Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Katsomosta:Vuoden parhaat taas esillä

Kuva: Katsomosta:Vuoden parhaat taas esillä

Ensi vuoden tammikuun 11. päivään mennessä nähdään minkä tapahtuman suomalaiset urheilun ystävät äänestävät tämän vuoden sykähdyttävimmäksi urheilutapahtumaksi. Lisäksi suuressa Urheilugaalassa palkitaan peräti 14 eri kategorian ehdokkaat. Tällä Risto Niemisen johtamalla palkintolautakunnalla oli varsin visainen tehtävä valita jokaiseen ryhmään kolme parasta, joista sitten Urheilugaalassa oman skaalansa parhaat julkistetaan. Siihen äänestykseen suuri yleisö ei pääse osallistumaan, mutta kyllä vaikeutta riittää siinä kun äänestäjät pistävät kolmestatoista etukäteen valitusta kohteesta oman vuoden sykähdyttävimmän tapahtumansa. Kaiken lisäksi listan ulkopuolelta löytyy vielä niin kutsutusti puuttuva ehdokas, jos sitä sykähdyttävintä ei tästä listasta löydy.

On ehkä syytä käydä läpi, mitkä ovat päättymäisillään olevan urheiluvuoden sykähdyttävimmät tarjokkaat. Listalla olevat saavutukset ovat suomalaisittain kovaa tasoa ja melkoisella varmuudella niiden joukosta löytyy voittajasuoritus. Tosin biljardin ystävillä lie sanansa sanottavana, koska Mika Immonen valtasi maanantaina uransa toisen pool-biljardin maailmanmestaruuden 10-pallon kisassa. Immonen on voittanut parina viime vuonna lähes kaikki lajin huippukisat joihin on osallistunut.
Siinä taitavat suomalaisgolfaajat sekä keilaajat jäädä sittenkin sivuraiteella, vaikka he ovat menestyneet kohtuullisesti. Toki Tiger Woods sekä Roger Federer ovat vielä valovuoden verran näiden lajien suomi-huippujen edellä.
Odotellaan nyt näissäkin lajeissa muutama vuosi eteenpäin, lupauksia on tulossa. Immonen oli nyt esimerkkinä siitä, että joitakin suomalaisia saattoi hänen suorituksensa säväyttää, vaikka hän ei virallisella säväyslistalla olekaan.
Mutta käydään läpi asiantuntijoiden ehdottamat hetket, joita aikoinaan Pekka Tiilikainen ei olisi itkemättä selostanut!

Sykähdysehdokkaita

Virpi Kuitusen Tour de Skin voitto kovan viimeisen nousun loppukiritaistelun aikana oli hetki, jolloin moni katsoja Suomessa puristi tuolin karmia kunnolla. Toki taitoluistelija Laura Lepistön Euroopan mestaruuden voittaminen kotikisoissa oli kaunista katseltavaa, kuten myös Aino-Kaisa Saarisen ensimmäinen henkilökohtainen MM-kulta 10 kilometrin perinteisellä matkalla. Silloin kyynelehtivät hiihtäjä itse sekä luultavasti voiton jälkitunnelmissa myös tuhannet suomalaiset?
Tanja Poutiainen on tällä hetkellä ainoa ehkä myös Vancouverissa mitaleille yltävä alpinistimme, mutta kyllä säväytti suurpujottelucupin maailmancupin voiton varmistuminenkin. Eikä naisten huippusuoritukset suinkaan loppuneet vielä. Monelle Olarin Voimistelijoiden Deltojen voitto joukkuevoimistelun MM-kisoissa oli parasta mitä voi urheilun saralla tapahtua?
Ei pidä unohtaa myöskään Pekingin olympiavalinnoissa törkeällä kabinettipelillä syrjäytetyn Sari Multalan näyttöä tänä vuonna. Sari otti täysin ylivoimaiseen tapaan laser radial-luokan maailmanmestaruuden ja samalla pistettiin Purjehtijaliiton johto täysin uusiksi. Mitä valitsevat väärin!
Toki Suomen naisten jalkapallomaajoukkueen 1-0 voitto lajin EM-kisojen avausottelussa erittäin tasokkaaksi arvostetusta Tanskasta oli huikea suoritus, johon kaikki ”potkupallon” ystävät suhtautuivat järkytyksellä, eli jotenkin sekin sykähdytti?
Tässä käytiin ihan tarkoituksella läpi kaikki ehdokaslistalle päässeet naisten lajien edustajat ja kyllä heitä melkoinen joukko sitten olikin. Miesten puolesta käy tuossa listassa kateuden siemen. Mutta kuten pohjalaiset toteavat: sääli on sairautta, mutta kateus on ansaittua!

Oli niitä poikiakin mukana

Suomalaiset ovat painivanttuja ja vaikka muuten miesten puolella kreikkalais-roomalaisen painin menestys ei ollut päätä huimaava, niin Jari Haapamäki ansaitsi takaperin volttinsa, voittamalla lajin EM-tittelin. Nykyisin painin arvotittelit ovat kovaakin kovemman työn takana.
Eipä siitä ole montaa aikaa kun suomalaisen vastustajana oli harvinaisen karvainen mies. Silloin ymmärsi hyvin kun oma miehemme totesi, että en tuon kanssa varmuudella paini, ennen kuin olen kuullut hänen puhuvan!
Kun listalta tulee esiin Sami Hyypiän jäähyväisottelu Liverpoolin Anfield Roadilla, niin olen kuulevinani arvostelevia kommentteja – tosin jostain kaukaa hölkkäsuunnalta. Mutta mikäli Rafael Benitez olisi oivaltanut ottaa tästä ottelusta kaiken mahdollisen mediahyödyn irti, niin voisin pitää häntä jopa hyvänä valmentajana (vrt. Arsene Wenger ja Sir Alex Ferguson). Ei Rafa moista ymmärtänyt, vaan päästi kannattajien pyynnöistä huolimatta Hyypiän kentälle vasta jämäminuuteiksi. Tunnelma meni yhden miehen hölmöyden ansiosta lähes pilalle.
Mitä Benitez sitten menetti? Ensinnäkin topparin jota Bundesliigaa johtavassa Leverkusenissa arvostetaan ehkä yhdeksi Saksassa pelaavista ulkomaalaisista jopa parhaaksi. Ja ainakin topparin tontilla taistelevan joukkuepelaajan hän menetti.
No, Benitez tajuaa nykyisin myös, mitä muuta hän menetti? Englannin Valioliigan mestaruus on mennyt jo kauden tässä vaiheessa hukkakauraksi ja kaiken lisäksi Liverpool putosi Mestarien liigassa kahdeksan parhaan ulkopuolelle. On siinä Eurooppa-liigan paikka laiha lohtu?
Kestävyysjuoksu on ollut aallonpohjassa, mutta Jukka Keskisalon 3000 metrin esteiden Suomen ennätyksen rikkominen Zürichissä oli merkki siitä, että taas ainakin yksi juoksija harjoittelee tosissaan. Kyllähän Tapio Kantanen saikin pitää ennätystä nimissään hävyttömän pitkään. Kunhan vielä joku rikkoo tulevaisuudessa Pertti Pousin kolmiloikka-ennätyksen, tasan 17 metriä, niin ollaan taas uusilla urilla. Tosin Pousin Suomen vanhinta miesten yleisurheiluennätystä ei ole päästy aikoihin edes lähelle!
Sitten tulee vielä esiin porilaista iskukykyä. Pyörätuolikelaaja Leo-Pekka Tähti kelasi Intian Maailmankisoissa 100 metrin matkalla 43. peräkkäisen voittonsa päämatkallaan. Eli Lepe on ollut voittamaton vuodesta 2007 lähtien satasella.
Hannu Manninen opiskelee Porin Ilmailuopistossa ja kesken kovan opiskelun treenasi – Porin aakeilla laakeilla – comeback-kilpailun voittoon Rukan yhdistetyn maailmancupissa. Kertooko tämä sitten vaikkapa tason laskemisesta lajista, sillä muistamme hyvin Todd Lodwickin huikean paluun huipulle?

Mutta kuka onkaan paras

Ei kai Aino-Kaisa Saarisen valintaa vuoden 2009 Vuoden urheilijaksi estä mikään. Taas Suomen parhaaksi valitaan nainen – ja ylivoimaisesti! Ei riitä Kimi Räikkösen meriitit. Seikka on saletti.
Mutta nyt Suomen Urheilijatoimittajain liitto kyselee jäsenistönsä mielipidettä siitä, pitääkö enää valita erikseen Vuoden Naisurheilijaa?
Viime vuonna sekä Vuoden paras urheilija että vielä vuoden paras naisurheilija oli sama henkilö. Hän oli ammunnassa Suomen ainoan kultamitalin Pekingissä voittanut Satu Mäkelä-Nummela.
Tänä vuonna käy täsmälleen samoin. Vuoden paras urheilija ja vuoden paras naisurheilija ovat taas yksi ja sama henkilö. Tosin äänestystä ei ole vielä suoritettu, mutta kyllä hiihtäjä Saarinen nappaa molemmat tittelit.
Varta vasten kysyttäessä tulen äänestämään sen puolesta, että Suomen Urheilugaalassa palkitaan vain Suomen paras urheilija – oli hän sitten mies tai nainen. Vielä tammikuun 11. päivänä valitaan sekä Vuoden paras urheilija että Vuoden paras naisurheilija, mutta veikkaan, että systeemi on nyt tiensä päässä!
Ja piste, sanoi Tami.

Hyvin suunniteltu, on puoliksi tehty

Miesten jalkapallon Ykkösessä ensi kaudella pelaava FC PoPa julkisti eilen tulevan kauden strategiansa ensi kautta ajatellen. Seuran ainoa tavoite on nousta Veikkausliigaan kaudeksi 2010 ja rakennustyö sitä varten on jo julkistettu.
Kuuden kohdan strategiassa ykköstavoite on siis nousu päätasolle. Mutta pääomistaja Antti Sumiala kertoo, että peli-identiteettiä vahvistetaan, yhteistyökumppaneiden sekä yleisömäärää on pyrkimys kasvattaa. Seuran organisaatiota tullaan vahvistamaan ja pelaajapolitiikkaa suunnitella pitkäjänteisesti sekä itse kotiottelutapahtumien kokonaisuutta parannetaan.
Myös Ykkösen seuran kutsu tammikuun lopun Lahti Cupiin on arvostuksen osoitus. MyPa jää pois ja FC PoPa kutsuttiin tilalle. Suuri on arvostuksen osoitus.
On siinä siis tavoitetta kerrakseen, mutta kun hommissa ovat jo nyt manageri Rami Nieminen sekä päävalmentaja Pertti Lundell ja kakkosvalmentaja Risto Puustinen, niin paras mahdollinen kvartetti on työn touhussa mukana.
Se, että puolalainen maalivahti Michal Slawuta valitsi, useampien vaihtoehtojen joukosta FC PoPan, kertoo sen että muuallakin on havaittu Porissa tehtävän töitä tosissaan. Ja joukkueen rakentamiseen kiinnitetään huomiota.
Tavoite on, että jokaiselle pelipaikalle löytyy, mahdollisten loukkaantumisten tai pelikieltojen sattuessa, toinenkin vaihtoehto – se on yksi menestyksen edellytys pitkän kauden aikana. Palataan myöhemmin Lunkan teeseihin, mutta todetaan, että kotimaisiakin vahvistuksia on tulossa jo ennen kuin Sumiala lähtee Brasiliaan katsastamaan mahdollisia nuoria lupauksia. Niitä sieltä löytyy – ja Antin apuna scouttaamisessa on tuttu sekä turvallinen Rodrigo.
Vaikka Juho Lehtonen saattaisi jo päästä Hollantiin oppiin, niin ehkä viisain vaihtoehto on vielä kehittyä yksi kausi asiantuntevan valmennuksen johdolla. Liian aikainen lähtö ammattilaisympyröihin ulkomaille on Porissakin nähty jopa hätäiseksi ratkaisuksi.
Kyllä näissäkin oloissa uuden tekonurmen takia nuori pelaaja vielä kehittyy!

Keituri teki hienon ratkaisun

Suomen mäkijoukkueeseen Lillehammeriin pääsee mukaan vain neljä hyppääjää. Niinpä maailmancupin pisteiden ansiosta Norjaan olisivat lähteneet Kalle Keituri, Ville Larinto, Harri Olli ja Matti Hautamäki.
Kun Keituri jää vapaaehtoisesti sivuun, niin Janne Ahonen ja Janne Happonen pääsevät hankkimaan tärkeitä maailmancupin pisteitä. Niiden ansiosta Suomella on sitten mahdollisuus saada Keski-Euroopan mäkiviikolle täyden kuuden hyppääjän ryhmä. Happonen ja Ahonen ovat ilman muuta maailman kärkihyppääjiä.
Mutta ilman Keiturin todellista urheiluhenkeä kahden Jannen pääsy mäkiviikolle olisi tuskin onnistunut. Nyt Suomella on sauma saada mäkiviikolle kaikki kuusi huippua. Ja saattaa Ahonen tehdä siellä taas uutta mäkihypyn historiaa Saksan - Itävallan mäkiviikolla.
Ja se henkilökohtainen olympiamitalikin on hakusessa!

3.12.2009 09:15

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva