Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Porin pääterveysasemalle erillinen influenssapoliklinikka

Tänään perjantaina sikainfluenssarokotuksia annetaan Porissa vain ajan varanneille. Uusia rokotusaikoja ei voida antaa ennen kuin ensi viikon rokote-erä on saatu. Rokotteiden niukkuuden vuoksi nyt rokotetaan vain 29-vuotiaita ja sitä nuorempia riskiryhmiin kuuluvia. Tähän mennessä on rokotettu jo 7 821 porilaista.

 

Uutta on erillisen influenssapoliklinikan aloittaminen lauantaina 14. marraskuuta pääterveysasemalla, Länsi-Porin lääkärivastaanoton tiloissa. Tämä erillinen influenssavastaanotto on arkisin kello 16-18 ja viikonloppuisin kello 10-14. Vastaanotto on tarkoitettu ainoastaan influenssapotilaiden hoitoa ja neuvontaa varten, sieltä ei anneta rokotuksia.
- Vastaanotolle tullaan puhelinsoiton ja arvion perusteella. Se on tarpeellinen erityisesti riskiryhmiin kuuluville ja lapsille lääkehoidon aloittamista varten, terveyspalveluiden johtaja Esko Karra Porin perusturvasta kertoo.
Tällä hetkellä on jo toiminnassa sairaanhoitajan influenssapuhelin, jonka numero on 044 701 9748. Numerosta saa tarvittaessa yhteyden myös lääkäriin. Neuvontanumeroon voi soittaa arkisin kello 8-18 ja viikonloppuisin kello 10-14.
Karran mukaan influenssapotilaiden vastaanotot toteutetaan edelleen omilla terveysasemilla lähinnä iltapäivisin muusta vastaanotosta eriytettynä.
- Toivomme, että influenssaepäilyssä otetaan ensin yhteyttä oman alueen terveydenhoitajaan tai sairaanhoitajaan, jolta saa jopa viikon mittaisen sairasloman ja jonka kautta pääsee tarvittaessa lääkärin hoitoon.
Esko Karra muistuttaa edelleen, että epidemian rajoittamisessa tärkeintä on muistaa käsien pesu ja oikea yskimistekniikka.
- Oireiden tullessa pitää jäädä kotiin ja välttää turhaa liikkumista ihmisjoukoissa, Karra kiteyttää.
Terveysviranomaiset toivovat, että ihmiset pysyisivät rauhallisina. Esimerikiksi puhelinsoittoja tulee niin paljon, että kaikkiin soittoihin ei pystytä välittömästi vastaamaan. Terveydenhuollon henkilökunta tekee kaikkensa, jotta huolissaan olevat ihmiset saisivat palvelua.

Satakunnan sairaanhoitopiirin infektioyksikön ylilääkäri Esa Rintalan mukaan kaikkia terveyskeskuksia on kehotettu perustamaan oma erillinen influenssapoliklinikka sekä influenssapotilaita hoitava osasto omalle alueelleen. Näin on tehty jo ainakin Raumalla, Porissa Luoteis-Satakunnan kansanterveystyön kuntayhtymässä.
- Terveyskeskusten influenssaosastoilla hoidetaan sellaisia sairastuneita, jotka eivät pärjää kotona, mutta eivät tarvitse erikoissairaanhoitotasoista hoitoa. Erikoissairaanhoitoon lähetetään lääkärin lähetteellä tehohoitoa tarvitsevat potilaat sekä sairaalahoitoa tarvitsevat lapsipotilaat.
- Erikoissairaanhoidon influenssapoliklinikka on siirretty valmistuvan K0 poliklinikan tiloihin. 23. marraskuuta influenssapoliklinikkamme siirtyy nykyisen osaston M0:n eli yleissairaalapsykiatrian osaston tiloihin ja sinne perustetaan erillinen erikoissairaanhoidon influenssaosasto.
- Sairaalapsykiatrian henkilökunta ja potilaat siirretään siksi ajaksi Harjavallan sairaalaan. Yleissairaalapsykiatrian poliklinikka säilyy entisellä paikallaan keskussairaalassa.
- Jos keskussairaalaan tulee runsaasti potilaita, voidaan elektiivistä kirurgista toimintaa vähentää eli leikkauksia voidaan joutua peruuttamaan hyvinkin lyhyellä varoitusajalla. Tällaiseen ei kuitenkaan ole vielä mitään tarvetta.
- Influenssaa sairastavia lapsipotilaita hoidamme lasten infektio-osastolla, jonne saamme tilaa siirtämällä muita lapsipotilaita lastenneurologiselle osastolle, Rintala selvittää.

Maarit Kautto


Suunnitelmat rokotuksista
- Sikainfluenssarokotukset annetaan asetuksen määrittelemässä rokotusjärjestyksessä. Ensin turvataan terveydenhuollon henkilöstön, raskaana olevien, sairauden vuoksi riskiryhmään kuuluvien 6kk-64-vuoden ikäisten ja alle 3-vuotiaiden terveiden lasten rokotukset.
- Rokotusten antaminen on alusta asti toteutettu useissa isoissa neuvoloissa eri puolilla Poria. Lasten ja koululaisten rokotukset hoidetaan ajanvarauksella neuvoloissa ja kouluissa. Ilman ajanvarausta rokotukset jatkuvat kuudessa isossa neuvolapisteessä tiistaisin ja torstaisin.
- Viikolla 45 aloitettiin 3-8-vuotiaiden rokotukset, jotka keskeytettiin 10. marraskuuta rokotteen loppumisen vuoksi toistaiseksi.
- 3-24-vuotiaiden lasten, nuorten ja varusmiesten rokotuksia kouluilla, neuvolassa ja varuskunnissa jatketaan rokotesaatavuuden mukaan viimeistään viikosta 49 alkaen eli 30. marraskuuta.
- Viikosta 50 alkaen eli 7.12. rokotetaan sairautensa vuoksi riskiryhmään kuuluvat yli 65-vuotiaat.
- Koko väestön rokottamisesta odotetaan päätöksiä kahden viikon kuluessa.
- Rokotustilanteesta tiedotetaan ja epidemian etenemisestä tiedotetaan päivittäin Porin kaupungin ja Porin perusturvan nettisivuilla.

13.11.2009 09:17

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva