Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Meitä taidetaan kurmuuttaa!

Kuva: Meitä taidetaan kurmuuttaa!

Kunnallisten luottamushenkilöiden työ näinä aikoina ei ole kateeksi käynyt. Leikkauksia on pitänyt tehdä, joissakin kunnissa kuulemma hyvinkin tarkoitushakuisesti laaditun esittelyn pohjalta. Joskus päätöksentekoa helpottaa edes jonkunmoinen vakaumus, mutta erityisesti syvempi tieto oman puolueen periaatteista ja tarkoituksesta. Monilla puolueilla ne asiat on oikein kirjattukin puolueohjelmiksi tai ainakin ajantasaisiksi muistioiksi.

Tämä käyköön vaikkapa johdatukseksi sille ajatukselle, että nyt meillä olisi tarvetta nimenomaan vanhuspoliittiselle ohjelmalle. Sitä en Sdp:n osalta ole löytänyt, saattaa sellainen silti voimassa olla. Nyt sitä kuitenkin tarvittaisiin, muuten siinäkin porvaripuoli ajelee ohitsemme.
Minulle on kerrottu, että löytyisi halukkaitakin mainittua ohjelmaa tekemään seuraavassa puoluekokouksessa käsiteltäväksi. Kunnissa sosiaali- ja terveyspuolen asioista päättämässä oleville tovereille sellainen pumaaka olisi enemmän kuin tarpeen, niin olen antanut itselleni kertoa. Jos tämän sattuisi joku puoluejohdossa oleva lukemaan, niin mielelläni kuulisin kommentin tällaisesta ehdotuksesta.
   
Pääministeri Vanhasen sanomaa parisen vuotta sitten epäiltiin vitsiksi hänen sanoessaan jatkavansa pääministerinä vielä seuraavankin eduskuntakauden eli siis vuoteen 2015. Ei se tainnut huumoria ollakaan, vaan aivan vakavaa asiaa oli. Näin päättelen siitä, että Vanhanen puolueensa valtuuston kokouksessa Pietarsaaressa jo siirteli demareita sivuun seuraavastakin hallituksesta. Sen kokoonpanon siis voi jo nyt julistaa. Rkp siellä on ilman muuta jo notkeaselkäisyytensä ja ystäväinsä mittaamattomien säätiövarojensakin ansiosta. Vihreät kelpaavat joka suuntaan kumartelevina kaikille porvareille ja lämpimältä näyttää kepun ja kokoomuksen yhteistyökin. Vanhasen puheet osoittavat kihlausvaiheen jo tulleen ohitetuksi.
Politiikan puolen kihlauksista kuuluisin ja arvostetuin on talvisodan riehuessa julistettu Tammikuun kihlaus, jossa sekä työntekijäpuoli että työnantajapuoli sopivat uudenlaisesta elämästä siitä eteenpäin. Sitä sitten on jatkunut enemmän tai vähemmän riitaisena. Tuolloin siitä hyötyivät molemmat osapuolet ja koko Suomen kansa. Kaipa joku on tutkinut senkin, voiko samaa sanoa enää. Voi olla, että siinä on ollut sellainenkin vaihe, josta pikkupoika oli kysynyt joulupukilta. Oli nimittäin halunnut tietää, mitä kihloissa oleminen tarkoittaa. Pukki oli vaivautuneesti selittänyt sen tarkoittavan vähän samaa kuin jos sinä olisit nyt saanut polkupyörän joululahjaksi, mutta saisitkin sillä ajaa vasta juhannuksena. Poika oli miettinyt pitkään pukin vastausta ja kysynyt sitten, että saisi sitä kai edes vähän pyörän kelloa rimpauttaa sitä ennenkin.

Eduskunnan kyselytunteja on näinä aikoina mukava seurata. Ministereiden painoarvosta kertoo paljon, minkä verran kullekin kysymyksiä satelee. Takarivissä istuvilta pääsee joskus huononlaisesti kätketty haukotus, kun joutuu lauteilla istumaan koko tunnin eikä kysymyksillä ahdistella. Ellei tietäisi, minkälaista porukkaa siellä myös istuu, niin voisi muistuttaa, mitä juuri ripille päässyt renkipoika aikoinaan p-kakasaa pellolle levitellessään sanoi. Tässä sitä menee oppineen aika hukkaan, oli poika todennut.   
Todellista Arkadian mäen teatteriakin paikalla joskus näkee. Talohan sijaitseekin suunnilleen maamme ensimmäisen teatterin kohdalla – Arkadia-teatterin. Tässä hiljattain katselin, kun kepun eduskuntaryhmän puheenjohtaja suuntasi kysymyksensä pääministerille, puolueensa puheenjohtajalle. Näin pääsi puh.johtaja sopivasti kertomaan näyttävästi puolueensa kannan. Pois se meistä, että epäilisimme siinä nähdyn ja kuullun jotakin ennalta sovittua.

Tohtori Jukka Tarkka tarjosi taas viime viikolla totuttua potaskaa kolumnissaan, joita jotkut lehdet julkaisevat. Tohtori oli nyt sitä mieltä, että sosialidemokraattien ajatus kautta Euroopan alkaa harhailla aatehistoriallisen hämärän rajamailla. Ja että liikkeemme sosialistista aateperimää korostamalla joudumme kohta ojasta allikkoon. Uskoahan tällaista pitää kun sen sanoo oikein tohtori, joka tosin yhden kauden jälkeen putosi eduskunnasta ja sai saman tien puolueensakin Nuorsuomalaiset kuolemaan. No, jollakin tavalla pitää tohtorinkin leipänsä tienata, miksei siis näinkin.

Timo Roos

1.12.2009 09:15

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva