Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Nainen paikallaan

Kuva: Nainen paikallaan

Puolueemme puheenjohtaja Jutta Urpilainen vieraili Satakunnassa tällä viikolla. Seuraavana päivänä ihmiset kyselivät minulta paikallislehden luettuaan, että mitä ihmettä se Jutta oikein ajattelee. Täytyy myöntää, että olin itsekin harmissani jutun otsikosta, jossa puheenjohtajan vierailusta kerrottiin. Täysin epäoleellinen asia nousi ykköspuheenaiheeksi ja aihe oli vielä puheenjohtajaa alentava. Tapasin Urpilaisen Raumalla kaupungin edustajana ja olin lisäksi kuuntelemassa häntä järjestötapaamisessa. Tapaamisen jälkeen ajattelin, että Urpilainen vaikuttaa fiksulta, rauhalliselta ja sosiaalisesti lahjakkaalta ihmiseltä. Hänen puheensa oli sujuva ja siinä oli sanomaa. Mielestäni Urpilainen vakuutti esiintymisellään livenä. Miksi sitten kerta toisensa jälkeen mediassa Urpilainen näyttäytyy meille täysin erilaisena?

Astutaanpa hetkeksi Jutta Urpilaisen saappaisiin. Kuvittele olevasi 34–vuotias opettaja. Olet ollut kuusi vuotta kansanedustajana. Politiikassa olet ollut mukana kuitenkin huomattavasti pidempään. Kansanedustajana olet mielissäsi, jos satut saamaan nimesi lehteen jonkun puheenvuoron tai kirjoituksesi jälkeen. Sitten sinulle tarjoutuu tilaisuus ainutlaatuiseen johtajuustehtävään. Lähdet kisaamaan puolueen puheenjohtajuudesta ja voitat. Yhdessä yössä elämäsi muuttuu täysin. Sinun odotetaan olevan valmis tehtävään, sillä yhdellekään virheelle ei ole varaa. Suurin muutos kuitenkin lienee median kiinnostuminen jokaisesta sanastasi, ilmeestäsi, ulkoisesta olemuksestasi ja yksityiselämästäsi.
En usko, että kukaan voi sanoa tilannetta luonnolliseksi. Asettuessamme Urpilaisen saappaisiin voimme kuitenkin ymmärtää, ettei niissä ole helppo kulkea. Työtä on paljon ja odotukset ovat todella korkealla. Odotamme pelastajaa, joka nostaisi meidät taas takaisin ykköspaikalle. Puheenjohtajamme sanoi kuitenkin osuvasti, että puolue ei ole yhden naisen show.
Vähän vääristyneesti puolueet näyttäytyvät meille tänä päivänä yhden tai kahden henkilön kautta. Onnistuessaan keulassa on helppo hymyillä, mutta vaikeissa tilanteissa sitä on melko yksin. Välillä sitä miettii, että onko puheenjohtajamme jäänyt yksin. Olemmeko me tehneet kaikkemme tukeaksemme häntä? Paras tukihan taitaa olla oma toimintamme puoleen hyväksi. Kaikkein tärkeintä kuitenkin on, että nostamme esiin puheenjohtajamme onnistumiset ja positiiviset asiat. Jos itse uskomme häneen, uskovat muutkin.

Löydän samankaltaisuutta omissa ja puheenjohtajamme haasteissa. Mittasuhteet ovat toki täysin erilaiset, mutta molemmat ovat melko nuorina vastuullisessa ja haasteellisessa tehtävässä. Juteltuani hänen kanssaan tiedän myös, että molemmat ovat työstä puolueen ja yhteiskunnan eteen innoissaan ja valmiita tekemään parhaansa. Molemmat ovat aloittaneet tehtävässään samoihin aikoihin. Jutta Urpilainen on toiminut puheenjohtajana puolitoista vuotta. Minulla alkaa olla takana ensimmäinen vuoteni kaupunginhallituksen puheenjohtajana. Vuosi on ollut minulle erittäin opettava ja antoisa. Toivon, että kehitystä on tapahtunut koko ajan, mutta valmis en vieläkään koe olevani. Puheenjohtajan kuin puheenjohtajan tehtävä on hyvin moninainen. Urpilaisen tavoin olen oppinut, että työssään voi onnistua ainoastaan tekemällä hyvää yhteistyötä muiden kanssa. Yksinään kukaan ei saavuta mitään.

Kootakseni yhteen kirjoituksen ajatuksia toivon siis malttia meiltä jokaiselta puolueen jäseneltä puheenjohtajaamme kohtaan. Kukaan ei voi olla seppä syntyessään, mutta mestarin opissa jokainen voi kasvaa sellaiseksi. Kun otamme suojiimme uudet jäsenemme tai vaativissa tehtävissä olevat toverimme, saamme aikaan parhaimman lopputuloksen. Kannustus vie vauhdilla eteenpäin, mutta haukku läheltä horjuttaa muutaman askelen taaksepäin. Mielestäni ei siis ole tarpeellista puhua puheenjohtajan vaihtamisesta tulevassa puoluekokouksessa. Maltetaan odottaa ensin, että Urpilainen pääsee kasvamaan tehtävässään ja näyttämään kyntensä. Puoluekokouksessa meillä on mahdollisuus näyttää luottamuksemme puheenjohtajaamme kohtaan ja sitä kautta kannustaa häntä kehittymään tehtävässään.
Haluan valaa kirjoituksella uskoa jokaiseen omassa työssään. Luottamustehtävät kehittävät meitä jokaista tehtävään ja myös ihmisenä. Olkaamme siis armollisia itsellemme ja toinen toisillemme. Joulu on hyvää aikaa rauhoittua ja kerrata kuluneen vuoden tapahtumia. Haluan siis toivottaa jokaiselle rauhallista joulun ajan odotusta ja pohdiskelevaa joulun aikaa. Kun akut on ladattu, aloitetaan vuosi 2010 tarmokkaasti ja positiivisesti. Kiitos kolumnien lukijoille, kommentoijille, yhteistyötahoille ja kaikille tovereille kuluneesta vuodesta!
Kristiina Salonen

4.12.2009 09:15

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva