Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Kiven alla

Kuva: Kiven alla

Politiikasta puhuminen ei ole enää mitään herkkua. Politiikkojen arvostus on laskenut kuin lehmän häntä viimeisten vuosien aikana. Median luoma kuva politiikan tekemisestä pahenee vain koko ajan. Kansan arvostusta laskevat syystäkin lehtien kirkuvat etusivun jutut petoksista, salasuhteista, tekstiviesteistä, korruptioista ja kissan ristiäisistä. Todellinen politiikan tekemisen ilo ja yhteisten asioiden demokraattinen ajaminen yritetään tappaa hinnalla millä hyvänsä.

Ja millä hinnalla? Ahkera omistautuminen asioille ja ihmisten hyvän edistämiselle eivät kiinnosta enää ketään. Ihmisiä ei enää kiinnosta politiikka, vaan poliitikot ja heidän yksityiselämänsä. Eivät iltapäivälehtien lööpit myisi, ellei kauppa kävisi. Joku ostaa sellaisten otsikoiden perusteella mielikuvia, joissa poliitikot esittelevät minäänsä. Onneksi suurelle osalle poliitikoista lemmensuhteet, vaatekaappien sisällöt, häät, hautajaiset tai lapsen syntymiset ovat kauppatavaraa. Suurin osa poliitikoista kärsii siitä, että asiat jäävät epäolennaisen varjoon: olipa sitten kyse presidentistä, euroedustajasta, kansanedustajasta tai kunnallispolitiikassa mukana olevasta.

Lehdissä ei kerrota koskaan mitään siitä, kuinka paljon yhteisiä asioita hoitava poliitikko millä tahansa edellisistä tasoista tekee töitä - jopa oman turvallisuutensa ja terveytensä uhalla. Suurin yllätys kaiketi kuitenkin on, että kunnallispoliitikot tekevät paljon muutakin kuin juovat kahvia kerran kuukaudessa valtuustosalin nurkilla. Valtuustoryhmäni varapuheenjohtajana mietin välillä väsyneenä alkavan yön tunteina, kuinka työpäivän jälkeen ilta hujahti erilaisissa palavereissa ja kokouksissa - jälleen kerran. Ei ihme, että yli 20 vuotta kunnallispolitiikassa mukana ollut isäni huokailee nykyään onnellisena huomattuaan luopua vallankahvasta tarpeeksi ajoissa.
Itse en ole ajatellut hoitaa yhteisiä asioita vielä eläkeläisenäkin. Elämä kun on tosiasiassa valintoja täynnä, joten valitsen silloin jotakin muuta, joka saa sydämeni sykkimään uuteen tahtiin. Nyt kuitenkin kunnallispolitiikka kiinnostaa ja haluan tehdä vaikeidenkin valintojen keskellä mahdollisimman paljon hyviä asioita kuntalaisten hyväksi. Mutta helppoa se ei ole nyt, kun kaikki poliitikot ovat varpaillaan.

Median aiheuttamat tutkimukset ja valtakunnan poliitikkojen virheistä lähtenyt lumivyöry on jo rantautumassa kunnallispolitiikkaankin. Nyt jokaisen on miettivä entistäkin huolellisemmin, mitä uskaltaa ja mitä ei. On turha miettiä, mihin kannattaa aikaansa käyttää ja mihin ei. Sillä enää ei tule kuuloonkaan lähteä kuuntelemaan yhdistysten tai kansalaisryhmittymien murheita, jos ilmaisia lounaita tarjoillaan puheiden välissä tai paikanpäällä pitäisi yöpyä - ilmaisessa majoituksessa!
Silti kaikkein eniten varpaillaan ovat tänä päivänä poliittisen toiminnan tukijat. Tulevat eduskuntavaalit ja sitä seuraavat kuntavaalit näyttävät, minkälaiset vaalitulokset ovat rahavanojen kuivuttua. Tilanteesta hyötyvät sitä enemmän ne, joilla on oma rahapussi kunnossa. Siksi onkin erityisen valitettavaa, että raha ratkaisee jälleen, kenen äänellä yhteisiä asioita hoidetaan. Tuskin uudet ideat kukkivat tai vähävaraisten kansalaisten edustajien ääni kuuluu. Yllättävän suuri häviäjä voi olla kuitenkin myös media. Lehtikeisarit syövät nyt omaa nilkkaansa; suurimmalla osasta tulevia vaaliehdokkaista ei ole rahaa ostaa kalliita mainospaikkoja mediasta.

Kaikkein surullisin olen politiikan alennustilassa kuitenkin ymmärtämättömyydestä. Omissa päivätöissämme teemme pyyteetöntä työtä ja annamme parastamme kanssaihmisten hyväksi. Halumme tehdä työtä, jossa koemme onnistumisen iloa ja saamme ottaa vastuuta monenlaisista asioista. Näin on kuitenkin yhteisten asioiden hoidossakin. Monesti toivon, että voisin antaa ihmisille paremman kuvan siitä, mitä kunnallispolitiikan todellisuudessa ja arjessa tapahtuu, sillä sellainen tuntuu oleva kiven alla.
Mitä jos mediaväki tulisi tet-harjoitteluun kunnallispoliitikon arkeen? Auttaisiko se ymmärtämään mediaväkeä, mistä yhteisten asioiden hoitamisessa on viime kädessä kysymys?

Heli Vannemaa

13.11.2009 09:15

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko äänestää kevään eduskuntavaaleissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva