Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Kuusikymppinen Länsi-Suomen Diakonialaitos tavoittelee kasvua

Kuva: Kuusikymppinen Länsi-Suomen Diakonialaitos tavoittelee kasvua

60-vuotista toimintaansa juhliva Länsi-Suomen Diakonialaitos tavoittelee lähivuosina toiminnallista kasvua erityisesti Porissa, Turussa ja Raumalla. Johtaja Aku Kelton mukaan laajentuminen on mahdollista muuallakin Länsi-Suomen alueella, neuvotteluja on käynnissä muun muassa pohjoiseen päin.

- Uskomme, että kuntien palvelurakenteen uudistuessa tarvitaan meidän arvopohjaltamme tuotettuja palveluita. Kasvun mahdollisuuksia meillä on erityisesti ikäihmisten hoiva- ja asumispalveluissa sekä kaikissa kotona selviytymistä tukevissa palveluissa, Keltto kiteyttää.
Kristillisellä arvopohjalla toimivaan Länsi-Suomen Diakonialaitokseen kuuluvat Porissa muun muassa palvelukoti Honkala, palvelutalot, ravintokeskus, sotainvalidien sairaskoti ja kuntoutuskeskus, muistineuvola DiaMuisti, kotihoitopalveluja tarjoava yksikkö, DiaSiivous ja DiaFysio. Niin sanotussa Diakoniapuistossa sijaitsee myös Diakonia-Ammattikorkeakoulu.
Diakonialaitoksella on tänään noin 290 työntekijää. Yksiköitä on neljätoista 20:ssä toimipisteessä seitsemällä paikkakunnalla.

Länsi-Suomen Diakonialaitoksella on sotiemme veteraanien parissa kehittynyttä pitkän linjan kokemusta ikäihmisten kuntoutuksesta. Tätä kokemusta laitos tarjoaa myös kuntien käyttöön.
- Kuntoutusta tarjotaan kahdesta lähtökohdasta. Porissa meillä toimii DiaFysio, joka tekee lähialueella melko runsaasti kotikäyntejäkin. Kotona tapahtuva, yksilöllinen kuntoutus on paras vaihtoehto esimerkiksi dementiapotilaille, jotka helposti hämmentyvät isoissa ryhmissä ja hälinässä.
- Omat plussansa taas on laitoksessa tapahtuvassa ryhmäkuntoutuksessa, joka tarjoaa lisäksi mahdollisuuden sosiaaliseen kanssakäymiseen. Yksinäisyys ja kontaktien puute on yksi aikamme suurimmista ongelmista ikäihmisten parissa.
- Laitoskuntoutuksessa asiakas on ympärivuorokautisen huolenpidon kohteena. Näin voimme nähdä kokonaisvaltaisesti ongelmat, joihin pitää puuttua.
- Tavoitteenamme on tulevaisuudessa tarjota kunnille ja itse maksaville asiakkaille lyhyitä kuntoutusjaksoja, joissa käydään ihminen kokonaisvaltaisesti läpi ja tehdään hänelle henkilökohtainen kuntoutussuunnitelma, geriatri Markus Halminen selvittää.

Muistitukiprojektissa Länsi-Suomen Diakonialaitos on tehnyt pioneerityötä jo vuosia. Muistineuvola DiaMuisti tarjoaa muistiongelmien laajaa selvitystä, neuvontaa, kuntoutusta ja koulutusta.
- Dementia on suurin uhka ikäihmisten kotonaselviytymiselle tulevaisuudessa.
- Meillä on tällä hetkellä dementoituneille sotainvalideille tarkoitettu dementia-asukasosasto. Tulemme kehittämään tätä palvelua ja tarjoamaan sitä myös esimerkiksi Porin kaupungille, jolla ei juurikaan ole tarjolla intervallipaikkoja dementiapotilaille.
- Dementiapotilaat tarvitsevat pieniä ja kodinomaisia yksiköitä, joissa hälinä ja häiriötekijät on minimoitu. Meidän arvojemme mukaisesti osastolla käytetään mahdollisimman vähän lääkitystä. Potilaita rauhoitetaan esimerkiksi kodikkaassa muistituvassa, jossa on vanhoja esineitä ja valokuvia.
- Kun levoton ja hämmentynyt vanhus vetäytyy hoitajan kanssa muistitupaan katselemaan ja koskettelemaan nuoruudestaan tuttuja esineitä tai valokuvia, hän yleensä rauhoittuu, Markus Halminen kuvailee.
Aku Kelton mukaan Länsi-Suomen diakonialaitos on harkinnut myös päiväparkin perustamista. Päiväparkki tarjoaa paikan, jonne omaishoitaja voi jättää omaisensa muutamaksi tunniksi päivällä ja päästä itse asioille tai hetkeksi rentoutumaan.
Sotiemme veteraaneilta ajan myötä vapautuvia tiloja ja ammattitaitoa voidaan tulevaisuudessa tarjota myös muunlaiseen päivätoimintaan, kuten vaikkapa ystäväpiireihin.

Maarit Kautto

 

Juhlintaa

Länsi-Suomen Diakonialaitos viettää 60-vuotisjuhliaan 22. marraskuuta. Juhlapäivä alkaa kello 11 jumalanpalveluksella, jossa saarnaa hallintoneuvoston puheenjohtaja, arkkipiispa Jukka Paarma.
Kello 13 alkaa päiväjuhla, jossa pääpuhujana on Helsingin Diakonissalaitoksen johtaja Antti Lemmetyinen. Tervehdyksensä juhlaan tuovat ministeri Anne Holmlund, Porin kaupunginjohtaja Aino-Maija Luukkonen ja DIAK:n rehtori Jorma Niemelä.
Varsinaista juhlapäivää edeltävänä lauantaina 21. marraskuuta järjestetään Diakoniapuiston Martintalossa konsertti. Viikolla 47 Diakonialaitoksen toimintaa esitellään BePoPissa. Viikoilla 48-49 Porin kaupunginkirjastossa on laitoksen historiaa valottava näyttely.

12.11.2009 09:15

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva