Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Nestuuki…

Kuva: Nestuuki…

Just juu, luit iha oikee, nestuuki. Soo ny yks niist viktisist tilpehööreist tälläi flunssasee aikaa. Joku jo kerkes aviisiruikutuksis nestuuki, se kankaise tai taitas ol parrei sannoo pumpustyykise manat valla maarakkoo. Emmää ny nii ahrasmiäline olis et valla se yhtäkkii kiältäsi. Mullekki o klaarattu se nestuuki käyttö sillai, et molempii tarttee ol ain fölis tarpee varal, nii paperist ko oikee tyykistäkki. Ja kylkai maalaisjärkiki sentää jottai sannoo, niät räkäse nokkas niistää sihe paperissee ja vaik ny vaa kyynelees kuivaa taik silmäklasis pyhkee sihe oikeesee nestuukii tarpee tulle. Ittekuki kohrallas voi miättii kuimont kerttaa o ollu hyvä olemas sentää se kunno nestuuki veskas taik fikkuihi tällättyn.

Jokakikine meist tuntee nuat pehmeet paperiset nestuukit ja ossaa niitte kans hantteerat ja. Emmää ny täs ruppee niist se enämpää paasaamaa ettei men valla reklaamiks ja nessutteluks, mut sevverra ny kumminki et soo sit ain kerta ja laaki se paperise kans. Yhre nokkaa passaa vaa just määräty sorttine paperinestuuki ja toisel kelpaa vaik karheempi käsipaperi eikä yhtää kraapi sekkää. Pääasja o, et tämmösen aikan ain o käre ulottuvil nestuukiks passelii paperii.
Soo kumma, ko tälläi ikäimmeisen koht ko nokkas lykkää pirtist pihal ja menoks ni ei pikemminkä, ko nokka jo juaksee oikosenas ja tarttis ensimmmäitteeks se niistää taik silmiis pyhjet. Ihaninko jokku pirättelijät olis ruvennu falskaamaa. Appiukkoni jo vuasii o ain ruakapöyräski tarvinnu koht särveti lisäks nokkaas varte pyhkeime. Siit tuliki miäleeni ko kerra tutus kyläpaikas veri fikuistani vanha särveti ko havitteli nestuukii ja kamraatini valisti et, eksää tiär et soo rementia merkki ko särvettei fikkuisiis kerrää. E tiänny moist oiret, mut selliitys sil särvetil oli kyl. Siin oli nin fiini kuva ja samal mynsteri pajukorist, et siks oli se taltee pistäny. Uskokaa vaa…
Kaikki vissii muistaa se miäste sinise nestuuki, josso punast ja valkost raitaa reunois. Stää löyty ennevanhaa kyl jokase miähe arkistenki tamineitte fikuist. Sikko oli fiinimpää mennoo ni käytös oli joko oikee valkone taik joku muu pliisu färi. Sillo pruukattii siit sinisest nestuukist suvisee aikaa värkät kulmat solmuu tälläämäl lakki aurinko porotuksee, ninko vaik heinäsoovii taik Yyteri sannoil. Tämmösii potrettei taitaa löytyy viä munki vanhoist alpumeistani.
Kaukan ei ol se aikaka, ko naiset tyhjäpanttin istuisas virkkas fiinii pitsii nestuukei reunoisii. Se tairo määki opei jo sillo emäntäkoulu käsityätunneil. Muistaakseni se tyyki nimi oli nansokki, jost se nestuuki värkättii sillai ensi reunat piänel palteel virkkaamal ja sit sihe jatkoks virkattii iha ohkasel virkkuukoukul se nätti pitsi. Nyplännykki ole ja nestuukireunapitsii joskus. Sillo enne ei ollu lainka harvinaist sekkää, et nestuukeihi merkattii oikee kallikraaffiset puukstaavit. Niistäkki mul o onneks näytteit korjus ajalt jollo äitini oli viäl flikkan enne naimisii mennoo, samallai ko semmonenki pumpustyykine valkone pussi jonka kylkee o kirjottu punasil pistoil nestuukei. Siin pussis sillo enne pestii ne etikas enstiks livotetut räkäset nestuukit. Silloko mee isä ja äiti vihhiittii vuan 34 oli isäl rintataskussas luannovalkone, mustat ohkaset ruurut kuvioin tosi fiini nestuuki, no se ei ollu noka pyhkeemissee vaik isäl melkone klyyvari oliki, se oli vaa ninko fiffauksen luulisi.
Mone korjuist usko viäl lötytyvä niit fiinei kirjottui, merkattui, pitsiupotettui ja muikki nestuukiaarteit. Jolsei niil ny malt nokkaas hiarookka ni vilautellaa kumminki ain ko passaa.

Ulla Leino

13.11.2009 09:15

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva