva