Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Katsomosta: Erinomaisen tasapuolista

Kuva: Katsomosta: Erinomaisen tasapuolista

Nyt liikkuvat jääkiekon SM-liiga, sen toimitusjohtaja Jukka-Pekka Vuorinen, liigan kurinpitäjä Jarmo Muukkonen, Tamhockey Oy:n (Tampereen Tappara) toimitusjohtaja Mikko Leinonen ja Pelaajayhdistyksen toiminnanjohtaja Jarmo Saarela vaarallisilla sekä karikkoisilla vesillä.

Jo pienen taifuunin sai aikaiseksi HIFK, kun sen nuori Ilari Melart haastoi keskinäisessä ottelussa tappeluun Tapparan urhean puolustajan, 173 senttisen Tuukka Mäntylän tappeluun. Mutta Mäntylä ehtii vielä joutua tsunamin kohteeksi, ellei pelaaja itse ala hiljakseen oppia vastustajan kunnioittamista.
Mäntylän tehot tällä kaudella 18 ottelussa ovat 0+4 ja jäähyminuutteja on kertynyt 105, vaikka mies on kiistatta selkään taklaamalla hoitanut sairastuvalle HIFK:n Mikko Kurvisen, Pelicansin Vili Sopasen sekä Jokerien Ilmari Pitkäsen.
Kaiken huippu – tapahtumana – oli Rauman jäähallissa, kun Mäntylä ”todellista rohkeutta” osoittaen kaartoi kohti jäässä makaavaa Justin Morrisonia ja ikään kuin vahingossa taklasi jäässä makaavaa Morrisonia polvella päähän! Se oli jo suorituksena vaativa, mutta sen raukkamaisuus on nyt kaikkien muidenkin SM-liigaseurojen tiedossa.
Saattoi hyvinkin olla, että HIFK:n päävalmentaja Kari Jalonen käskytti Melartia (190 senttiä, 94 kiloa) haastamaan Mäntylän painimaaotteluun, mutta eihän Tuukasta siihen ollut. Sehän oli tilanne, jossa pelaajat seisoivat vastakkain! Silti Mäntylä sai tilanteesta kymppitilinsä täyteen ja yhden ottelun pelikiellon. Tämä erityisesti harmitti Pelaajayhdistyksen Saarelaa.
Muukkonen katsoi, että käskytystä oli tapahtunut ja niin Jalonen sai yhden ottelun toimitsijakiellon ja Melart kolmen ottelun pelikiellon. Tämä ei Leinoselle riitä, sillä hän huusi jopa poliisia apuun ja nyt Tamhockey Oy:ltä tuli tiedote, että se ryhtyy kaikkiin laillisiin toimiin pelaajiensa turvallisuuden takaamiseksi.
Missään kohtaa tiedotteessa ei lukenut, että firma ryhtyy myös toimiin vastustajan turvallisuuden takaamiseksi.

Vuorinen ja Muukkonen
SM-liigan toimitusjohtaja Vuorinen sanoo ymmärtävänsä Tapparan reaktioita tässä asiassa. Se on sivullisen mielestä ihmeellinen ajatus, sillä jo koko SM-liigan olemassaolon aikana on ollut voimassa – ja sitä ennenkin – kirjoittamaton sääntö, että sitä saa mitä tilaa.
Muukkosen tulkinta käskyttämisestä on täydellisessä ristiriidassa esimerkiksi viime vuoden tuomioihin. Silloin Bluesin Patrik Lostedt aloitti kolmen (3) sekunnin pelin jälkeen kostoiskun edellisen keskinäisen ottelun tapahtumista.
Silloin ei Bluesin päävalmentaja Petri Matikainen mitenkään voinut ”käskyttää” pelaajaansa, eikä silloinkaan kun vastaava tapahtui juuri Bluesin kohdalla toistamiseen. Sen sijaan Porin Ässien Alpo Suhonen sai viime kaudella aikamoiset sanktiot, kun hän syytti Oulun Kärppien Matti Alataloa pelaajansa Antti Aarnion käskyttämisestä, joka muuten kuului jopa Ässien aitioon. Alatalo vain virnisti, joten Ape hermostui todeten, että älä siinä hymyile kuin joku s-nan Buddha! Ja Ässien sanktiot vain kasvoivat, mutta ei Muukkonen reagoinut selvään syytökseen käskyttämisestä.
Yrittikö Muukkonen edes moista muilta kysellä? Jospa sittenkin käskytettiin?
Ainakin Jalosen toimitsijakielto vaatii äärettömän selkeän perustelun, mutta ei sitä kyllä kurinpitopäätöksessä selkeästi toteen näytetty! Muukkosen tuomiot, nimenomaan Jalosen osalta, olivat erittäin sekavia (lakimiehen munkkilatinaa) sekä hataralla pohjalla!
Jotenkin Muukkosen tuomioista puuttuu maallikon mielestä maalaisjärki eli logiikka.

Mielenkiintoiset vastustajat
Sekä Porin Ässillä että Rauman Lukolla on kummallakin tänään erittäin mielenkiintoinen vastustaja SM-liigassa. Kuten kaikki jo tiedämme, niin tänään Rauman jäähallissa Lukon vastustajan pelaaja-aitiossa seisoo Jortikka.
Jokerien Diili-päällikkö Harry Harkimo teki viime viikolla mielenkiintoisen pikapäätöksen, jonka mukaan päävalmentajana toiminut Hannu Aravirta sai toimestaan potkut melkoista pikavauhtia ja tilalle palkattiin myös nopealla aikataululla 20-vuotiaiden Leijonavalmentaja Hannu Jortikka.
Jortikan palkkaaminen Jokereihin kauden tässä vaiheessa vaati kuitenkin jopa erikoisluvan Jääkiekkoliitolta, koska Jortikan luotsaamien pikkuleijonien päätähtäin ovat nuorten MM-kisat vuoden vaihteessa. Näiden kisojen jälkeen Jortikan pesti tässä hommassa olisi loppunut muutenkin, mutta aikataulua rukattiin nopeammaksi ja ainoa mikä tästä nyt kärsii, ovat juuri tärkein tulevaisuuden maajoukkueemme.
Jortikka ehti vielä ennen joulutaukoa sekä nuorten MM-leiriä että kisoja luotsaamaan Jokereita peräti kahdeksassa ottelussa, joten kyllä siinä pisteitä ehtii haalia. Ja ensimmäinen kolmen pisteen voitto Jokereille Jortikan komennuksessa tulikin jo viime perjantaina Bluesia vastaan.
Tänään Jokerit on siis Raumalla ja Ässät matkustaa Helsinkiin Nordenskiöldinkadun halliin, jossa Jalonen on taas aitiossa toimilupansa SM-liigalta takaisin saaneena. Luulenpa ettei tänään Kari käskytä, sillä ollessaan Oulun Kärppien valmentajana hän totesi tietävänsä tasan tarkkaan mitä on porilainen hulluus!
Ei monikaan sitä ennen tiennyt, että Jalosen vaimo on kotoisin Porista.

Merkittävät ottelut
Ei paljon tarvitse sarjataulukkoa vilkuilla – eikä sitä paitsi kannatakaan – koska jokainen peli on aivan oma tapahtumansa SM-liigassa. Jos pisteitä jaettaisiin nykyisten sarjasijoitusten perusteella, niin Satakuntaan tulisi kolme pistettä.
Saattaa hyvinkin olla, että niin käy, mutta maakunnan kiekkomakuri odottaa ainakin kahta pistettä enemmän ja saa niitä maakuntaan rapsahtaa jopa täydet kuusi, mikä tietenkin on myös joukkueiden tavoite.
Sehän on nyt jo selvinnyt, etteivät Hjalliksen puheet ennen kauden alkua koko kauden kestävästä kotimaisesta joukkueesta pitäneet alkuunkaan paikkaansa. Kyllä moni poika voitti siinä asiassa vetonsa, vaikka Harkimon puheiden puolesta vetoa lyöviä olikin äärettömän vaikea löytää. No, löytyihän niitä kun sai ensin opaskoiran hätisteltyä sivuun, niin kuin eräs veikkaaja kuulemma teki!
Nyt Jokereissa pelaavat jo Fredrik Bremberg sekä Alex Brooks ja kyllä tulevan tammikuun aikana kassakaapin ovi tulee vielä narahtamaan ainakin pari kertaa!
Silti jos ennen kauden alkua olisi tarjonnut vetoa siitä, että Jokerit on ensimmäinen liigajoukkue, joka vaihtaa valmentajaa tällä kaudella, niin olisi löytynyt niitä ”kiinni veti”-henkilöitä pilvin pimein.
Mutta näillä eväillä mennään tämän illan kierros ja torstaina saamme uusia kokemuksia kun HIFK ja Jokerit pelaavat keskinäisen ottelun. Vaikka kyseessä on torstai-illan ottelu, niin pakko veikata, että HIFK:n halli on silloin loppuunmyyty.
Sen verran värikkäitä ovat edeltävät tapahtumat olleet.

Keskushyökkääjäpula
Eipä olisi ennen kauden alkua uskonut, että Porin Ässien liigajoukkueelle tulee sentteripula jo kauden tässä vaiheessa. Mutta niin vain kävi kun kapteeni Matti Kuparinen loukkaantui ja Kamil Piros ei oikein sopeutunut keskelle, eikä sitten laituriksikaan. Niinpä Ässillä oli pelaajan myynti päällä jo ainakin kuukauden. Ei silti ihme, kun Kamilin nettopalkka kaudesta oli yli 10!p000 euroa – siis nettopalkka.
Onneksi Ruotsista löytyi ostaja – Timrå – mutta paikkakunnan lehdistölle Piroksen antamat lausunnot voi jättää omaan arvoonsa. Hän nimittäin kertoi Ruotsissa, ettei hän oikein edes saanut Ässissä mahdollisuuksia.
Se taas on nyt niin muunnettua totuutta kuin olla ja voi. Aivan sivustakin seuraaja huomasi tasan tarkkaan, että päävalmentaja Pekka Rautakallio sekä hyökkääjiä peluuttava Pasi Kaukoranta tekivät kikan jos toisen, mutta eipä Kamil vaan oppinut suomalaista pelityyliä. Ei sitten millään.
Niinpä Ässien tämän hetken ykkössentteri on liki tuntemattomuudesta (ainakaan Ape ei miestä tuntenut) noussut Mika Niemi ja kakkossentteri Severi Sillanpää. Niinpä sentterinä on pelannut myös Veli-Matti Savinainen sekä Tomas Zaborsky. Marko Luomalan kuumeen takia laitureita on siis pistetty keskelle. Tosin Tuomas Huhtanen, Tommi Huhtala sekä Sakari Salminen ovat olleet laitureina – ja vahvoina sellaisina – nyt kun ovat tervehtyneet. Mutta viime kaudella D Teamin sekä JYPin joukkueessa pelannut Tuomo Laukkanen pelaa Ässissä sentterin paikalla joulutaukoon asti. Mitä muutoksia tämä sitten tietää jatkossa?
Laukkanen on kyllä Suomen mestari JYPin pelaajaluettelossa, mutta en ole nyt laisinkaan varma riittikö 10 pelattua ottelua tuomaan miehelle SM-kultamitalin. Hyvä on jos riitti! Silloin Ässissä pelaa ainakin yksi Suomen jääkiekkomestari.

Yksi porilainen lentäjä
Yhdistetyn Rukan voittaja Hannu Manninen jatkaa opiskelujaan Porin Ilmailuopistossa, mutta kyllä Rukan näytöt täytyivät jo varmistaa Manniselle Vancouverin kisapaikan, vaikkakin nyt edessä ovat tiiviit opiskelut. Miten mies on voinut näissä Porin vetisissä ja tasaisissa maastoissa päästä sellaiseen kuntoon, että viimeisissä hiihtonousuissa muut jäivät kuin seisomaan. Ja elleivät niissä jääneet, niin loppusuoralla Hannu sitten puristi voittoon.
Onhan vallan ihmemies!
Kyllä Suomi kovan hiihtojoukkueen Vancouveriin saa, vaikka vielä eivät Virpi Kuitunen ja Sami Jauhojärvi olleet parhaimmillaan. Mutta Sami totesi hyvin, että nyt ei muuta kuin päin uusia pettymyksiä.
Aino-Kaisa Saarinen on kunnossa ja mikäli terveenä säilyy, niin taitaa olla ihan olympiamitalisti.
Mutta mennäänpä yhteen turkulaiseen, joka myös haluaa Vancouveriin. Millä ihmeellä Calgary Flamesin maalivahti Miikka Kiprusoff voi vaatia itselleen jääkiekkomaajoukkueen varmaa ykkösmolarin paikkaa?
Maalivahti, joka on moneen kertaan pettänyt Suomen Leijonat. Torinon olympiakisoissa hän oli lonkkavammainen, mutta torjui hurjia minuuttimääriä samaan aikaan Calgaryn maalilla. Kun käytiin MM-kisoja, niin Kipru lomaili Havaijilla, koska oli jano.
Nyt olympiajoukkue kiinnostaa myös Teemu Selännettä, vaikka on jo voittanut suurinta mitä jääkiekkoilija voi maailmassa voittaa (Stanley Cupin). Selänteen mielen muuttumisen voi ymmärtää, mutta Kiprusoffin Vancouverin tulemisen ehtona olevaa varmaa ykkösvahdin paikkaa ei.
Tai ymmärtää sen, kun tietää, että Kiprusoff on Turusta. Johan tyypillinen sukunimikin sen kertoo.
On meillä Niklas Bäckström, Antero Niittymäki ja jopa Pekka Rinne rapakon takana torjumassa. Ja kyllä siellä on maalivahtiosastolle miehiä kymmenkunta. Joten nyt Jukka Jalonen ja Jari Kurri – pistäkää jäitä Kiprun kypärän alle – älkääkä missään nimessä luvatko hänelle varmaa ykkösmolarin paikkaa. Pettää vielä näidenkin kisojen aikana!
Ja piste, sanoi Tami.

Jarmo Liuhala

1.12.2009 09:15

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva