Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Ennenaikaiset hautajaiset

Kuva: Ennenaikaiset hautajaiset

Moni hieraisi viime viikolla silmiään hämmästyksestä, kun luki valtiotieteen tohtori Jukka Tarkan kolumnia Satakunnan Kansassa. Siinä hän rinnasti sosialidemokratian kommunismiin ja povasi jo sosialidemokratiankin hautajaisia.

Hän vertasi sosialidemokratian nykytilaa Neuvostoliiton hajoamiseen parikymmentä vuotta sitten kysymällä, että ”onko tällä sosialismin äärimmilleen kevennetyllä versiolla edessään ehkä sittenkin sama kohtalo, jonka neuvostojärjestelmä koki.”
Tarkka toteaa myös, ettei ”länsimainen sosialidemokratia ole tähän mennessä jättänyt sentään jälkeensä sellaista ihmisyyden alennustilaa, yhteiskunnan halvaannusta, talouden raunioita ja ympäristötuhoa kuin sosialismin neuvostosovellus”.
Sosialidemokratiaa ”kommunismin ja sosialismin viimeisenä jakojäänteenä” pitävän Tarkan luulisi tohtorismiehenä tuntevan historiaa niin paljon, että kommunismi ja sosialidemokratia ovat olleet kaukana toisistaan.
Siinä, missä kommunismi edusti aikanaan totalitarismia, on sosialidemokratia korostanut demokraattista yhteiskuntajärjestelmää. Suomessa nämä suunnat erosivat toisistaan jo kansalaissodan tuoksinassa, eikä SDP ole pitänyt sosialismia tavoitteenaan enää pitkään aikaan.
Jukka Tarkan, jonka oma oikeistolainen nuorsuomalainen puolue kuoli 1990-luvun lopulla hänen pudottuaan eduskunnasta toisen oikeistolaisen kansanedustajan Risto E.J. Penttilän ohella, ajatukset edustavat varsin rankkaa oikeistolaista linjaa. Jos joku on pitänyt häntä liberaalina, niin silmien olisi pitänyt avautua viimeistään nyt. Tarkan näkemykset edustavat itse asiassa varsin äärioikeistolaista, uusliberalistista linjaa.

On totta, että sosialidemokraatit useimmissa Euroopan maissa ovat menestyneet viime vuosien vaaleissa heikosti, ja Suomessakin demarien kannatus on alamaissa. Sosialidemokratian hautajaisten odottelu on kuitenkin pahasti ennenaikaista.
Suurten ja vanhojen puolueiden, kuten yli 100-vuotiaan SDP:n, kannatus on elänyt ja elää aaltoliikettä.
Pitkään alhossa ollut kokoomus on nyt trendipuolue, jonka kannatus pysyttelee korkealla sen köyhyyttä lisäävästä politiikasta huolimatta.
Kokoomus on pystynyt pitkään kätkemään oikeistolaisen sanomansa mainostoimiston luomaan ja tyhjänpuoleiseen kauniiden ja rohkeiden sanomaan. Se on purrut erityisesti nuoriin sukupolviin, jotka ovat unohtaneet tai eivät tiedä, miten ja keiden voimin suomalainen hyvinvointiyhteiskunta on sotien jälkeen saatu aikaan.
Odottaa sopii, että kokoomuksenkin karsima vielä murtuu, kunhan puolueen todelliset karvat paljastuvat kansalaisille. Tästähän on saatu jo viitteitä käynnissä olevassa verokeskustelussa, jossa kokoomuksen pintaväki on vastustanut rikkaiden verotuksen kiristämistä.
On siis varsin oletettavaa, että sosialidemokraatit haudan sijasta nousevat takaisin valtaan, kunhan kansalaisten mitta täyttyy. Perussuomalaisista tai vihreistä ei kansan parhaaksi ole. Tämä toki edellyttää sitä, että sosialidemokraatit saavat omat rivinsä kootuksi ja riutuva kansa äänestää.

Politiikassa ei pidä jäädä hehkuttamaan vanhoilla saavutuksilla, joita SDP:llä on tarjottavanaan yllin kyllin. Ennen 1990-luvun lamaa rakennettu hyvinvointiyhteiskunta oli niin sanotun kansanrintaman eli sosialidemokraattien, keskustapuolue-maalaisliiton sekä silloisten kommunistien eli kansandemokraattien yhteistyöllä aikaansaatua.
Tässä yhteistyössä demarit olivat tärkein voima vähäosaisten ja palkansaajien etujen puolustamisessa. Maalaisliitto taas piti huolen viljelijäväen eduista.
Tuo tasapainoilun ja iltalypsyjen aika tuotti kansalaisille paljon hyvää, josta 90-luvun laman varjolla eri väriset hallitukset vuorollaan karsivat palasia, ja joita nykyinen porvarihallitus haluaa karsia edelleen.
Paljon on kuitenkin vielä jäljellä sellaista, joka antaa turvaa tavalliselle pulliaiselle, ja joka kelpaa porvarillekin. Suomalaisilla on tasavertaiset mahdollisuudet saada terveydenhuoltoa, vaikka jonottaminen lääkärille välillä jurppiikin. Demarien luoma ja paljon aikanaan parjattu peruskoulu puolestaan antaa tasavertaiset mahdollisuudet saada koulutusta. Esimerkiksi.
Politiikassa pitää kuitenkin katsoa eteenpäin. Kun kapitalismin emämaassa Yhdysvalloissakin on saatu nyt uusi terveydenhuoltojärjestelmä,  finanssikriisi painaa, niin seuraavaksi kai voidaan odottaa kapitalismin murenemistä. Vai?
Jukka Vilponiemi

 

3.12.2009 09:15

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva