Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Katsomosta: Järjestämisen ilosta

Kuva: Katsomosta: Järjestämisen ilosta

Suomi sai järjestettäväkseen – ehdollisesti – yleisurheilun EM-kisat vuonna 2012 Helsinkiin. Tuo ehdollisuus tarkoittaa sitä, että kisojen televisiointi on edelleen auki. YLE on toki suostunut hoitamaan kisojen televisioinnin. Enää on kyse vain melko mitättömästä asiasta; kuka maksaa näiden kisojen tv-kustannukset. YLE urheilun päällikkö Kari Mänty kertoo, että neuvotteluja on käyty EBU:n (Euroopan maiden yhteinen tv-yhtiö) kanssa ja hieman asiassa onkin edetty.

Enää ei puutu kuin puolitoista miljoonaa euroa. No, ehkä joku urheiluystävällinen isokenkäinen hoitaa homman. Heitäkin Suomesta löytyy – ainakin julkistettujen verotietojen mukaan.
Mutta ehkä televisiointi ei olekaan se kynnyskysymys, vaan se että kisat järjestettäisiin vain kolme viikkoa ennen kuin Lontoon kesäolympialaisten olympiatuli sytytetään. Helsingin kisojen osalta kyse on vain yleisurheilusta, olympialaisissa on lajeja laidasta laitaan, eivätkä eurooppalaiset ole kovinkaan suuria voittajasuosikkeja kuin muutamassa Lontoon kisojen yleisurheilulajissa.
Silti jos sillä tulevalla eurooppalaisella olympiavoittajalla on pienikin riski loukkaantua Helsingin helteessä juuri ennen olympiakisoja, niin on jopa helppo arvata, kummat kisat yleisurheilija valitsee. Toki saattaa väkipakolla osallistua yhteistyökumppaneiden ”pyynnöstä” molempiin kisoihin. Mutta kumpia kisoja urheilija itse pitää uransa kannalta tärkeämpinä? Ei liene vaikea arvattava? Kysymyksessä tarkoitetaan siis yleisurheilijaa, jolla on realistiset mahdollisuudet voittaa olympiakultaa.
Suomesta tällaisia voittajaehdokkaita ei yleisurheilussa montaa löydy. Keppi on heidän käsissään.
Olympiakisat käydään joka neljäs vuosi, yleisurheilun EM-kisojen osalta on siirrytty kahden vuoden periodeihin, eli siis aivan vastaava tilanne syntyy vuonna 2016. Toki jokaisen urheilijan haave on osallistua olympialaisiin – ellei ole, niin turhaan sitten edes huipulle yrittää.
Ai niin, samana kesänä (2012) käydään myös jalkapallon EM-lopputurnaus, jossa Suomikin on mukana!

Olympiakulta on se arvokkain
Silloin kun jääkiekkoilija Teemu Selänne voitti Stanley Cupin, niin hän totesi, että se on suurinta mitä urheilija voi urallaan voittaa.
Olin jo silloin hänen kanssaan jyrkästi eri mieltä, sillä totesin, että suurinta mitä urheilija voi urallaan voittaa on olympiakultamitali. Toki silloin sain useampiakin vastakkaisia mielipiteitä, joiden mukaan Pohjois-Amerikan jääkiekkosarjan voittaminen on urheilijan kohdalla unelmien täyttymys. Jätin nuo mielipiteet täysin omaan arvoonsa!
Mutta nyt totean, että mikäli suomalainen Leijonajoukkue voittaa olympiakultaa Vancouverissa, niin se on koko joukkueelle uran suurin saavutus. Sitä se on myös suomalaiselle jääkiekkoilulle. Tämä taas johtuu siitä, että ensi vuoden Kanadan olympiakisoissa ovat kaikki parhaat paikalla!
Jopa NHL sekä Venäjän KHL pitävät olympiakisojen aikana tauon, jotta kaikki parhaat voisivat pelata olympiakullasta. Mikäli Suomi voittaa Vancouverissa edes mitalin – puhumattakaan nyt olympiakultamitalista – niin se on huikea saavutus.
Olympiakisojen lajikirjo on varsinkin kesäkisojen kohdalla mennyt jo liiallisuuksiin. En aliarvosta suinkaan golfin pelaajia, mutta hieman aristelen sen valintaa olympialajiksi. Kun Pekingin kesäkisojen suorastaan massiivisia järjestelyjä seurasi, niin on pakko todeta, että siitä paremmaksi on Lontoon vaikea – jopa mahdoton pistää. Pelkästään avajaisten järjestäminen oli sellainen spektaakkeli, ettei niin paljon puntia kannata ainakaan taivaalle lähettää.

Kaksi vaihtoehtoa
Suomalaisista yleisurheilijoista yksi mahdollinen Euroopan mestari ja olympiavoittaja vuonna 2012 on keihäänheittäjä Tero Pitkämäki. Jos hän voittaisi vaikka molemmat, niin siitä saisi Suomen urheiluhullu kansa vastauksen mitalien arvostukseen.
Olympiakulta Pitkämäeltä puuttuu ja sen myötä puuttuu paljon, luulen ma. Helsingin ja Lontoon kisoihin on aikaa vielä kaksi ja puoli vuotta. Se on niin pitkä aika urheilijan elämässä, että ennen päätapahtumia ehtii tapahtua paljon. Harva ihminen tietää mitä huominen tuo tullessaan.
Tällä hetkellä suomalainen yleisurheilun Euroopan mestari on Jukka Keskisalo. Mutta kuinka moni tosissaan uskoo, että hän olisi myös tuleva olympiavoittaja? Toki urheilussa kaikki on mahdollista ja kaikki kunnia Keskisalolle. Silti jotenkin tuntuu siltä, että tuolta Afrikan suunnalta tulee vielä kahden ja puolen vuoden kuluttuakin muutama tumma poika, joka loikkii 3000 metrin esteet Jukkaa nopeammin!
Pitkämäen esteenä olympiakullalle on Lontoossakin – näillä näkymin – Norjan Andreas Thorkildsen. Toki keihäs on laji, jossa arvokisoja on voitettu jopa yhdellä onnenkantamoisella ja parissa vuodessa saattaa uusia kykyjäkin ilmaantua.
Sellainen saattaisi olla vaikka Ari Mannio. Tosin hän ei enää ole edes mikään uusi, tuntematon kyky.

Secret code
Otsikko tarkoittaa jääkiekkovalmentaja, kolumnisti, kirjailija, yritysjohtaja sekä yritysvalmentaja Juhani Tammisen mukaan sitä, että samaan lehteen kirjoittavat eivät julkisesti lähde kritisoimaan toisiaan!
Kuten arvaatte, meikäläiselle tulee – ihan itse maksettuna – Veikkaaja.
Kustannustoimittaja Silja Hiidenheimo kyseli Veikkaajassa numero 45 sitä, miten on mahdollista, että joukkueen valmentaja pidättää ammattipelaajalta kahden viikon palkan toteamuksella: ”Tami, sen sijaan että viet pelaajalta rahat, vie asia liittoon ja anna pelaajalle mahdollisuus puolustautua.”
Seuraavassa numerossa 46 Tamminen itse rikkoo secret codea toteamalla: ”En totisesti kaipaa julkisia neuvojasi asiassa, josta itse vastaan ja joka on ollut ammattini yhtäjaksoisesti 43 vuotta”.
Jatkoa seuraa: ”Kun Hiidenheimo kaikessa monipuolisuudessaan keskittää energiansa urheilun ilmiöiden (kyseessä Vaasan Sportin pelaajien naiseen kohdistunut kähmintä yökerhossa) tarkasteluun ja niiden tökkimiseen, jäävät omat hommat hoitamatta”.
Lopuksi tulee 43 vuoden perspektiivi: ”Huippu-urheilun maailmaan kuuluu myös ns. nollaus”.
Lisäohje: ” Ymmärrä mitä olet tekemässä – jos et, kysy”. Mutta ymmärtääkseni Hiidenheimo juuri kysyi!
Ehkä tämä secret code vielä jatkuu Veikkaajassa? Mutta jotenkin olen hiljalleen päätynyt siihen lopputulemaan, että Tami saa arvostella, mutta mies itse taitaa olla hieman omantunnonarka, koska toteaa, että ”tervetuloa kustannustoimituksen rauhasta ja parfyymin hajusta tänne urheilun hienhajuiseen maailmaan”.
Olen luultavasti näissä ajatuksissani täysin väärässä. Mutta sanoinkin, että siltä vain tuntuu, enkä voinut nyt tässä asiassa mieltäni malttaa.

Arvo toisillekin
Ei oikeastaan ajankohtaisempaan saumaan olisi voinut osua eilinen Ilta-Sanomien juttu ”Mitta täynnä”.
Mestiksessä pelaavan Vaasan Sportin pelaajien mitta on tullut täyteen päävalmentajan käyttäytymisestä ja toiminnasta. Pelaajat ovat jättäneet yhtenä rintamana seuran hallitukselle vetoomuksen, että Tamminen halutaan pois päävalmentajan paikalta.
Pelaajat olivat jopa vähällä kieltäytyä viime tiistain harjoituksista. Niiden täytyi olla aamuharjoitukset, koska illalla Tamminen kommentoi Urho tv:n suorassa lähetyksessä Raumalta ottelua Lukko-KalPa.
Pelaajayhdistys kuitenkin kehotti pelaajia harjoittelemaan Tammisen alaisuudessa ja näin tapahtui. Tami itse kommentoi lyhytsanaisesti asiaa, jonka johdosta seuran hallituskin kokoontui.
”Minua eivät kiinnosta pelaajien oppositiot. Joukkue kokoontuu palaveriin keskiviikkona 7.15 ja kello 8.00 bussi lähtee kohti Rovaniemeä. Piste ja loppu.
Sportin talous ei mahdollista päävalmentajan vaihtamista, mutta tämän ilmapiirin mahdollisesti jatkuessa, sen vaikutukset joukkueen peliesitykseen voivat olla rajut.
Voipi olla, ettei tässä ole annettu arvoa pelaajille – puhumattakaan, että heitä kunnioitettaisiin.
Näin se on nähtävä!

Lukko on erittäin kova
Kun katsoi ottelun Rauman Lukko vastaan KalPa, niin ei hevin oivaltanut, että kyseessä oli SM-liigan kärkiottelu. Tuntui kuin Rauman Lukon päävalmentaja Rauli Urama olisi keksinyt jääkiekon uudestaan. Lukko pelaa omalla pelityylillä ja se tyyli toimii. Joka tapauksessa systeemi on erilainen kuin muilla tämän kauden SM-liigajoukkueilla.
Eikä paljon heilauttanut pelaamista, vaikka Leijonien mukana ollut Petri Vehanen sai vapaaillan, sillä maalilla torjui uransa kolmannessa SM-liigaottelussa Antti Raanta – ja torjui kaiken lisäksi nollapelin. Ottelussa Anssi Rantanen teki uransa ensimmäisen SM-liigamaalin. Molemmat olivat jotenkin hankkineet Oulun reissulla laastarin päänuppiinsa. Nyt peli kulki tähän malliin, joten saattaa kuulua jopa osana Uraman treeniohjelmistoon?
Porin Ässien maaliin vaihdettiin Tampereella Eero Kilpeläisen tilalle Jussi Rynnäs. Juuri Jussi oli suuri syyllinen siihen, ettei Janne Ojanen tehnyt sitä yhtä tehopistettä ottelussa. Tappara pelasi kahden miehen ylivoimalla toisen erän alussa ja Ojanen oli täysin vapaana takatolpalla. Janne sai syötön, mutta jostain vain Rynnäksen patja ilmestyi Ojasen vedon eteen. Uskomaton torjunta.
Tuo Rynnäksen torjunta aiheutti sen, että SM-liigan Kukkaisryhmä saa nyt matkustaa perjantaina Lahteen, jos siellä se Ojasen kaikkien aikojen runkosarjan 793:s tehopiste syntyisi? No, saavat kukkaisrahaston liigapojat matkustaa sitten lauantaina taas Tampereelle, jossa Tappara kohtaa paikallisvastustaja Ilveksen.
Se taitaisi olla paras mahdollinen ottelu Tappara-ikonille tehdä uusi ennätys?

Jarmo Liuhala

12.11.2009 09:15

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva