Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Satakirjastot-järjestelmä toimii netissä maanantaina

Kuva: Satakirjastot-järjestelmä toimii netissä maanantaina

Satakunnan kuntien kirjastojen yhteinen järjestelmä Satakirjastot on ollut valmis ja käytössä viime maanantaista alkaen - tosin vain kirjastojen palvelutiskien kautta. Ensi maanantaina 30. marraskuuta Satakirjastot alkaa toimia myös internetissä. Yhteisjärjestelmä tuo asiakkaan ulottuville yhden kirjaston kokoelmien sijasta koko maakunnan kirjastojen aineistot.

Satakirjastot-järjestelmässä on mukana 19 kuntaa: Eura, Harjavalta, Honkajoki, Huittinen, Jämijärvi, Kankaanpää, Karvia, Kiikoinen, Kokemäki, Lavia, Luvia, Merikarvia, Nakkila, Noormarkku, Pomarkku, Pori, Rauma, Siikainen ja Ulvila. Toistaiseksi ulkopuolella ovat vain Eurajoki, Köyliö ja Säkylä. Köyliön ja Säkylän kirjastot siirtyvät yhteisjärjestelmään vuonna 2011, kun kunnat liittyvät Euraan.

Porin kirjastotoimenjohtaja Asko Hurstin mukaan kuntien kirjastojen asiakas- ja aneistotietokantojen yhdistäminen oli mittava operaatio, joka näyttää onnistuneen hyvin. Asiakkaat suhtautuivat ymmärryksellä muutaman viikon katkoihin, joita järjestelmään siirtyminen aiheutti kirjastojen palveluissa.

- Satakirjastot taitaa olla nyt kolmanneksi suurin kirjastojen yhteisjärjestelmä koko maassa heti pääkaupunkiseudun ja Pirkanmaan jälkeen. Kuntien lukumäärällä mitattuna Satakirjastot on toiseksi suurin. Ohi menee Pirkanmaan järjestelmä, jossa on mukana 22 kuntaa.

Satakirjastojen aineistotietokannasta näkee samalla kertaa kaikkien 19 kunnan kirjastojen kokoelmat ja niiden saatavuustiedot. Asiakas voi tilata haluamansa aineiston seutuvarauksena mistä tahansa yhteisjärjestelmän kirjastosta siihen kirjastoon, jossa haluaa asioida. Seutuvarauksen hinta on 1 euro.

- Internetissä on siis kaksi varausvaihtoehtoa. Esimerkiksi porilainen asiakas voi varata aineistoa pelkästään porin kirjastosta kuten ennenkin ja se maksaa 50 senttiä.

- Vaihtoehtoisesti asiakas voi valita Satakirjastot seutuvarauksen, jolloin hinta on euron. Seutuvarauksen yhteydessä pitää olla tarkkana siinä, että valitsee oikean noutokirjaston eli sen toimipisteen, mistä haluaa varaamansa kirjan hakea.

Porin kaupunginkirjasto toimii kirjastojen logistiikkakeskuksena. Kuljetukset lähtevät Porista kaikkiin Satakirjastoihin kaksi kertaa viikossa.

- Jos esimerkiksi huittislainen asiakas tekee sunnuntaina internetin kautta seutuvarauksen, joka sitten otetaan kiinni Kankaanpäässä maanantaina, on kirja perillä Huittisissa tiistaina. Keskimäärin asiakas saa tilaamansa aineiston 1-3 päivässä mihin kuntaan tahansa.
Asko Hursti muistuttaa, että seutuvarauksen tekeminen internetissä vaatii asiakkaalta rekisterin lukemisen opettelemista. Useiden tietokantojen yhdistäminen on väistämättä tehnyt tuplatietueita, eli yksi ja sama kirja voi olla rekisterissä useampaankin kertaan. Kannattaa siis klikata auki kirjan jokainen maininta ja katsoa, että tulee valinneeksi juuri sen oikean.

- Pikkuhiljaa me kaikki Satakirjastot siivoamme tietokantoja, mutta väkisinkin sieltä tulee näin alkuvaiheessa vastaan näitä tuplia, Hursti opastaa.

Lainansa asiakas voi palauttaa mihin yhteisjärjestelmän kirjastoon haluaa. Laina-ajat on kirjastoissa yhtenäistetty, samoin lainausmäärät ja uusintakerrat. Lainauskiellon raja on 10 euroa ja siihen huomioidaan kaikissa Satakirjastoissa kertyneet sakot. Maksut voi maksaa mihin tahansa Satakirjastoon.

- Sakkojen suuruudet vaihtelevat vielä kunnittain, mutta jossain vaiheessa varmasti tässäkin asiassa siirrytään yhteiseen käytäntöön.

- Myöhemmin on tulossa myös yksi yhteinen kirjastokortti. Tällä hetkellä minkä tahansa Satakirjaston kortti käy kaikkiin muihinkin.
Parhaillaan kirjastoissa tehdään Satakirjastot-järjestelmään siirtymisen vuoksi asiakastietojen tarkistuksia.

- Jollakin asiakkaalla saattaa olla kortti moneen eri kirjastoon. Jokaisesta kortista voi olla järjestelmässä oma tietueensa, eivätkä tiedot ole niissä kaikissa välttämättä ajan tasalla. Tarkistuksilla poistamme päällekkäisyyksiä asiakastietokannasta ja päivitämme asiakkaan tiedot, Asko Hursti kiteyttää.

Maarit Kautto

27.11.2009 09:00

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva