Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Yhteispäivystyksen uudet tilat käyttöön 1. joulukuuta Porissa

Kuva: Yhteispäivystyksen uudet tilat käyttöön 1. joulukuuta Porissa

Satakunnan keskussairaalan sekä maakunnan terveyskeskusten yhteinen päivystyspoliklinikka otetaan laajennettuna käyttöön Porin Tiilimäellä 1. joulukuuta, jolloin yhteispäivystyksen sisäänkäyntikin siirtyy uuteen paikkaan.

Vaikka vuosi sitten alkanut poliklinikan laajennus- ja peruskorjaushanke on vielä kesken, lupaa yhteispäivystyksen johto, että lähes 70 000 kiireellistä hoitoa vaativaa potilasta saavat hoitonsa nykyistä joutuisammin viimeistään ensi vuoden lopulla, jolloin hanke lopullisesti valmistuu. Samalla hoitoa odottavien potilaiden makuuttaminen käytävillä loppuu.

Keskussairaalaan vanhan päivystyspoliklinikan tiloissa tähän asti toiminut yhteispäivystys on takkuillut ja hermostuttanut hoitoa odottavia potilaita pitkillä odotusajoilla. Nyt valmistunut 1 500 neliön laajennus ja vanhojen tilojen peruskorjaus on suunniteltu varta vasten yhteispäivystystä varten, ja se mahdollistaa sellaiset järjestelmät, että potilaiden kulkua voidaan jouduttaa.

Satakunnan sairaanhoitopiirin ensihoidon ja päivystyksen toimialuejohtaja Eija Vaula sanoo, ettei päivystykseen tulevan potilaan tarvitse miettiä, meneekö hän perusterveydenhuollon vai erikoissairaanhoidon päivystykseen.

- Jokaiselle potilaalle tehdään ensimmäiseksi hoidon tarpeen arviointi, jonka perusteella hänet ohjataan oikeaan paikkaan tai voidaan lähettää kotiin. Potilaan hoidetaan kiireellisyysjärjestyksessä. On muistettava, että päivystys on tarkoitettu vain kiireellistä hoitoa vaativille potilaille, Vaula sanoo.

Samaa korostaa myös Porin perusterveydenhuollon ylilääkäri Esko Karra, jonka mukaan yhteispäivystys ei voi olla enää ylivuotopaikka sellaisille ei-kiireellistä hoitoa vaativille potilaille, jotka eivät ole päässeet mielestään riittävän nopeasti terveyskeskuslääkärin vastaanotolle.

Ennen päivystykseen lähtöä lääkärit kehottavat potilaita ottamaan yhteyttä henkeä uhkaavissa tilanteissa 112:een. Muissa päivystysasioissa on syytä soittaa etukäteen keskussairaalan päivystyksen puhelinneuvontaan numeroon 02-621 3501. Virka-aikana yhteydenotto tapahtuu omalle terveysasemalle.

Vielä toistaiseksi erikoissairaanhoidolla ja perusterveydenhuollolla on omat potilasrekisterinsä, joita molempia voidaan hyödyntää yhteispäivystyksessä. Tavoitteena on rekistereiden yhdistäminen, mutta se vaatii lainmuutoksen.

Laajennusvaiheen käyttöönoton myötä poliklinikalle saadaan uusia tutkimus- ja seurantatiloja. Tämä tarkoittaa mm. sitä, että potilaiden makuuttaminen päivystyksen käytävillä päättyy.

Odotusta varten on tulee käyttöön 30 seurantapaikkaa.

Jo marraskuun alussa otettiin käyttöön päihdepotilaille tarkoitettu oma selviämishoitoyksikkö. Tämän tarkoituksena on lopettaa humalaisten potilaiden seikkailu odotustiloissa.

Oma odotustila on myös lapsipotilaille. Päivystyksen tulo- ja odotusaulassa on 70 istumapaikkaa.

Vanhojen poliklinikkatilojen saneeraus jatkuu ensi vuoden loppuun saakka. Sairaanhoitopiirin huollon johtajan Tapio Kallion mukaan suunnitelmissa on parin vuoden kuluttua korottaa nyt valmistunutta laajennusosaa parilla kerroksella mm. päivystysosastoa varten.

Perusterveydenhuollon päivystyksessä ongelmana on ollut lääkäripula, mikä on johtanut siihen, että Porin kaupunki, joka maakunnan terveyskeskuksen yöpäivystystä hoitaa, on joutunut turvautumaan ulkopuolisiin keikkalääkäreihin.

Esko Karran uskoo ja toivoo, että uudet tilat saavat myös oman maakunnan virkalääkärit kiinnostumaan päivystystyöstä.
- Kokeneet lääkärit ovat päivystyksessä aina parempia niin perusterveydenhuollon kuin erikoissairaanhoidonkin puolella, Karra sanoo.

Jukka Vilponiemi

27.11.2009 09:00

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva