Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Kysymyksiä ja odotuksia

Kuva: Kysymyksiä ja odotuksia

Sdp:n puoluevaltuusto oli koolla Seinäjoella. Alkaneen viikon aikana sen päätöksiä ja puheita tullaan tiedotusvälineissä vääntelemään ja kääntelemään tekijästä ja välineestäkin riippuen mielin määrin. Puheenjohtaja Urpilaisen viisi kysymystä olivat sen sortin täsmäkysymyksiä, että niistä ei selviä viisastelemallakaan, jos kantti ei kestä heittäytyä rehelliseksi. Ensimmäiset merkit hallitusrintaman puolelta viittaavat viisasteluun, ei viisastumiseen.

Minua kiusaa jopa omissakin porukoissamme, oletettavasti ihan puolueemme alkuajoista lähtien, harjoitettu jako noihin ja meihin. Vähänkin historiaamme tuntevalle tuttuja ovat mm. määritelmät siltasaarilaiset, pälkäneläiset, tannerilaiset ja nyt aivan viime vuosina tuomiojalaiset ja lipposlaiset. Minulle riittäisi ihan vaan pelkkä sosialidemokraatti ilman mitään lisätäsmennyksiä. Tämä tuli mieleeni lukiessani pyhäisestä Hesarista koko sivun jutun kahdesta juuri puoluetoimistoon pestatusta nuoresta miehestä.

Turkulainen Esa Suominen on Sdp:n poliittisen osaston päällikkö ja lappilainen Aslak Haarahiltunen uusi järjestöpäällikkö. Lehti tietää kertoa, että Suominen on tuomiojalainen, mutta Haarahiltunen enempi lipposlainen. Paljon on näiden kahden nuoren miehen harteille taakkaa laitettu. No, lehdet kirjoittavat mitä haluavat, mutta ei tuommoinen jako jaettujen työtä ainakaan helpota. Tämän puolueen palauttaminen edes suunnilleen entiselle paikalleen onnistuu vain hyvällä yhteistyöllä kaikkien tovereiden (anteeksi tämä vanhentunut ilmaisu) kesken. Emme rakennustyössämme tarvitse erikseen nimettyjä siipiä, vaikka vähän siivettömältä nyt olo tuntuukin. Mutta menestystä teille uudet päällikkömme työssänne! Tehkää itseänne ahkerasti tykö pienimpiä kyliäkään unohtamatta. Teille olisi nyt sosiaalinen ja sosialistinenkin tilaus.

Terijoen tunnettu hallitus viettäisi, jos se vielä hengissä olisi, juuri kahden viikon kuluttua 90-vuotisjuhlaansa. Hallituksen perustivat itärajan takana kapinan jaloista tai myöhemmin täältä Neuvostoliittoon luikkineet kommunistit eli SKP:n keskuskomitea.

Perustaminen tapahtui Terijoen kaupungissa, joka ei ollut kaupunki eikä tuolloin 1. joulukuuta 1939 edes vielä venäläisten vaan suomalaisten hallussa. No tuommoinen nyt kuitenkin oli pienimpiä valeita siellä totena kerrotuista tarinoista. Samaan sarjaanhan kuuluvat myös ns. Mainilan laukaukset ym.  

Vilkaistaanpa nyt kuitenkin tuon pääministerinsä nimen mukaan myös Kuusisen hallitukseksi sanotun 7-henkisen ”kansanrintamahallituksen” aikaansaannoksia. Se on kyllä äkkiä tehty, sillä perustamisensa jälkeen ei siitä paljoa kuultu. Talvisodan päättymisen aikoihin päättyi senkin taival hyvin vähin äänin.

Oli sillä oikein 9-kohtainen hallitusohjelmakin. Sen realistisuutta kuvaa hyvin 4. kohta, jonka mukaan työpäivä Suomessa pitää lyhentää 8-tuntiseksi. Sellainen se tosin meillä tuolloin jo olikin. Kakkoskohta ohjelmassa kuului näin: ” Suurten yksityispankkien ja suurten teollisuusliikkeiden saattaminen valtionvalvonnan alaisiksi ja avustustoimenpiteitä keskisuuruisten ja pienten liikkeiden hyväksi.” Muistellaanpa vähän, miten meillä on tämän kohdan kanssa menetelty ilman Kuusisen hallituksen toimiakin.

Porvarienemmistöiset hallitukset ja eduskunta täällä ovat sitä väellä ja voimalla viime vuodet toteuttaneet. Pankkien pelastamisoperaatioon osallistui koko kansa, valtionyhtiöitä on yritetty pelastaa, mutta porvareilla on ollut voittamaton hinku siirtää niitä muiden valtioiden valvonnan alaisiksi. Keskisuuria ja pieniä liikkeitä ja yrityksiä on valtion voimin tuettu ja tuetaan, kuntienkin osallistuessa samoihin talkoisiin. Minusta tuntuu, että vakavimmin täällä ovat Terijoen hallituksen ohjelman ottaneetkin aivan yllättävät tahot. Ja kun näin on, niin Vanhasen hallitukselta odotan lopullisia toimenpiteitä virkaveljensä Otto Ville Kuusisen hallituksen kolmannen kohdan läpi ajamiseksi, joka kuuluu näin: ”Erikoisten toimenpiteiden toteuttaminen työttömyyden lopettamiseksi kokonaan.” Uskon optimistisesti, että Vanhanen asiasta ilmoittaa Terijoen hallituksen juhlapäivänä 1. joulukuuta.

Kokoomuksen puisto-osasto vihreät mellastaa hallituksessa kuin hiiri posliinikaupassa. Ja puistoon päästyään sen käsissä tärisee lehtipuhallin. Ääntä, luontoa ja energiaa säästämättä.

Timo Roos

17.11.2009 08:04

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva