Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Mukavaltahan homma vaikutti

Kuva: Mukavaltahan homma vaikutti

Paljon puhutusta suomalaisesta jääkiekon pelityylistä taidettiin saada vakuuttava esimerkki Helsingissä pelatussa Karjala-turnauksessa. Vaikka torstain avausottelu onnistuttiin kolmen maalin johtoasemasta vielä häviämään Venäjälle voittomaalikilpailun jälkeen loppunumeroin 3-4, niin tämä jäi oikeastaan Jukka Jalosen luotsaaman joukkueen ainoaksi kauneuspilkuksi. Tosin nuo kolme maalia Suomi teki jo alle kahdeksassa minuutissa ja sen jälkeen Venäjä ajoi pelin tasoihin varsinaisella peliajalla.

Silti tuon ensimmäisen ottelun kiusallisenkin tappion jälkeen Suomi pystyi parantamaan peliään toisessa sekä kolmannessa ottelussa. Jo lauantain pelissä nousu tappioasemasta Tshekkiä vastaan oli hieno osoitus Leijonien osaamisesta. Jaroslav Bednar pisti kiekon Suomen Iiro Tarkin taakse jo 57 sekunnin pelin jälkeen, mutta sen jälkeen kaasukahva siirtyi Leijonien käsiin. Nousu tuosta alun häkellyttävästä takaiskusta 2-1 voittoon varsinaisella peliajalla oli suomalaista jääkiekkoa sieltä parhaasta päästä. Varsinkin kun Tshekin maalivahti Marek Schwarz piti joukkueensa loppuun asti pelissä mukana. Suomen maalit viimeistelivät Mikko Mäenpää sekä voittomaalin ujuttanut Tony Salmelainen. Voitosta huolimatta suomalaiset olivat jopa pettyneitä, että maaleja ei tehty enempää!
Uskomatonta.
Mutta turnauksen kliimaksi jätettiin sitten Isänpäiväksi. Kotiturnauksen perinne on, että Ruotsi kohdataan viimeisessä ottelussa. Hjalliksen halliin tuli kaikkiin kolmeen Suomen otteluun melkoisesti yleisöä (keskimäärin 11!p000 per ottelu), joten kyllä Jalosen joukkue kiinnosti. Kaiken lisäksi se antoi vielä näytteen osaamisestaan – ja vielä Ruotsille. Voittamalla Tre Kronorin 7-0 Suomi sivusi kaikkien aikojen suurinta voittoaan Ruotsista.
Elokuussa 1997 Zlinissä pelatussa ottelussa Hannu Aravirran komennossa Suomi voitti 8-1, mutta tämä seitsemän maalin voitto on laskettava edelle, koska kaikki maalit tehtiin kahdessa ensimmäisessä erässä ja sen jälkeen keskityttiin paljolti varjelemaan Petri Vehasen nollapeliä!

Olympiaehdokkaita
Päävalmentaja Jalonen ei turnauksen jälkeen suostunut kertomaan, antoiko joku turnauksessa jopa näytön Vancouverin olympialaisiin. Toki varmuudella Hartwall Areenalla nähtiin erittäin monta pelaajaa, jotka pelaavat kevään MM-kisoissa Saksan Kölnissä sekä Mannheimissa 7. toukokuuta lähtien. Toki terveenä pitää pysyä!
Mutta antoiko joku tai jotkut näyttöjä jopa olympiakisoihin?
Nyt täytyy seula pitää tiukkana. Mikäli Ville Peltosen esitykset olisivat joka ottelussa olleet vastaavat kuin Ruotsi-pelissä, niin lippu olisi varma. Nyt pitää onnistua myös Moskovan turnauksessa. Niko Kapasta ei paljon näkynyt, mutta kapasiteettia riittää jopa Kanadaan. Silti omasta mielestäni parhaan olympianäytön antoi Jarkko Immonen, joka pystyy pelaamaan sekä keskellä että laidassa, mutta onko mies sittenkään riittävän kova nikkarien kapeissa kaukaloissa? Toki ei pidä olympiaryhmästä unohtaa puolustaja Lasse Kukkosta. Kunnon peruspakki on aina korvaamaton. Kukkosen olympiamatka on Moskovan matkan takana.
Loput kaikki Helsingissä pelanneet ovat tyrkyllä Saksan MM-kisoihin, koska sinne ei yksikään maa saane NHL-vahvistuksiaan?
Jopa näillä näytöillä pitää paljon tapahtua, mikäli Kalle Kerman, Antti Erkinjuntti ja Jan Latvala ovat MM-kisoissa. Mutta erityisen jännityksen kohde on Antti Pihlström. Hän on varmasti Saksassa, mutta kyllä ihmiskuulalla voisi olla käyttöä jopa Vancouverissa. Ellei muuten, niin ainakin siksi, että kaikki maailman huippupelaajat voisivat hämmästellä mikä minuun oikein iski?
Eikä mene pitkään kun Leo Komarov on täysin maailman huippukamaa. Hyvin Ässissä miehen kouluttivat.

SM-liiga taas vauhtiin
Moni SM-liigaseura sai tarpeellista harjoitusaikaa Karjala-turnauksen aikana, sillä liigapelaajia ei liiemmin turnauksessa pelannut.
Mutta kyllä alkava viikko ottaa sitten nopeasti takaisin, sillä jo tänään pärähtävät ottelusummerit seitsemällä liigapaikkakunnalla ja sehän merkitsee sitä, että kyseessä on täysi ottelukierros.
Ässät pelaa tänään Hakametsän hallissa ja etukäteistietojen mukaan Tapparan Janne Ojanen olisi mukana jahtaamassa kaikkien aikojen piste-ennätystä, jonka hän jakaa vielä Arto Javanaisen kanssa. Ottelu saa siten hieman lisäjännitystä, sillä Javanainen tunnettiin aikoinaan Ässien tykkinä ja nyt juuri Ässiä vastaan pelaava Ojanen yrittää ottaa ennätyksen haltuunsa.
Tuo runkosarjan kuuluisa piste-ennätys on siis 792 ja on mahdollista, että kirvesrinnat oikein miehissä pelaavat ennätystä Ojaselle. Tosin siinä voi olla myös oma vaaransa, mutta se taas on lähinnä Tapparan päävalmentaja Mikko Saarisen asia.
Ässien päävalmentaja Pekka Rautakallio tuskin ottaa asiasta isompaa päänvaivaa, sillä kaikki ennätykset on tehty rikottavaksi. Tosin jopa SM-liigassa on sellaisia ennätyksiä, joiden rikkominen tuntuu mahdottomalta – tällä hetkellä.
Rauman Lukon valmennustiimiin kuuluvan Erik Hämäläisen SM-liigan ottelumäärä 1001 tuntuu – eikä vain tunnu – mahdottomalta rikkoa. Samoin on Javanaisen tehtyjen, 462, maalien määrä, vaikka otteluja on nykyisin kaudessa huomattavasti enemmän kuin Javan huippuaikoina.
Ihan ohimennen on todettava, että SM-liigan jäähyennätys, 1402, on Ässäikoni Pasi Peltosen nimissä. Se kyllä menee jatkossa rikki – sen verran kuumakalleja liigassa pelaa. Peltsi nimittäin ei kaukalossa ollut mikään erityinen ”rantarosvo”, vaan otti usein jäähynsä vielä sellaiseen paikkaan, jolla oma maali pidettiin koskemattomana.
Mutta katsotaan nyt pystyykö Ojanen tänään ennätykseen, vai jääkö se vasta ensi perjantaille, jolloin Tappara vierailee Lahdessa. Mikäli Ojanen tänään saa yhden tehopisteen, niin peli keskeytyy juhlallisuuksien ajaksi!

Savolaisia vieraita rannikolla
Ässät pelaa huomenna KalPaa vastaan ja savolaiset ovat tänään Rauman Lukon vieraina. Erittäin mielenkiintoinen on jälleen Kalle Sahlstedtin vierailu Satakuntaan ja hän tekee sen siis KalPan paidassa.
Sekä Raumalla että Porissa nähdään myös toinen Kalle, Kerman – sama mies joka pelasi Leijonissa Karjala-turnauksessa. Aikoinaan esiintyi ainakin radiossa kuuluisaksi tullut sääennustaja, Kerman Kalle, joka joskus osui ennustuksissaan jopa kohdalleen. Parhaiten mieleen jäi täysin pitävä ennuste: jos huomenna sataa, niin se tulee joko lumena, räntänä tai vetenä! Jäi miettimään, että mihin rakeet unohtuivat?
Mutta kun sarjakakkonen KalPa, ihan Kuopiosta, kunnioittaa Satakuntaa vierailullaan, niin käydään sen joukkue läpi taas Jääkiekkolehden Kausioppaan arvioimana. Pitää siis muistaa, että arviot on tehty ennen kauden alkua, joten muutoksia on jo nyt voinut tulla.
KalPan kovin laukoja on Sahlstedt, rajuin taklaaja sekä vahvin mies on Janne Jalasvaara, taitavin mailankäsittelijä sekä nopein luistelija on Sami Kapanen. Paras aloittaja on Tommi Miettinen ja pahin ärsyttäjä on Timo Salo. Paras puolustava hyökkääjä on Tapio Laakso ja puolustava puolustaja on Mika Strömberg. Tuleva tähti on Petteri Rasi.
Ulkopuolelta lehden arvioiden kannattaa huomioida Niiralan Maltsev, Tuomas Kiiskinen ja huippulöytö Adam Andersson, tehot 10+6. Ampuu kuin piiska sivaltaisi!

Tiukka ja tärkeä viisi viikkoa
Ennen seuraavaa taukoa onkin sitten joulu erittäin lähellä. Ässät piti eilen infonsa, koska tänään ovat Hakametsässä, mutta kakkosvalmentaja Karri Kivi ei vielä uhrannut ajatustakaan keskiviikon kotiottelulle, koska ensin pitää hoitaa kunnialla illan vierasottelu Hakametsän halliin. Ilvekselle siellä on hävitty ja kauden huonoin peli sattui sitten isomäen hallissa juuri Tapparaa vastaan.
Pohdittavaa siis riittää, mutta peli kerrallaan mennään. Kivi totesi, että tauon jälkeen on taas päästy työrytmiin ja ennen joulutaukoa on vielä 12 sarjaottelua, joista seitsemän pelataan kotona. Siitä voi näppärämpi laskea, kuinka monta vierasottelua on!
Ässien maalissa pelaa tänään Eero Kilpeläinen ja muutenkin terveystilanne on kohtuullinen. Pitkäaikaispotilaat Tapio Sammalkangas ja Patrik Forsbacka ovat pois, mutta jo tällä viikolla jäällä luistelee sormivammainen Veli-Matti Savinainen – ei vielä toki pelaa.
Paljon huhuja on liikkunut Kamil Pirosin kohdalla. Toimitusjohtaja Jukka Hirsimäki kertoi Pirosin osalta olevan todennäköisintä, että hyökkääjä palaa takaisin Tshekkeihin, mutta Hirsimäen mukaan ei millään ”koirankoppisopimuksella”. Eli hän pelaa Ässissä tasan niin kauan kun valmennusjohto hänet jäälle pistää, mutta homma menee poikki täsmälleen silloin kun Ässät saa agentilta seuraa tyydyttävän sopimusehdotuksen.
Tomas Zaborskyn koeaika kestää marraskuun loppuun, mutta Hirsimäki kertoo, että seura on varautunut hänen pelaamiseensa jopa kauden loppuun Ässissä. Tässä kohtaa erittäin merkittävä kanta tulee valmennusjohdolta.

Yllättävä tapa valita
Se ei ollut mikään yllätys, että eduskunnan puhemies Sauli Niinistö valittiin Suomen Palloliiton puheenjohtajaksi seuraavaksi kolmeksi vuodeksi. Nuijaa edelliset 12 vuotta heiluttanut Pekka Hämäläinen jäi sivuun omasta tahdostaan.
Se, että Niinistö valittiin, ei ollut yllätys, mutta tapa millä valinta lopulta sujui, sitä oli. Sauli oli saanut vastaehdokkaaksi ilmoittautuneeksi Eerikkilän Urheiluopiston (Palloliiton omistama) rehtori Göran Enckelmanin, mutta Kouvolassa kävi niin, että yksikään kokousedustajista ei ehdottanut Niinistölle vastaehdokasta, joten homma oli sillä selvä.
Ennen liittokokousta ainakin kymmenkunta kokousedustajaa ilmoitti jopa kannattavansa Enckelmania, joka on muuten entinen A-maajoukkuemaalivahti. Mutta kun Göranin kannattajat olivat nukkuneet (?) edellisen yön yli, niin yksikään heistä ei edes esittänyt Enckelmania ehdolle. Toki äänestyksen jälkeen lopputulos olisi ollut sama – Niinistö olisi valittu – mutta nyt jäi kuulematta linjapuheet, koska puheenjohtajaväittelyä ei päästetty valloilleen.
No, Sauli johtaa liittoa seuraavat kolme vuotta ja kokemuksesta tiedän, että hänellä on liitossa ainakin jalkapallotietämystä riittämiin. Liiton toimitusjohtaja on Kimmo J. Lipponen ja liiton huippujalkapallojohtaja on Petri Jakonen (ex-maalivahti hänkin). Nämä kaverit tietävät Suomen ja muunkin Euroopan jalkapallosta kaiken tarvittavan. Nyt kai odotetaan Niinistön hankkivan kovalla vaikutusvallallaan myös Lipposelle sekä Jakoselle tarvittavat työkalut.
Ei Niinistön pidä toki kerjätä ovelta ovelle, vaan huolehtia siitä, että Suomeenkin vihdoin ja viimein saadaan edes yksi – mieluummin kaksi – kansainväliset vaatimukset täyttävää jalkapallopyhättöä. Siinä on hommaa tarpeeksi. Ja kyllä jalkapalloilijat sitten hankkivat itse paikan Puolan ja Ukrainan vuoden 2012 EM-lopputurnaukseen.
Miten he siihen pystyvät? Nyt kisoihin pääsee 24 Euroopan maata. Kyllä Suomi kolmoskoristaan siihen joukkoon pompottelee!

Jarmo Liuhala

10.11.2009 09:15

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko äänestää EU-vaaleissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva