Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Tonttui vilvestellee nurkis…

Kuva: Tonttui vilvestellee nurkis…

Sillai ole kuullu jo kuhistava yhres jos toiseski huushollis. Ja mitä sit lainka itte niis tonttui tyäpajois? Niis pittää vissii nii kiirut täl hetkel, ettei juur jälkiis klaaraamaa kerkee. Noo, meinaa ny siäl korvatunturilki kuulemma siin pistees et o jo aljettu paketeeraa ja sit tryki huilataa. Sunkaa siälläki ol menty föllii tähä eteläihmiste ain vaa joka vuasi aikasemmi aljettavvaa vähtii? Kylmar niil sentää siäl tunturis hommat hoirellaa just oorteleitte mukkaa ja ollaa iha aikataulus.

Sevverra määki ole muute aikastanu pikkujoulu tulloo, et täs synkäs pimmees kelis o jo tällätty aitta ylisil hiukka valkeit, ninko kämpä ovepiäleenki. Ja kui ollakkaa ni kummasti se vaa ilahrutti. Tonttui touhuisii pääsee ittekuki meist fölii taik vaa iha äimistellee monis erillaisis tilfälleis tälläi joulu erel. Niis värkätää joulusii korttei, kurotaa tillukkait ja vanttuit, hiljennyttää somplaa vaik himmelii taik köökeihi kokkaamaa joulusii sapuskalahjoi. Ko aviisei lukkee, ni äkkää kyl siält täs ittelles paassaava ohjatu joululahjapaja jos tykkää.!p Siäl just sit pääsee niit tonttuiki näkkee ja puhheisii niitte kans. Paineit ei kenenkä ränttää tulevast joulust ottaa, ko jo kunno halaus hyväl pruhjulles piisa lahjaks, flauteerattii joku ehtoo rarjos. Ja mikäs siin…

Enneko rupesi tätä präntiini naputtaa poikkesi yhres tonttulas. Kaukaa jo valkeist tiäsi et tontut o tyä touhus. Ovvee ravottais jo ryäpsähti vastaa hyvä joulune kuuse haju ja nii oli jo förmaakiki täyn reeras olevii havukoristeit. Ja mitä sit lainka siäl sisäl?? Kaks tonttuu tyätouhus ja ei sunka vaa itte joulupukkiki se siin pöyräpääs seisoo tärittäny?? Ei sentää, se oli tila isäntä vaa, joka tonttui oli poikennu helppaamaa. Värkättii köyt eikä mittää iha tavallist, vaa oikee kunno joulupunost metrikaupal. Isäntä pilppus fiinii kuust passeli kokosiks ja tonttumuari sito niit sit hikihatus posket punasin oikee köyre pääl ja tulos oli, oli tosi nättii. Toine tonttumuari plokkas jouluste kelloi kimpus ja nin oli seki jo mont kelloo ja kranssii vääntäny et valla oli sormepäät kippein. Semmost se tontuil pakkaa ollee tälläi jouluetusoovis. Ilosel miälel ne tontut hääräs eikä kiiruukiäräst välittyny poikkeejil mukko joulune tunto ja se kaut!p värtteeraus niitte ahkeral joonil.

Kyl meenki nurkis o jo tonttuiltu, vaik se tälläi ko ikkää tullee ni jo hiukka o hirastunukki. Jouluklökkii präkättii marjoist jo syksymmäl ja ny se o pullois vartoomas lopullist joulust aromiis. Klappui lisäks kliistrattavaks törsäsi oikee tarrakuvvii, tonttui pullokylkii. Joulusii, perinteisii tikkuloorii ole kans jo alkanu pohjustaa ja totesinki taas kerra, et niist mu jouluvartoomiseni ain pruukaa alkaa. Ole iha jo tonttu luannostaski ja sikko viä tällää tonttulaki päähä ja punase Panda förkkeli ettee, ni oikeest tontust ei erot kukkaa.

Kauppapuareis käyres ole pannu merkil kui ne puksut o ny ja hööveleit ja oikee joulusel miälel vissii ainaki viäl. Ole saanu nii hyvvää palveluu ja iha apteekiski tinkattii ilma pyytämäti. Mää ko kyl ossaa vanhaa näämää viäl tinkat, jos se vaa passaa. Lissää vaa tämmöst palveluu, ni se tekkee hyvvää kaupal ja meillekki, jokka harvemmi poiketaa mual ko sapuskaa ostamas.

Tonttuilu lopuks viäl se vanha joulupriama-alotus: Jouluaikaa, juhlataikaa tääl me varrotaa. Plasseillas jo istuu väki, mummo vaari sekä kylä täti. Kaikki o ko unt, jos vaa jostai saatas eres hiukka lunt. Tonttu nukkuu viäl, Korvatunturis siäl. Auttoehtoose kyl kerkee hyvi herrää ja kaike tarpeellise mukkaa kerrää….

Ulla Leino

20.11.2009 09:00

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko äänestää EU-vaaleissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva