Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Talous nousi pääosaan Satakunnan sosialidemokraattien piirikokouksessa

Kuva: Talous nousi pääosaan Satakunnan sosialidemokraattien piirikokouksessa

Satakunnan Sosialidemokraattien piirikokouksen päällimmäiseksi huoleksi maan taloustilanteen lisäksi nousi piirin omien resurssien riittävyys. kokouksessa varoiteltiin myös median puheenjohtajakeskusteluun mukaan lähtemisen vaaroista.

Kuva: Piirikokouksen väki otti tällä kertaa kantaa lahjoittamalla rahaa Nenäpäivän keräykseen. Juha Nummela luovutti kertyneet 130,64 euroa puheenjohtaja Harri Lehtosen kautta piirin toiminnanjohtaja Jukka Pirttiselle, joka toimittaa rahat oikeaan osoitteeseen.

Piirin puheenjohtaja Harri Lehtonen varoitteli lähtemään mukaan mediassa vellovaan puolueen puheenjohtajakeskusteluun. Tärkeämpänä hän piti perjantaina sos. dem. piirin syyskokouksessa asiakysymyksistä keskustelemista.
- Media on vaihtamassa puolueen puheenjohtajaa ilman omien joukkojen keskustelua, minkä pelkään johtavan siihen, että puoluekokousasiat vellovat, asioissa missä ei pitäisi, varoitti Lehtonen.
Muutenkin hän toivoi ajatusten lähtevän kentältä, missä pitää nyt kääriä hihat ja ryhtyä töihin. Samalla Lehtonen heitti piikkiä puoluejohdon suuntaan muistuttamalla, että uudistusten pitää lähteä kentältä, eikä puoluetoimistosta.
- Piirien asema on tällä hetkellä resursseiltaan heikko. Satakunnan piiri kuuluu puolueen mahtipiireihin, mutta sekin voi muuttua jos resurssit eivät riitä, painotti Lehtonen.
Ari Vahala tarttui myös samaan asiaan ja piti tärkeänä, että uudistaessa pidetään huoli myös kustannuksista ja sitä kautta resurssien riittävyydestä myös piireille ja osastoille. Hänen mielestään puoluekokous pitäisi palauttaa järjestettäväksi kolmen vuoden välein kustannussyistä.

Poliittisen tilannekatsauksen kokouksessa pitänyt, puoluehallituksen jäsen Hilkka Halonen Kemistä arvosteli Vanhasen hallitusta muun muassa siitä, että se pitää muuttuneessa tilanteessa hallitusohjelmasta kiinni, maksoi mitä maksoi.
- Hallitus elvyttää mutta miksi viimeiset työllisyysluvut kertovat, että Suomen työttömyys on noussut enemmän kuin Eurostat-maissa keskimäärin? Miksi yksityinen kulutus laskee ja miksi kotimarkkinoilla työttömyys nousee rajusti, pisti Halonen kysymyksillään miettimään.
Halonen painotti hallituksen pitäneen tiukasti kiinni kasvun vuosina sovituista valtiontalouden kehyksistä. Edes tulopohjan romahdus ei ole saanut hallitusta arvioimaan uudelleen budjettiaan.
- Hallitus on laskenut lähes koko elvytyspolitiikkansa veronkevennysten varaan. On vastuutonta ratkaista lähes kaikki ongelmat veronkevennyksin. Aiemminkin on työllisyyden tueksi kevennetty verotusta, mutta aiemmin veroja ei ole kevennetty velaksi, painotti Halonen.
Hänen mielestään nyt on politiikan uudelleen arvion on aika, koska työllisyys on heikentynyt rajusti ja samaan aikaan tulopohja on alentunut miljardiluokan kuukausivauhtia.
Uudelleenarviointia Halosen mielestä edellyttää myös se, että lisävelvoitteiden johdosta myös kunnat ovat joutuneet ahdinkoon.
- Pääministeri on useaan otteeseen kehottanut kuntia ottamaan velkaa ja huolehtimaan investoinneista. Valtio ottaa velkaa täyttääkseen ylisuurten veronkevennysten tuoman aukon. Nyt se näyttää myös myyvän valtion omaisuutta saman aukon katteeksi.
Halonen muistutti velan olevan eri asia kunnissa ja valtiolla, koska valtion velka maksetaan kasvusta ja progressiivisilla veroilla eli rikkaat maksavat enemmän.
- Kuntien velka maksetaan lähes tasaverosta eli köyhät maksavat suhteessa eniten. Lisäksi laki määrää kunnille tiukan tasapainovelvoitteen, joten paine palvelujen leikkauksiin, veronkorotuksiin on suuri. Valtiolla vaihtoehtoja on enemmän, painotti Halonen.

Kun edellinen piirikokous pidettiin Säkylän vuonna 1987 kokous kesti seitsemän tuntia. Perjantaina kokous vietiin läpi viisi tuntia lyhyemmässä ajassa ja puheenvuorotkin jäivät kolmeen. Edelliskerralla Säkylässä oli kaikki maakunnan neljä sd. kansanedustajaa. Nyt ei yhtään.
Toimintasuunnitelman yhtenä painopisteenä on jatkaa panostusta nuoriin ja opiskelijoihin, joita pyritään käyttämään myös erilaisissa tapahtumissa.

Piirihallitus valittiin vuodelle 2010: erityisopettaja Erkki Raittila Raumalta, sosiaaliohjaaja Tanja Savila (uusi) Raumalta, atk-suunnittelija Olli Seppälä Jämijärveltä, matkailu- kulttuuriohjaaja Soili Veijonaho Eurajoelta, Asthon Peasley (uusi) Huittisista, sairaanhoitaja Pirjo-Riitta Tuomela Nakkilasta, lähihoitaja Marika Uimaluoto (uusi) Merikarvialta, talousjohtaja Juhani Tiitinen Harjavallasta, kenttäpäällikkö Ari Vaitiniemi Noormarkusta ja kiinteistöhuoltopäällikkö Maria Santikko (uusi) Porista.
Puheenjohtajina jatkavat viime vuonna kaksivuotiskaudeksi valitut: opettaja Harri Lehtonen (Eura), I-vpj. paperityöntekijä Rainer Lehti (Rauma) ja II-vpj tuntiopettaja Diana Bergroth-Lampinen (Pori).

Jouko Veijonaho

10.11.2009 09:15

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko äänestää EU-vaaleissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva