Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

”Katumusharjoitusta vailla todellisuuspohjaa”

Kuva: ”Katumusharjoitusta vailla todellisuuspohjaa”

Jutta Urpilainen: Vanhasen veropuheet ovat ristiriidassa porvarihallituksen aiempien tekojen kanssa

Kuva: SDP:n puheenjohtaja Jutta Urpilainen huomauttaa, että sekä kokoomus että keskusta tekevät hallituksessa hyvin oikeistolaista politiikkaa, joka lisää kansalaisten eriarvoisuutta.

SDP:n puheenjohtaja Jutta Urpilainen pitää pääministeri Matti Vanhasen (kesk) puheita hyvätuloisten verotuksen kiristämisestä katumusharjoituksena, jolla ei ole toistaiseksi todellisuuspohjaa, kun vertaa puheita porvarihallituksen aiempiin toimiin suurituloisten verotuksen helpottamiseksi.
- Vanhanen varmasti itsekin tietää, että juuri hänen johtamansa porvarihallitus on itse keventänyt suurituloisten ihmisten verotusta. Kun porvarihallituksen ylisuurten veronkevennysten talouspolitiikkaa on kritisoitu talousasiantuntijoiden suulla EU:n komissiosta lähtien, Vanhanen näyttää vaalien lähestyessä itsekin ymmärtäneen, ettei hallituksen talouspolitiikka ole ollut oikeaa, sanoi Urpilainen Uudelle Ajalle maanantaina antamassaan haastattelussa.
Hänen mukaansa opposition tehtävänä on nyt tuoda esiin tämän ristiriita pääministerin sanojen ja tekojen välillä.
SDP:n puheenjohtaja ei ole yllättynyt siitä, että kokoomus on nyt useammallakin suulla - etunenässä puhemies Sauli Niinistö - torjunut suurituloisten veronkiristykset ja tarjonnut tilalle leikkauksia.
- Kokoomus on edelleen oikeistopuolue, ja kokoomukselle sopii, että tuloerot Suomessa kasvavat. He tekevät tähän tähtäävää politiikkaa.

Itse asiassa hallituksessa on Urpilaisen mielestä vaikea nähdä todellista eroa kokoomuksen ja keskustan välillä. Niin oikealla molemmat päähallituspuolueet ovat.
- Kyllä keskustakin on hyvin oikealla nimenomaan veropolitiikassa. Mutta ehkä keskustan suunta nyt muuttuu, ja keskustalaiset ymmärtävät, että heidän eriarvoisuutta lisäävä politiikkaansa on ollut epäonnistunutta.
- Viimeisen vuoden aikana Suomeen on tullut 100 000 köyhää lisää. Se osoittaa, mihin hallituksen politiikka on johtanut. Kuitenkin vielä vuosi sitten hallitus vähätteli, kun SDP varoitteli edessä olevasta.
SDP on itse vaatinut, että pääomatulojen verotusta kiristetään 28 prosentista 30:een ja että verokevennykset kohdistetaan pieni- ja keskituloisiin. Nämä vaatimukset esitettiin mm. viime viikolla julkistetussa puolueen vaihtoehtobudjetissa.
- Jos Vanhanen on aidosti kiristämässä suurituloisten verotusta, niin me sosialidemokraatit olemme tietysti tyytyväisiä, että hän ja keskusta ovat tulleet sosialidemokraattien linjoille veropolitiikassa, Jutta Urpilainen sanoo.
Toistaiseksi keskustan puheet näyttävät olevan hänen mielestään kuitenkin pelkkää sanahelinää.

Sosialidemokraatit käynnistävät torstaina Työllisyysvoimalaksi nimetyn seminaarin, johon se on kutsunut palkansaajajärjestöjen edustajia sekä myös työnantajan ja elinkeinoelämän edustajia pohtimaan keinoja työllisyyden parantamiseksi.
SDP:lle on Urpilaisen mukaan selvää, että kaiken poliittisen päätöksenteon pitäisi nyt tähdätä työllisyyden vahvistamiseen. Sen pitää olla tavoitteena yli muiden.
- Vuodessa on Suomesta kadonnut noin 120 000 työpaikkaa, meillä on yli 80 000 ihmistä enemmän työttömänä kuin vuosi sitten, ja työttömien työhakijoiden määrä alkaa lähestyä 300 000. Nämä luvut kertovat siitä, etteivät hallituksen lamalääkkeet ole purreet. Kriisi on tullut ulkoa, ja sen syntyyn emme ole voineet vaikuttaa. Sen sijaan omissa käsissämme on ollut, millaisilla lääkkeillä lamaa yritetään hoitaa.
Vaihtoehtobudjetissaan SDP on esittänyt miljardin panostusta työllisyyteen. Siitä 500 miljoonaa suunnattaisiin kunnille, ettei niiden tarvitsisi korottaa veroja ja leikata palveluja. Toinen 500 miljoonaa euroa menisi julkisiin investointeihin liikenteeseen, peruskorjausrakentamiseen, asuntotuotantoon, tutkimus- ja kehitystyöhön ja mm. aktiiviseen työvoimapolitiikkaan ja perusteollisuuden tukemiseen kuten sähköveron poistamiseen sekä telakkateollisuuden innovaatiotukeen.
Näillä keinoin saataisiin avoimelle sektorille demarien mielestä 40 000 työpaikkaa. Demarit rahoittaisivat paketin mm. pääomaveronkorotuksella sekä rakennusteollisuuden harmaata taloutta vähentävällä käänteisellä arvonlisäverolla.
Lisäksi SDP on esittänyt 400 miljoonan lisäpakettia perusturvaan. Pakettiin kuuluvat mm eläkkeensaajien asumislisän korotus, lapsilisän yksinhuoltajakorotus, kuntaveron perusvähennyksen nosto 3 000 euroon; tulonsiirtoja, jotka kohdistuvat kaikkein heikoimmassa asemassa oleviin ihmisiin.

Jukka Vilponiemi

 

SDP:n oman presidenttiehdokkaan etsintä vielä ennenaikaista

Sosialidemokraattien puheenjohtaja Jutta Urpilainen ei halua vielä osallistua keskusteluun sosialidemokraattien ehdokkaasta vuoden 2012 presidentinvaaleissa. Hän pitää keskustelua ehdokkaista ja heidän kannatusgallupejaan ennenaikaisena.
Urpilaisen mukaan SDP:ssä ei myöskään etsitä vielä vakavasti omaa ehdokasta Tarja Halosen tilalle.
- Vaaleihin on aikaa vielä kaksi vuotta. SDP tulee asettamaan vaaleihin aikanaan hyvän ehdokkaan, mutta sen aika ei ole vielä. Nyt pitää antaa presidentti Tarja Haloselle täysi työrauha hoitaa kautensa loppuun.
Urpilaisen mielestä tässä vaiheessa on tärkeämpää esimerkiksi päättää presidentin valtaoikeuksista.
Kokoomus ja keskusta haluavat karsia valtaoikeuksia, mutta sosialidemokraattien mielestä presidentin ulko- ja turvallisuuspoliittiset valtaoikeuden tulisi säilyttää nykyisellään.
- Tästä meillä on puoluevaltuuston yksiselitteinen kanta, ja siitä pidämme kiinni edelleen.
Urpilainen ei pidä myöskään järkevänä, että valtioneuvosto ryhtyisi nyt muuttamaan Suomen käytäntöä EU:ssa.
- Se, että pääsääntöisesti EU:n huippukokouksissa Suomea edustaa pääministeri ja tarvittaessa presidentti, sopii meille edelleen.

1.12.2009 09:15

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko äänestää EU-vaaleissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva