Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Työvoimapoliittinen koulutus alkaa kuluttaa ns. 500 päivän laskuria

Ensi vuoden alussa voimaan astuva työttömyysturvalain muutos heikentää työttömien koulutusetuuksia. Työvoimapoliittisen koulutukseen osallistuminen alkaa kuluttaa ns. 500 päivän laskuria, kun niin ei ole tähän asti ollut.

 

Eduskunnan käsittelyssä olevassa lakimuutoksessa esitetään, että työvoimapoliittisen aikuiskoulutuksen ajalta maksettava tuki laskettaisiin mukaan työttömyyspäivärahan 500 päivän enimmäisaikaan.
Lakiehdotusten ensimmäinen käsittely päättyi eduskunnassa keskiviikkona. Eduskunta hyväksyi lakiesityksen sisällön mietinnön mukaisena.
Osastopäällikkö Juhani Sundell Satakunnan TE-keskuksesta arvelee, että lakimuutoksen takana on säästöajatus ja epäily, että ansiosidonnaisella päivärahalla olevat työttömät ikään kuin pelaisivat osallistumalla koulutukseen voidakseen jatkaa 500:aa päivää, eli koulutukseen mentäisiin vain, koska haluttaisiin säilyttää tietty toimeentulon taso.
 Sundellin mukaan tällaistakin saattaa tapahtua, mutta hän pitää ilmiötä vähäisenä.
– Koulutukseen hakeudutaan yleensä siksi että halutaan parantaa omaa ammattitaitoa.
Sundell ennakoi, että halu osallistua pitkäkestoiseen koulutukseen heikkenee ja koulutus saatetaan jättää myös kesken entistä herkemmin.
Laki olisi Sundellin mielestä voinut olla ennallaan työvoimapoliittisen koulutuksen osalta, varsinkin kun työttömyys on kasvanut ja työttömyysjaksot ovat pidentyneet.
Hänen mielestään ajoitus on huono, ja jos keino johonkin ajankohtaan kuuluisi, niin korkeasuhdanteeseen, kun työpaikkoja on enemmän tarjolla.
 Sundell näkee silti hyviäkin puolia lakimuutoksessa. Jatkossa työtön saa samansuuruista etuutta riippumatta siitä, osallistuuko hän työ- ja elinkeinotoimiston hankkimaan koulutuksen vai itse hankkimaansa koulutukseen.
– Hyvää uudistuksessa on se, että omaehtoiseen koulutukseen osallistumisesta saa työttömyysturvaetuuksia. Näin korkeasti koulutetut pääsevät tuen piiriin. Heille on hyvin vähän tarjolla työvoimapoliittista koulutusta.
Heli Kokko
 

 

3.12.2009 09:15

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva