Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Vapise kansa – radikaalit tulevat!

Kuva: Vapise kansa – radikaalit tulevat!

Hieraisin pari kertaa silmiäni saadessani käsiini Uutispäivä Demarin. Etusivun ykkösuutisena komeili: ”Vihreisiin pettyneet perustavat omaa puoluetta. Radikaalivihreät tavoittelevat vallankumousta”. Se oli skuuppi, niin kuin me lehtikielessä sanomme: uutisvoitto, jota muilla viestimillä ei ole. Onneksi olkoon Stadiin uutisen löytäneelle kollegalle.

Vuoden pimeimpinä aikoina vihreyden ollessa tipotiessään lienee syytä pohdiskella vihreän liikkeen asemaa demarivinkkelistä. Vihreiden merkitystä ei pidä vähätellä, saati naureskella heille. Vihreät antavat vakavan haasteen. No, valtamedian syleilemä puolue saa kerrankin rauhoitella omia radikaalejaan. Jokainen haja-asutusalueella asuva esim. ymmärtää henkilöauton välttämättömyyden. Radikaalithan esittivät autojen kieltämistä kokonaan. Kulkuneuvon ominaisuuksista, hinnasta, ympäristöystävällisyydestä jnp. voidaan toki keskustella pitkäänkin.

Vihreiden alkuna pidetään Koijärvi-liikettä. Forssan Koijärvi tunnettiin ainutlaatuisena lintujärvenä. Maanomistajat halusivat kuivattaa sen. Luontoaktivistit nousivat kapinaan, rähjäsivät ja sitoivat itsensä kettingillä työkoneisiin. Lopputuloksena oikeus jakeli tuomioita – mutta onneksi järvi pelastui. Ydinjoukko pani alkuun vihreän liikkeen. Media noteerasi tapahtumat. Elettiin muutenkin yhteiskunnallisen vapautumisen kautta. Poikkeuslain turvin pystyssäpidetty presidentti Urho Kekkonen oli saanut hetkeä aikaisemmin väistyä. Kun politiikasta uskallettiin lausua vapaampia näkemyksiä, miksi ei luonnonsuojelusta.

Vihreät nousivat eduskuntaan vuoden 1983 vaaleissa. Valituiksi tulivat Ville Komsi, Koijärven aktivisti ja Kalle Könkkölä, vammaisliikkeen vaikuttaja. Vihreät kiistelivät pitkään siitä, muodostetaanko edes koko puolueorganisaatiota. Radikaalit, ekovihreät, kannattivat keskittymistä pelkästään ympäristökysymyksiin. Kädenvääntöjen jälkeen puolue perustettiin vuonna 1987. Saman vuoden vaaleissa kansanedustajien määrä tuplaantui. Kun Ahon-Viinasen surkea hallitus laman alkaessa tuli valtaan, vihreät olivat saaneet rivinsä suoristettua. Vauhti oli sen jälkeen nopeaa: Pekka Haavisto istui jo vuonna 1995 Paavo Lipposen johtamassa sateenkaarihallituksessa Euroopan ensimmäisenä vihreänä ministerinä.

Ammattini puolesta tunnen paljon vihreän aatteen läpitunkemia. Heistä löytää yhteisiä nimittäjiä: porukka on hyvin koulutettua, fiksua ja tiedonhaluista. Asioista puhutaan avoimen selkeästi isossakin joukossa. Salailua ja sisäpiiriläisyyttä, omiin leikkikehiin poteroitumista ja lehmänkauppoja pidetään perin halveksuttavana ja typeränä käyttäytymisenä, mitä se tietysti onkin.

Ällistyttävintä tänään on vihreiden erinomainen taito luovia politiikan karikkoisilla vesillä. Todellisuudessa he muodostavat tärkeän apparaatin porvarihallitukselle. Miten kaukana vihreiden aatemaailma istuukaan kokoomuslaisten ajattelusta – puhumattakaan keskustapuolueen tai MTK:n kannanotoista. Vakaiden satakuntalaisten keskuudessa puolue ei silti ole koskaan saavuttanut sillanpääasemia. Toisin on pääkaupungissamme ja Tampereella, monista pienemmistä paikkakunnista puhumattakaan. Puolue suorastaan jyrää.

Sdp syyllistetään liki kaikista tehdyistä vääristä ratkaisuista. Väitetäänpä, ettei puolueemme muka piittaisi ympäristöarvoista ja siksi – nuorempi väki ”karkaa” vihreisiin. Todellisuudessa olemme ympäristökysymysten hoitamisessa vihreitä huomattavasti kokeneempi puolue. Sdp laati Suomen ensimmäisen ympäristöohjelman jo vuonna 1969. Kuluvan viikon tiistaina Helsingissä pidettiin 40-vuotisseminaari. Teemakin istui juhlavuoteen: ”Ympäristössä on työtä”. Ympäristön ja työllisyyden yhdistäminen vahvistuu perinteellisen savupiipputeollisuuden kadotessa. Villiruusu – sosialidemokraattinen ympäristöliitto ry on toiminut liki pari vuosikymmentä. Villiruusulaiset patistavat päättäjiä muun muassa kaavoituksesta, joukkoliikenteen saattamisesta kuntoon, eettisten arvojen merkityksestä julkisyhteisöjen hankinnoissa, ilman- ja melunsuojelun tärkeydestä jnp.

Yhden asian liikkeet, esimerkkinä eläkeläis- ja yrittäjäpuolueet, eivät menesty pitkässä juoksussa. Vihreä liitto muodostaa poikkeuksen. Puolue on saanut riveihinsä taiturimaisia osaajia. He ymmärtävät hyödyntää modernin tietotekniikan, markkinoinnin kuin uusimmat yhteiskuntapoliittiset virtaukset. ”Vanhat puolueet” hidasliikkeisinä myöhästyivät pahasti startissa.
Ympäristöasiat ovat nousemassa kovan luokan kysymyksiksi, joihin puolueet joutuvat ottamaan nopeasti kantaa ja tekemään radikaaleja ratkaisuja. Työtä riittää meillä demareillakin. Suunnan pitää olla eteenpäin ja ylöspäin.

Seppo Saari

20.11.2009 09:00

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko äänestää kevään eduskuntavaaleissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva