Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Alppihiihto kovassa nosteessa

Kuva: Alppihiihto kovassa nosteessa

Yksi suomalaisen urheilun vuoden päätapahtumista on viikonvaihteessa Levillä, jossa käydään sekä miesten että naisten pujottelun maailmancupin kisat. Järjestäjät ovat saaneet rinteen huippukuntoon ja kisapaikalle odotellaan melkoista yleisömäärää. Tosin paljon pitää väkeä tullakin, koska satsaukset kisan onnistumiseen ovat vaatineet noin puolitoista miljoonaa euroa sekä melkoisen määrän talkootyötä.

Mutta alppihiihto on erittäin suosittu tv-laji, joten pelkästään sen avulla saadaan ensinnäkin huikeasti näkyvyyttä, että myös suuri markkina-arvo Lapin matkailulle. Tuntuu jopa oudolta, että Suomi on sittenkin niin tasainen maa, että täällä pystytään järjestämään ainoastaan pujottelut. Hieman korkeammat rinteet vaatii suurpujottelu – syöksylaskusta puhumattakaan.
Eipä siitä ole kuin kymmenen vuotta kun Kalle Palander jysäytti alppihiihdon yhden kaikkien aikojen suurimmista uutispommeista, laskemalla Vailissa pujottelun MM-tittelin Suomeen. Se oli jotain uskomatonta – varsinkin meille Satakunnan sekä Pohjamaan lakeuksiin tottuneille.
Sen MM-tittelin eteen oli kuitenkin tehty lajin parissa pitkä työ sekä johdonmukaiset satsaukset. Pelkästään lajiharjoittelu piti jo suorittaa vähintään Keski-Euroopassa, mitä nyt sentään Ruotsin Åressa ja Norjan rinteillä päästiin hieman halvemmalla treenaamaan.
Silti edelleen Suomella on alppihiihdossa vain kaksi todellista huippua ja toinen heistä vielä loukkaantuneena ehkä uran lopettamisen edessä. Palanderin säärivamma ei ole parantunut, joten nyt alppihiihtomme on yksistään Tanja Poutiaisen menestyksen varassa, niin Levillä kuin Vancouverin talviolympialaisissakin.
Kummallakin on toki niin kutsuttu manttelinperijä, mutta heistä Marcus Sandell kuntoutuu aikaisintaan olympialaisiin ja Sanni Leinonen ei vielä ole parasta osaamistaan näyttänyt – tosin ilahduttavia väläyksiä kyllä!

Poutiaista kannattaa katsoa
Vaikka Poutiainen voitti jopa Söldenin suurpujottelun, joka oli naisten maailmancupin kauden avauskilpailu, niin mikäli Tanja voittaa huomenna Levillä pujottelun, niin se on suuri saavutus. Maailmalla on niin kovia pujottelijoita, että Poutiaisen sijoittuminen kolmen parhaan joukkoonkin olisi tässä ”Valkoisessa sirkuksessa” kova saavutus.
Ehkä alppilajien maailmancupien kisat on muuallakin ristitty tällä nimellä, mutta silti nimitys ottaa jotenkin pattiin. MTV3:n selostaja Antti Haajanen toivottaa meidät tervetulleiksi kuvaruudun välityksellä sirkukseen ja kommentaattori Henna Raita kertoo sitten meille – hieman myöhässä – sen mitä itse olemme kuvaruudusta jo havainneet.
No, onhan tuo tavallaan eräänlaista sirkusta.
Huomenna kello 10.40 alkaen lasketaan naisten pujottelun ensimmäinen lasku ja kisan seuraamista heti alusta lähtien ei kannata missata, koska ensimmäisellä kierroksella kaikki maailman parhaat laskevat pienillä numeroilla.
Toinen lasku alkaa kello 14 Suomen aikaa ja se suoritetaan niin sanotussa käännetyssä järjestyksessä eli ensimmäisenä alas tulee sijalle 30 päässyt laskija ja huipennus tapahtuu vasta lopussa kun ensimmäisen kierroksen nopein tulee viimeisenä laskijana Levin rinnettä alas.
Eli ensi laskulla kolmenkympin sakkiin ja toisellakin maaliin asti, niin maailmancupin pisteitä on plakkarissa. Miesten pujottelu käydään sunnuntaina ja Maikkarin lähetysajat ovat samat. Nyt kun Palander ja Sandell ovat pois, niin suomalaistoivo lepää Jukka Leinon tai jopa Andreas Romarin harteilla.
Selostaja on Haajanen, mutta kommentaattori on Sami Uotila, joka kertoo laskusta virheet jo ennen kuin maallikko niitä havaitsee ja jopa ennen tärkeitä väliaikapisteitä. Sekin on taito!

Vähän kuin varkain
Monet suomalaiset palloilusarjat pääsevät talviaikaan alkamaan ikään kuin varkain. Ellei paikkakunnalla ole sarjassa pelaavaa omaa seuraa, ja silläkin pitää olla aktiivinen tiedottaja, niin varsin vähälle huomiolle sarjan alku jää.
Viikonvaihteessa Porin Narukerä aloittaa kahdella kotiottelulla jääpallon Bandyliigan. Narukerä on löytänyt aktiivisen tiedottajan, sillä Esa Kauti kyllä kertoo mitä seurassa on tapahtumassa.
Huomenna kello 15 Narukerä pelaa kotiottelun jopa yhdeksi liigan mestarisuosikeiksi ennakoitua HIFK:ta vastaan ja sunnuntaina kello 13 alkaa sitten Narukerän toinen kotiottelu ja vastaan tulee WP 35 Varkaudesta. Narukerän ideanikkarit ovat ristineet Porin ison tekojään nimellä Karhupaana.
Mielestäni nimi on erittäin onnistunut ja auttamatta mieleen tulevat rusettiluistelut Paanalla – käytettiin nimeä myös Pallokenttä. Tiedättehän alueen siinä Keski-Porin läheisyydessä, jossa nykyisin on kodinkoneliike, lähellä Kehityksen kirjapainoa?
Mutta jääpallon Bandyliiga on Suomenkin oloissa sen verran kovaa touhua, ettei siinä paljon ehdi niin kutsutusti rusettiluistella. Tässä yhteydessä voi kuitenkin todeta, että sunnuntain ottelun jälkeen Karhupaanalla alkavat Nenäpäivä-luistelut kello 15. Porin Narukerähän oli varsinaisen keräyspäivän virallinen Nenäpäivä-joukkue, ensimmäinen laatuaan.
 

Mestaruus ratkeaa sadannen kerran
Harva taitaa tietää, että jääpallon Suomen mestaruus ratkaistaan tällä kaudella jo sadannen kerran. Tänä vuonna sarjassa pelaa 11 joukkuetta ja alkusarjan pelien jälkeen joukkueet jaetaan ylempään ja alempaan jatkosarjaan. Pudotuspelit alkavat ensi helmikuun lopulla ja sadannen mestaruuden voittaneen joukkueen nimi on selvillä viimeistään 14. maaliskuuta.
Mestaruutta puolustaa Oulun Luistinseura, mutta sen mestaruuden uusimiseen ei menetysten vuoksi jakseta uskoa. Niinpä Narukerän huominen vastustaja HIFK Helsingistä onkin yksi suosikeista. Mutta perinteikäs Porvoon Akilles on satsannut kauteen melkoisesti, Narukerästä Akilles sai ryhmäänsä nuoren ja lupaavan Jani Hietikon ja kovia pelaajia Ruotsista takaisin. Kun vielä Botnian ainoa jääpalloilijaksi laskettava Tero Määttälä siirtyi Porvooseen, niin saattaa käydä niin, ettei mestaruutta ratkaistakaan Tornio-Oulu -akselilla?
Porin Narukerä menetti Hietikon lisäksi Aleksi Vihtilän Ruotsiin, mutta porilaiset saivat myös paluumuuttajina kaksi omaa kasvattiaan Ruotsista takaisin. Tomi Mustonen kärjessä ja Esa Oksanen keskikentällä ovat kovan tason vahvistuksia.
Lisäksi mukaan saatiin lähes sarjan kynnyksellä kokenut puolustuspään pelaaja Mikko Kaniin, joten ei unohdeta Kerän mahdollisuuksia.

Valmennus hyvissä käsissä
Narukerää valmentaa Jouko Visuri, jolla kokemusta riittää sekä myös tietotaitoa. Kakkosvalmentajana jatkaa edelleen Seppo Koskinen, joka joskus saattaa kiusaantua, mikäli häntä kutsuu lempinimellä Sedu. Kyseessä ei ole siis Valkeakosken Hakan yökerhokeisari Sedu.
Narukerän kapteenina jatkaa Heikki Hyvönen, joka sattui muuten pelaamaan ulkomailla silloin, kun Narukerä voitti ainoan Suomen mestaruutensa vuonna 1999. Se oli silloin kun Palander laski pujottelun maailmanmestariksi.
Jopa Viron maajoukkuetta MM-kisojen B-tasolla valmentanut Timo Aaltonen on nyt edustusjoukkueen valmennuksessa mukana. Kesäharjoittelun sujuvuudesta on huolehtinut Petteri Joukamaa ja sen läpikäyneet ovat todenneet, että kovaa on menty soita ja hiekkamäkiä Yyterissä.
Aina kun Narukerästä puhutaan, niin mieleen tulee seuraikoni Pauli Riento. Eipä hätää, Pauli luutii takuuvarmuudellaan tälläkin kaudella porilaisjoukkueen puolustuksessa. Kokenutta kaartia edustavat vielä Tommi Heikkilä sekä Petri Perkaus. Sen jälkeen onkin sitten tulossa sellaisia lupauksia, joista suomalainen jääpallo saa nauttia. Tosin Narukerä on pitkälti myös kasvattajaseura, niinpä melkoinen joukkue löytyy Ruotsin puolelta – ja Ville Aaltonen on käynyt testaamassa jo Venäjän liigan.
Jääpallopuolella sitä sarjaan pelanneita ei niin montaa Suomessa ole.

Kaikille ei tauko tullut saumaan
Jääkiekon Karjala-turnauksen takia SM-liigaseuroille tullut runsaan viikon tauko ei sopinut ihan nappiin. Toisille taas kuin nyrkki silmään ja ehtivät sinäkin aikana hankkia kohtuullisen kovia vahvistuksia.
Porin Ässien peli oli ennen Karjala-turnausta uomissaan ja suunta näytti kulkevan vain ylöspäin. Mutta kaksi ottelua tauon jälkeen pistivät jopa katsojankin miettimään – saati sitten valmennuksen.
Ennen taukoa kaatui liigan kärkipäässä oleva TPS vieraissa puhtaasti 4-1, mutta tauon jälkeiset kaksi ottelua eivät sujuneet odotetusti. Tappara voitti Hakametsässä maalein 5-2, mutta Isomäessä pelattu kotiottelu KalPaa vastaan meni vihkoon. Ei tarvitse yhtään liioitella kun toteaa, että Ässät pelasi huonoimman kotiottelunsa kokonaisuutena.
Toki Pekka Virran valmentama KalPa pelasi hyvää ja liikkuvaa peliä, mutta 0-4 lukemat olivat raskaat sivusta seuraajalle. Varsinkin kun neljästä maalista huolimatta Patapaitojen parhaaksi pelaajaksi saattoi nostaa maalivahti Jussi Rynnäksen!
Rynnäs muuten esti Tapparan Janne Ojasen tekemästä kaikkien aikojen piste-ennätystä Hakametsässä. Niinpä ennätystä jahtaava SM-liigan kukkakorilähetystö saa matkustaa tänään Lahteen, jos siellä vaikka onnistuisi.
Ässät pelaa sunnuntaina kello 17 alkavan ottelun Jokereita vastaan vieraissa. Vastaan tulee myös viime kaudelta ässätuttu, Markku Tähtinen, joka nyt siis pelaa narripaidassa. Eikä pitäneet Hjallis Harkimon puheet siitä, että kotimaisin voimin kausi mennään. Nyt mukana on Fredrik Bremberg ja lienee vasta hankintojen alkupala?
Silti kovin hankinta SM-liigassa taitaa olla Oulun Kärpillä. Se hankki puolustajan ja Dimitri Jushkevitsh, 38, pisti reppuun heti avausottelussaan HPK:ta vastaan.

Odotellaan uutta näytöstä
Vaasan Sportin päävalmentaja Juhani Tamminen kertoi jonkinlaisen kohun keskellä, että hän vie keskiviikkona todella energisen joukkueen Rovaniemelle sarjanousija RoKin vieraaksi. Muuten meni hyvin energian kanssa, mutta peliin osuivat huonot tuomarit Antti Jokelainen ja Jaakko Männikkö, jotka uskalsivat antaa Jussi Pernaalle pelirangaistuksen laitataklauksesta.
Sen takia RoKi siis voitti 3-2. Tosin maallikko voi ajatella, että syitä tappioon oli muitakin!
Mutta varmuudella kuulemme taas ensi viikolla jotain uutta. Sitä onkin vaikea ennustaa, että mitä ja missä!

Jarmo Liuhala

13.11.2009 09:15

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva