Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Joulu pelastaa laiskan kauppavuoden

Kuva: Joulu pelastaa laiskan kauppavuoden

Jo marraskuun puolella käynnistynyt joulukauppa pelastanee monen kauppiaan vuoden, joka vuonna 2009 on ollut monin paikoin taantuman hiljentämä. Vaikka joulukaupan odotetaan tänäkin vuonna kasvavan, kasvu jäänee vuosikymmenen pienimmäksi, noin kahteen prosenttiin.

Kuva: Susanna Salmi asetteli keskiviikkona joulutavaraa Masku Kodin hyllyille.

Joulun odotetaan kasvattavan vähittäiskaupan myyntiä tänä vuonna noin 860 miljoonaa euroa keskimääräiseen kuukausimyyntiin verrattuna. Kaikki on tässä vaiheessa kuitenkin vielä epävarmaa.

Kaupan liitto on aloittanut joulukaupan viikoittaisen seurannan, mutta seurannan ensimmäiset tulokset saadaan vasta ensi viikolla.
- Kuluttajien luottamus omaan talouteen on tällä hetkellä vahvaa, joten joulukaupan kasvu on todennäköistä. Uudet signaalit talouskehityksestä voivat kuitenkin nopeasti heikentää tai vahvistaa luottamusta ja vaikuttaa joulukauppaan, arvioi pääekonomisti Jaana Kurjenoja Kaupan liitosta.

Joulukaupan ennakointia vaikeuttaa myös tietokoneiden, kodinkoneiden, puhelinten ja muun elektroniikan halventuneet hinnat.
Kävi miten kävi, joulukuu on vähittäiskaupassa joka tapauksessa vuoden vilkkain sesonki. Kaupan sisällä tilanne kuitenkin vaihtelee.

Parhaiten käyvät kaupaksi tänäkin jouluna kalliit kulutustavarat kuten tietotekniikka, puhelimet ja viihde-elektroniikka. Normaalia kuukautta puolet enemmän myydään myös kirjoja, koruja, kelloja, alkoholia sekä kukkia.

Kauppias Heikki Hiltunen Porin Kirjakauppa Oy:sta uskoo, että kuluttajat löytävät jouluna jälleen kirjat.

- Hiljaisen kevään ja kesän jälkeen kauppa lähti kasvuun jo syksyllä, ja erityisesti hyvä kotimainen kirjavuosi on lisännyt myyntiä. Remes, Rönkä, Lehväslaiho, Westö, Hotakainen ja Tervo hilaavat kirjakauppaa ylös, sanoo Info-kauppias.

Oma lukunsa ovat sisustustavarat ja koristeet, joita joulukuussa hankitaan pilvin pimein. Alkuvuosi oli sisustuskaupassakin heikko, ja joululta odotetaan paljon.
Myymäläpäällikkö Janne Vesa Masku Kodista Porista sanoo kaupan vilkastumisen jopa yllättäneen.

- Joulutavaraa tilataan koko ajan lisää. Parhaiten käyvät kaupaksi koristeet, kynttilät ja lyhdyt, Vesa kertoo.

Kaikkein voimakkaimmin joulukaupan merkitys on laskenut urheiluvälinekaupassa. Sukset, luistimet ja muut talviset välineet hankitaan yhä useammin vasta joulun jälkeen, koska talvikin tulee vasta silloin - toisin kuin vielä parikymmentä vuotta sitten.
Euromääräisesti suurimman potin joulukaupasta keräävät tavaratalot, joiden joulumyynti on yli 60 prosenttia suurempaa kuin muina kuukausina. Päivittäistavarakaupassa joulukuun kasvu on 20 prosenttia.

Pienemmät erikoisliikkeet saattavat alasta riippuen joka yli kaksinkertaistaa myyntinsä joulukuussa, kuten tekevät kultasepänliikkeet ja kirjakaupat.

Jukka Vilponiemi

 

26.11.2009 09:00

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva