Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Satakunnassa yhdistetään voimat perheväkivallan ehkäisemiseksi

Kuva: Satakunnassa yhdistetään voimat perheväkivallan ehkäisemiseksi

Satakunnan poliisilaitos on käynnistänyt Lasta Lyömätön Satakunta -hankkeen, jonka tarkoituksena on rakentaa lapsiin ja nuoriin kohdistuvaa perheväkivaltaa ehkäisevä verkostoitunut toimintamalli. Oikeusministeriö on myöntänyt hankkeelle 9 000 euroa valtionavustusta.

Lasta Lyömätön Satakunta -hankkeelle on koottu ohjausryhmä, jonka puheenjohtajana toimii Porin perusturvajohtaja Terttu Nordman. Ohjausryhmä jalkautuu kuntiin ja järjestää alan toimijoille koulutusta varhaisesta puuttumisesta sekä pahoinpitelytapausten havaitsemisesta. Lisäksi toimijoille järjestetään ensi vuonna kaksi seminaaria. Hanke on jo kartoittanut viranomaisyhteistyön sujuvuutta ja käytännön toimia eri kuntien alueella. Kyselyn perusteella parannettavaa on erityisesti tiedonkulussa viranomaisten välillä.
- Nyt on tarkoitus luoda verkosto, joka ilman byrokratian koukeroita pystyy toimimaan lasten ja nuorten hyväksi. Hanke toteutetaan ensi vuoden aikana ja kehitetty toimintamalli on tarkoitus levittää kansalliseen käyttöön, perusturvajohtaja Terttu Nordman kertoo.
Hankkeen vaikutuksia arvioi Tampereen yliopiston Porin yksikkö, joka on saanut evaluointityöhön oikeusministeriöltä 20 000 euron avustuksen.

Tällä hetkellä Satakunnan poliisilaitoksella ei kirjata erikseen lapsiin kohdistuvia pahoinpitelyjä. Perheväkivaltatapauksia on Satakunnassa noin 160 vuodessa ja näistä ehkä 10-20 lasten pahoinpitelyjä. Tämä ei kuitenkaan tarkoita sitä, etteivätkö lapset Satakunnassakin joutuisi pahoinpitelyn uhreiksi huomattavasti useammin.
- Lasten pahoinpitely on piilorikollisuutta. Vain murto-osa tapauksista tulee päivänvaloon ja viranomaisten tietoisuuteen, poliisipäällikkö Timo Vuola kiteyttää.
Vuola muistuttaa, että kotona tapahtuva lapsen pahoinpitely on aina rikos. Perheväkivaltatapaukset ovat vaikeita ja tunnepitoisia ja niihin kohdistuu paljon epätietoisuutta. Taustalla piilee varsin usein päihdeongelmia, mielenterveysongelmia ja työttömyyttä, mutta ei aina; lapsi voi joutua väkivallan kohteeksi aivan tavallisessa perheessäkin.
- Hankkeen tavoitteena on, että lasten ja nuorten pahoinpitelytapaukset tulisivat entistä paremmin esiin ja mahdollisimman varhaisessa vaiheessa, jotta tilanteeseen päästään puuttumaan. Tavoitteena on saada aikaan niin kutsuttu nollatoleranssi-linja.
Jos perheen ystävä, naapuri tai tuttava epäilee, että lasta pahoinpidellään, hän voi tehdä ilmoituksen kunnan sosiaaliviranomaisille. Ilmoituksen voi antaa nimellä tai nimettömänä.
- Peräänkuulutammekin tietynlaista yhteisöllisyyttä. Toivomme, että sukulaiset, ystävät ja naapurit eivät ummistaisi silmiään, Vuola summaa.
Merkkejä lapsen pahoinpitelystä voivat olla epätyypillisissä paikoissa olevat mustelmat tai usein tapahtuvat raajojen murtumat. Lapselta voi puuttua paljon hiuksia tai hän voi olla pelokas ja säpsähtää pientäkin kosketusta. Epäilyjä herättävät myös epätyypilliset hammasvauriot ja suun limakalvoilla olevat vammat. Pienellä vauvalla, joka ei vielä itse liiku, ei voi olla muita vammoja, kuin jonkun muun aiheuttamia. 

Maarit Kautto 

1.12.2009 09:15

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva