Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Marraskuu

Kuva: Marraskuu

Tunnustan… Kaikista kuukausista inhoan eniten harmaata marraskuuta. Aamulla on pimeää, illalla on vieläkin pimeämpää. Edes lämmin kahvi tai tee ei saa kunnolla heräämään. Kylmä sade kastelee jalat jo ennen autoon astumista ja musta asfaltti imee vähäisetkin valonsäteet. Minne aurinko on oikein kadonnut? Päiväkodin pihalla on mutaa, johon olen jo monta kertaa pudottanut valkoiset villahanskani.

Joka aamu astun päiväkodin ovesta sisään (hanskat useimmiten mudassa) ja hoputan poikaa jättämään kengät siististi telineeseen. Eteisessä on lämmin ja etuovella minua tervehtii iso pahvinen Ville Vallaton. Olo kohenee ja minua hymyilyttää. Tänään oveen on laitettu ilmoitus tonttujuhlasta sekä tulevista pikkujouluista. Punaiset tontut katsovat meitä. Sisällä on hieman hämärää, on sytytetty muutama kynttilä tunnelmaa luomaan.

Aivan jokainen aamu meitä tervehtivät hoitajien ja opettajien iloiset ja ystävälliset kasvot. Leikit ja pelit ovat jo meneillään.  Sohvalla luetaan satua. Sitten nopea halaus ja hyvänpäiväntoivotus.

Katson käytävällä poikani tekemää piirrosta. On piirretty talo ja lehdistä leikattu kalusteita ja tavaroita unelmien kodin sisustamiseksi. Talossa asuvat äiti, isä ja poika. Perheen tärkein huonekalu taitaa olla oikein iso sohva, haaveissa lienee ajatus isosta tassukylpyammeesta. Myös tietokone on hankittu ja sormuskin. Tuntuu mukavalta.

Päivähoidon järjestyminen ja ennen kaikkea sen sujuminen on tärkeä osa kaikkien lapsiperheiden arkea.  Pidän erityisen tärkeänä yhteiskunnassamme lapsen oikeutta päivähoitoon sekä päivähoidossa annettavaan varhaiskasvatukseen. Tämä ei kuitenkaan tarkoita sitä, ettenkö myös arvostaisi vanhempia, jotka päättävät hoitaa lapsensa kotona. Asia on hyvin henkilö- ja perhekohtainen.
Olen joskus miettinyt, onko perhepolitiikka hyvinkin alisteista kaikelle muulle yhteiskuntapolitiikalle? Ennen 90-luvun lamaa Suomi taisi olla edelläkävijöitä naisten työssäkäynnissä. Laman rantauduttua ryhdyttiin kunnissa rahapulassa suosimaan kotihoitoa. Asia on jälleen ajankohtainen. Tänään yli kolmevuotiaista lapsista hoidetaan kotona noin puolet. Muissa Pohjoismaissa päivähoidossa on n. 75 % lapsista.

Jos työmarkkinoilla on huolestuttu naisten syrjäytymisestä työelämästä, keskustelu on helposti painottunut lapsen tarpeisiin virikkeistä ja sosiaalisesta verkostosta.  Välillä taas lapselle ainoa ja oikea paikka kasvaa on kotona oman äidin hellässä huomassa. Nina Mikkosen aiheuttamalle kotiäitiyden mediamylläkälle on näin ollen ollut oma yhteiskuntapoliittinen tilauksensa.

Joskus kultainen keskitiekin voisi olla hyvä vaihtoehto. Ratkaisun etsiminen joustavista työmuodoista on vielä lapsenkengissä. Yhteiskuntamme suosii kaiken kaikkiaan vielä kokotyöaikaa. Lamakin päättyy aikanaan, jolloin myös ryhdytään pohtimaan keinoja saada äidit takaisin töihin. Työvoimapulan ajat ovat edessäpäin.

Lisäksi puhutaan paljon isättömästä yhteiskunnasta, jossa perheen kanssa vietetty aika pienenee koko ajan. Isät tekevät paljon työtä juuri lasten ollessa pieniä. Voisiko joskus edessä olla vielä aika, jolloin työvoimapolitiikkaa ohjaisikin perheiden ehdot?
Päivähoidon sujuminen on joka tapauksessa todella tärkeää.  Aika moni äiti on varmasti pohtinut jossain vaiheessa kysymystä työn ja perheen yhteensovittamisesta. Minä olen valinnut sekä perheen että työn. Työstä saan onnistumisen tunnetta ja paikan kehittää itseäni. Kotoa löytyy taas turvallisuutta ja rakkautta. 

Ehkei tästä päivästä tulekaan niin synkkä. Autolle kävellessä päätän minäkin jo hymyillä. Ainoat päivänsäteet pilkahtavat työhuoneen ikkunasta. Iltapäivällä kotiin lähdettyäni on taas pimeää. Päiväkodin pihassa astun kuralammikkoon pikkukengillä. Ennen niin valkoiset villahanskat jäävät lojumaan etupenkille.

Inhoan edelleen marraskuuta. Pihassa vastaan juoksee kuitenkin onnellinen pikkupoika pipo hieman vinossa ja posket punaisina. Äitiiii! Minua hymyilyttää, vaikka jalkoja paleltaa. Sitä paitsi joulukuu on ihan pian ja sitten kesäkin on hieman lähempänä.

Diana Bergroth-Lampinen

27.11.2009 09:00

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko äänestää EU-vaaleissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva