Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Neljä puusilmää

Kuva: Neljä puusilmää

Porin Ässien muutenkin melko kapea materiaali hupenee vaarallisella vauhdilla. Sunnuntaina Helsingissä pelatussa SM-liigaottelussa Jokereita vastaan tapahtui kaksikin loukkaantumista, jotka molemmat saattavat olla pitkäaikaisia. Joukkueen kapteeni Matti Kuparinen joutui jo ensimmäisessä erässä Tomi Mäen selkeän polvitaklauksen kohteeksi. Myös puolustaja Matti Kuusisto sai Janne Hauhtosen korkeasta mailasta mailan lavan suuhunsa ja hänenkin pelinsä oli sillä siunaamalla ohi. Ne ketkä eivät itse ottelua paikalla seuranneet, voivat katsoa molemmat tilanteet netistä ja tehdä omat johtopäätöksensä.

Nimittäin kummastakaan tilanteesta ei tuomarikaksikko Teemu Salminen ja Tuomas Pöyhönen tuominnut edes jäähyä – kaiken lisäksi seurasivat kumpaakin tilannetta aitiopaikalla, mutta minkäänlaista henkäisyä pilliin ei kuulunut. Varsinkin Kuparisen loukkaantuminen oli jopa törkeän näköinen, sillä hän oli jo luopunut kiekosta, mutta Mäki koohotti edelleen kohti ja tilanne täytti kaikki polvitaklauksen tunnusmerkit, josta ainoa oikea tuomio on viiden minuutin jäähy sekä ottelurangaistus. Törkeissä tapauksissa tuomareilla on edelleen oikeus sellainen tuomita. Päävideotuomari Sakari Pietilä alistaa pelirangaistukset tarvittaessa kurinpitoryhmän käsittelyyn.

Onneksi otteluvalvoja Timo Keltanen oli hereillä, sillä hän lähetti heti pelin jälkeen Kuparisen loukkaantumiseen johtaneen tapauksen jatkokäsittelyyn ja Keltanen harkitsi vielä pelin jälkeen Kuusiston tapauksesta samaa temppua eli sekin mennee jatkokäsittelyyn? Vaikka Kuusiston tapaus saattoi olla vahinko, niin sääntöjen mukaan pelaaja (Hauhtonen) on vastuussa omasta mailastaan.

Kuparisen tapauksessa ei ole sitten kolmea sanaa! Ottelukieltoa tulee varmuudella. Eilisen tietona oli, että Mäki sai kahden ottelun pelikiellon.

Kuusistoa hoidettiin sunnuntai-iltana Töölön sairaalassa ja yksi hammas poistettiin heti ja ehkä niitä poistetaan vielä kolme lisää. Lisäksi Kuusiston alahuuli halkesi sekä leukaluuhun tuli useampia murtumia. Ei siis mikään pieni töötti tämäkään!
Kuvitella, että kaukalossa on neljä tuomaria eli kahdeksan puusilmää, joista yksikään ei havaitse kumpaakaan tapausta.

Mistä tarvittavaa täydennystä

Jokerien ja Ässien välisen ottelun tapahtumat etenevät niin, että Kuparisen tapaus mennee suoraan kurinpitopäällikkö Jarmo Muukkosen käsittelyyn.

Kuusiston osalta tilanne on sellainen, että joko päävideotuomari Sakari Pietilä tai apulaisvideotuomari Niki Andersson lähettää tapauksen kurinpitokäsittelyyn, johon käsittelyyn ei kumpikaan heistä osallistu, vaan sen tekee joko Muukkonen yksin tai kurinpitoryhmä.

SM-liigassa on melkoinen määrä päätoimisia henkilöitä ja toimitusjohtaja Jari-Pekka Vuorista lukuun ottamatta kaikkien titteli on jonkin sortin päällikkö. Erotuomaritoiminnasta aikaisemmin vastannut Arto I. Järvelä on nykyisin kilpailutoimenjohtaja.
Mutta ei hätää. On olemassa myös erotuomaripäällikkö (oto) ja hän on Markku Kruus.

Helsingin sunnuntaisen ottelun tuominneet Salminen ja Pöyhönen ovat kokeneita pelimiehiä. Salminen (Hämeenlinna) oli ennen kauden alkua tuominnut 143 ottelua ja pelaajaura on kestänyt ihan A-nuoriin saakka. Pöyhönen on syntyään Karhulasta ja pelaajakokemusta on B-nuoriin asti. Otteluja SM-liigassa hänellä oli ennen kauden alkua 26, joten olihan Helsingin ottelu kokeneissa käsissä – vai oliko?

Ässien osalta tilanne on jopa kiusallinen. Loukkaantumisten takia sivussa olleen Veli-Matti Savinaisen paluu peleihin tapahtuu jo illan ottelussa! Tapio Sammalkangas sekä Patrik Forsbacka ovat pitkäaikaispotilaita ja siihen ryhmään liittyi nyt Kuparinen. Eipä halua olla oraakkeli, mutta Kuusistonkin liigaan palaaminen saattaa siirtyä ensi vuoden puolelle?

Tähän vielä flunssa-aalto sivutuotteeksi, niin johan on SM-liigajoukkueessa pelipaikkoja. Tämä I. Järvelä sanoi aikaisemmin, että pandemian sattuessa pelaajia otetaan A-nuorista tarpeen mukaan.

Kun tarkemmin miettii, niin mahtoiko Järvelä yhtään ajatella mitä suustaan päästi?

Puun ja kuoren välissä

Ässien päävalmentaja Pekka Rautakallio on ainakin käsitykseni mukaan haikaillut pelaajia ja on halunnut niitä nimenomaan puolustukseen.

Testissä toki kävi Jussi Heikkinen, mutta eipä koeaika tuonut SM-liiga-aikaa koska +/- tilasto meni harvinaisen nopeasti pakkaselle. Ja erittäin lyhyessä ajassa muuten meni!

Ylivoimapelissä puolustajien kätisyydet (siis pelaako oikea vai vasen käsi alhaalla) ovat varsin merkittävässä roolissa. Ennen Kuusiston loukkaantumista Ässien puolustajista oikealta laukovia olivat vain Kuusisto sekä Jesse Jyrkkiö. Nyt heitä on ennen tärkeää tämän vuoden loppurysäystä käytettävissä vain Jesse.

Uskon, että Ässien johto on myös havahtunut tilanteeseen. Puolustajista oli jo aikaisemmin pula, joten yksikin loukkaantuminen teki siihen kalustoon melkoisen loven.

Entä onko maailmalla sitten hyviä puolustajia vapaina.

Kyllä heitä on, sen kertovat vaikkapa sekä Kärppien että HIFK:n sekä viimeksi Jokerien hankinnat. Mutta ikää heillä on paljon ja kaikki ovat toki tietoisia siitä, minkä hintatason miehiä tässä oikein ollaan.

Eli kunnon pelimiehen hankkiminen vaatii nykyisessä SM-liigassa kosolti euroja. Mestiksen seurat on varmaan tasan tarkkaan koluttu läpi, joten monenlaisia vaihtoehtoja ei ole tarjolla kotimaan markkinoilla. Mikähän – ihan sivumennen ajatellen – oli Oulussa sivuraiteelle joutuneen Justin Forrestin hintalappu? Joka tapauksessa Alpo Suhonen vei Forrestin Sveitsin Kloteniin!

Verkot ovat vesillä

Nyppii niin paljon, ettei ole sanottavaa, totesi Ässien Rocky Rautakallio heti eilisen otteluinfon alkajaisiksi. Siksi media sitten kysyi.
Rautakallion mukaan Kuparisen menettäminen kauden tässä vaiheessa on valtava takaisku, koska joukkueen ykkössentteri telotaan sairastuvalle.

Kuparinen on eilen ollut tarkemmissa tutkimuksissa sekä magneettikuvauksissa, mutta lopullista tietoa vamman laadusta ei vielä iltapäivällä ollut. Kuusiston kohdalla Rocky tiesi sen, että hampaita on kiskottu irti ja suuhun pistetty ”viisi kiloa rautaa”. Kaiken lisäksi hänen kohdallaan on vielä olemassa aivotärähdyksen vaara.

Rautakallio sai kuulla Mäen saaneen polvitaklauksestaan kahden ottelun pelikiellon, mutta uskoi, että Kuusistoa kolhinut Hauhtonen selviää tilanteesta kuin koira veräjästä – eli ilman seuraamuksia. No, se kai tiedetään myöhemmin, kävikö näin, vaikka pelaaja on sääntöjen mukaan siis vastuussa omasta mailastaan!

Joka tapauksessa Ässät saa illan HPK-otteluun neljä ketjua sekä kuusi puolustajaa. Miro Rahkola ottaa Kuusiston paikan puolustuksessa ja Kuparisen paikan ykkösketjun sentterinä ottaa Mika Niemi, jonka nousu nelosesta ykkössentteriksi on ollut kauden mittaan huima. Helsingissä ensimmäinen SM-liigamaali, ja jo seuraavassa liigaottelussa on joukkueensa ykkössentteri.
Myös Severi Sillanpään tasonnosto kauden mittaan on ollut Pekan mukaan selkeästi havaittavissa ja nyt paikkana on kakkosen sentteri. Mutta Kamil Piros saa melkoisen tylyn tuomion. Ellei näitä kahta vammautumista olisi tullut, niin Kamil olisi seurannut illan ottelun katsomosta.

Nyt on näytön paikka

Ässien nuoriso-osasto on joutunut kauden mittaan ottamaan jo melkoisen isoja rooleja joukkueessa. Rautakallio näkee tässä myös nuorten pelaajien niin kutsutun elämänsä tilaisuuden. Hommaan pitää lähteä positiivista kautta, sillä valmista jääkiekkoilijaa ei ole olemassakaan. Mutta nuoren ei pidä olla ujo, vaan pelata omilla vahvuuksillaan ja sitä kautta parantaa jatkossa niitä huonompia osa-alueita.

Ässien viime ottelujen maalien teko on pätkinyt. Ennen maaottelutaukoa oltiin menossa jo hyvään suuntaan, mutta sitten tuli ikään kuin jänteen katkeaminen. Kun jänne on taas saatu viritettyä, niin vastustajan verkkokin heiluu. Pitää tehdä oikeita asioita oikeaan aikaan.

Rockyn yksi teeseistä kuuluu: ”Oma työmäärä nostaa myös oman pelaamisen tasoa”.

Seikka on saletti.

Narukerä ja Botnia

Ennen Bandyliiga-kauden alkua tuli tällä palstalla arvioitua liigassa pelaavien joukkueiden mahdollisuuksia lajin sadannen mestaruuden voittamiseen. Täytyy heti huomauttaa, että lehdessämme oli myös melkoinen määrä asiaa jääpallosta tämän palstan ulkopuolella.

Helsingin suunnalta tuli vastinetta nimenomaan Botnian osalta. Tekstissä todettiin, että Botnian Tero Määttälä on nykyjoukkueesta ainoa jääpalloilijaksi laskettava ja hänkin lähti vielä Porvooseen. Ymmärrän, että sanonta voi koskea ikävästi Botniassa vapaaehtoistyötä tekeviä, mutta en todellakaan maininnut, että Botnia olisi tuottanut ”vain yhden jääpalloilijaksi laskettavan”. Totesin, että Määttälän lähtö oli paha takaisku. En nimittäin laske, että Teemu Määttä, Josua Eronen sekä kokeneempi Mikko Aro jaksavat kantaa joukkuetta tällä kaudella.

Olen muuten nähnyt tällä kaudella Botnian pelaavan harjoitusottelun Narukerää vastaan. Sen voitti Narukerä maalein 11-1. Se on paljon. Mutta sekä Botnia että Narukerä ovat silti kasvattajaseuroja. Botnian parhaat vie HIFK tai Porvoon Akilles. Lasken Porvoonkin pääkaupunkiseutuun, koska siellä asuvat sekä Pasi Rautiainen että Remu.

Akilles vei Botnialta syömähampaan, Määttälän, ja kaiken lisäksi Narukerästä yhden Suomen lupaavimmista keskikenttäpelaajista, Jani Hietikon. Sekä Botnia että Narukerä tekevät loistavaa nuorisotyötä. Vahinko, ettei kumpikaan seura pysty nauttimaan hedelmistä. Narukerän lupaukset on jo pitkään viety lahden taakse Ruotsiin, mutta silti kumpikin seura kasvattaa uusi kykyjä.
Tästä oli kysymys – kaikella urheilullisella ystävyydellä.

Toki seuraan Botniaa kun se vierailee Porissa ja olen hieman iloinen siitä, että Narukerä voitti sarja-avauksessa Porissa HIFK:n 5-3.

Levin rinteet

Talviurheilussa päivän muoti on eroaminen omaksi liitoksi. Kesälajeissa suuntaus on päinvastainen. Liitot yhdistyvät jotta toimintaedellytykset paranisivat.

Levillä käytiin sekä miesten että naisten pujottelun maailmancupin avauskisat. Vieläkin Suomen alppilajit näyttävät olevan Tanja Poutiaisen menestyksen varassa. Tosin Tanjan taustalla nousua tekevät nimenomaan Sanni Leinonen ja antaa ajan kulua, niin myös Kristiina Rove, Sara Partanen ja Tii-Maria Romar vielä näyttävät närhen munat.

Mutta kun Kalle Palander on miesten puolella sivussa ja Marcus Sandell sekä Jukka Leino loukkaantuneina, niin ei yksi Andreas Romar vielä talvea tee.

Tosin Toivossa on hyvä elää, kuten lapamato sanoi.

Jarmo Liuhala

17.11.2009 08:18

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva