Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Ulvila sopeuttaa panemalla hallintokunnat miljoonakuurille

Ulvilan kaupunki joutuu sopeuttamaan talouttaan ensi vuoden budjetilla, jossa hallintokunnat pannaan miljoonakuurille ja investointeja karsitaan. Edessä on henkilöstömenojen supistaminen lähinnä tukipalveluista, mutta peruspalvelut turvataan. Syynä sopeuttamiseen on viisi perättäistä alijäämän vuotta, joita on rahoitettu lainarahalla ja vanhoilla kirjanpidollisilla ylijäämillä.

 

- Tämä tie on nyt kuljettu loppuun. Olemme viimeisellä rajalla. Alijäämät on saatava muutettua ylijäämäksi vuoden 2012 loppuun mennessä, lateli kaupunginjohtaja Arto Saarinen eilen julkistaessaan ensi vuoden talousarvioehdotusta, jonka käsittelyn kaupunginhallitus aloitti myös eilen.
Budjettiesitys sisältää jo valtuuston hyväksymän puolen prosentin korotuksen kunnallisveroon, josta kirpoaa lisärahaa miljoonan euroa, sekä mm. henkilöstömenoihin tehdyn miljoonan euron supistuksen ja kolmen miljoonan euron karsinnan investointeihin verrattuna kuluvaan vuoteen. Silti budjetti osoittaa 1,6 miljoonan euron alijäämää.
Kaupunki tulee tuloveroprosentin korotuksen lisäksi käymään kaupunkilaisten kukkarolle niin, että kaikki taksat käydään läpi.
- Mutta toisaalta myös kuntalaisille suunnatut peruspalvelut säilyvät nykyisellään, osin jopa paranevat, Saarinen sanoo, vaikka Paluksen koulu lakkautetaankin ensi syksynä.

Sosiaali- ja terveyspalvelunsa Ulvila saa järjestettyä samalla rahalla kuin tänäkin vuonna eli noin 23 miljoonalla eurolla Porin seudun sote-alueen kautta. Se on reilu kolmannes 71 miljoonan euron kokonaiskäyttömenoista.
- Ulvilalaiset tuskin huomaavat, että perusturvapalvelujen järjestämistapa muuttuu, huomauttaa talousjohtaja Helena Huhtanen.
Hänen mukaansa yhteistyösopimukseen kirjattu maksutapa, että jokainen kunta kunta hoitaa omat menonsa, on ikärakenteeltaan suhteellisen nuorelle Ulvilalle edullinen, 2 miljoonaa euroa edullisempi kuin jos maksuosuus olisi perustunut asukasmäärään.

Likaisen työn henkilöstömenojen karsinnassa joutuvat tekemään hallintokunnat, siis lautakunnat. Ne saavat heti tammikuussa tehtäväkseen etsiä pysyviä rakenteellisia muutoksia.
Keinoja voivat olla eläkeratkaisut, lomautukset tai muut palkkamenojen vähennykset. Tavoitteena ovat pysyvät ratkaisut.
- Eräs varteenotettava ratkaisu on tukipalvelujen seudullistaminen. Sillä saadaan säästöjä esimerkiksi siirtämällä henkilöstöä sinne, missä sitä tarvitaan enemmän kuin jossakin toisessa paikassa, Saarinen selittää.
Hänen mukaansa myös peruspalvelujen järjestämistapaa voidaan pohtia.
- Joidenkin palvelujen ulkoistaminenkaan ei ole kokonaan pois suljettu, mutta ulkoistaminen ei voi olla itseisarvo. Kuntien välinen yhteistyö, seudullistaminen, on parempi vaihtoehto, Saarinen linjaa.

Investoinnit on Ulvilassa karsittu nyt minimiin.
Vuonna 2008 investointimenot olivat 10 miljoonaa euroa, tänä vuonna 5 miljoonaa, ja ensi vuoden budjetissa noin 2 miljoonaa.
Suurimmat investoinnit ovat Harjunpään-Ruosniemen kevytväylän rahoittaminen, Ulvilan-Pori yhdysvesijohdon rakentaminen, Friitalan koulun katon korjaus, vanhainkotien paloturvallisuuden parantaminen, viemäriverkoston saneeraus sekä pesäpallostadionin yhden lisäkatsomon rakentaminen yhdessä UPV:n kanssa. Lisäksi kunnallistekniikkaa rakennetaan Kettumetsän ja Hormiston uusille asuinalueille.
Budjetti sisältää myös Kullaan kuntaliitossopimuksen viimeiset pienet investoinnit, joihin on käytetty valtion rahaa yhteensä 7,2 miljoonaa euroa.

Jukka Vilponiemi

1.12.2009 09:15

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva