Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Pelkkää asiaa

Kuva: Pelkkää asiaa

Kuntalaisten yhteisten asioitten hoidossa eli ns. politiikassa mukana oleva huomaa yks` kaunis päivä, että ei enää osaa, eikä pysty puhumaan tai kirjoittamaan muusta kuin pelkästä kuivasta asiasta. Kyky jutustella vapaasti niitä näitä näyttää häviävän sitä mukaan, kun poliitikon ura saa pituutta.

Tämä ei missään nimessä ole erityisen toivottavaa, sillä kyllä hymööriin ja kepeään pohdiskeluun pitäisi olla jokaisella elinikäinen oikeus, jopa paksuniskaisemmallakin poliitikolla. Hakemalla saa hakea kunnallisasiain veteraania, joka iskee juttua mistä vaan ja kevyellä otteella. No yhden poikkeuksen tunnen, aivan läheltäkin, mutta muuten kuivakkuus on peruspoliitikon kohtalo. Vaikka toisin soisi olevan.
Onko kuivakkuus ja ilottomuus sitten hinta, joka tästä poliittisen ”pelin” ihanuudesta on maksettava? Näin näyttää valitettavasti olevan. Vaikeaa tuntuu keveyden loihtiminen tähänkin juttuun olevan. On syytä siirtyä ns. asialinjalle.

Mäntyluodon väylähankkeesta on viime aikoina taitettu peistä oikein olan takaa. Väylän syventämistä on perusteltu kilpailussa pärjäämisen pohjalta, mutta toisaalta pitäisi toki tietää ja ymmärtää satamatoiminnan kilpailuasetelmien tulevaisuudestakin jotain. Asiantuntijoita tarvitaan ja kylmää harkintaa, kun ollaan tekemässä päätöksiä miljoonien investoinneista, sillä ei veronmaksajien yhteiseen kassaan maksamia euroa voi epävarmoin ja utuisin tiedoin sijoittaa. Aina pitää olla vähintään jonkinasteinen varmuus siitä, että investoinnit ovat kannattavia. Mäntyluodon väylän syventämisen järkevyyttä ovat varmasti pohtineet alan ammattilaiset ja huippuasiantuntijat, mutta kun suunnitelmat ja laskelmat on tehty vuosia sitten, on kylmän rauhallisesti huomioitava myös se, että yhteiskunnassa ja kaupankäynnissä tapahtuneet muutokset saattavat antaa aihetta uusiin arviointeihin. Uutta näyttöä siis nykytiedon ja –tilanteen pohjalta on syytä olla, jotta tarvittaessa voidaan tehdä uusia päätöksiä. Itse kylläkin luotan siihen, että hanke on edelleen järkevällä pohjalla - mutta varmuuden vuoksi.

Meillä ei ole rahaa ylläpitää yhteiskuntaa, palveluja pitää priorisoida ja turhat lopettaa. Tätä toitottavat kuorossa erityisesti ne, jotka eivät mielestään yhteisiä palveluja tarvitse, eivätkä koskaan niitä ainakaan käytä. Nykyisissä poliittisten voimasuhteitten vallitessa on päällimmäiseksi pyrkimykseksi noussut yhteiskunnan jäsenmaksujen eli verotuksen minimoiminen erityisesti varakkaimpien omaisuuden osalta. Aina vain vähäisempi summa halutaan laittaa yhteiseen kassaan. No eihän tämä yhtälö voi toimia. Kehityksen ja esim. ikärakenteen muutoksen vuoksi mm. terveydenhoidon ja sosiaalitoimen menot kasvavat. Mutta miten kulut katetaan, jos yhteiskunnan käytettävissä olevat varat koko ajan pienenevät, sillä eihän loputtomasti voida velkaakaan ottaa. No, lopetetaan koko yhteiskunta, niin ei tarvita verojakaan.

Kunnissa pähkäillään näinä päivinä tulojen ja menojen tasapainoa ensi vuoden osalta. Tiukkaa tekee lähes jokaisessa satakuntalaisessakin kunnassa. Veronkorotukset ovat edessä, mikäli palvelujen alasajo halutaan estää. Yleinen havaintoni on, että mitä pienempi kunta sitä oikeistovoittoisempi on päättäjien jakauma ja sitä korkeammalle näyttävät nousevan ensi vuoden tuloveroprosentit ja kiinteistöverot. Tästä voi helposti ottaa selustatukea yhdelle jos toisellekin johtopäätökselle, mutta myös pyrkimyksille rakentaa suurempia kuntakokonaisuuksia ja palvelujen järjestäjäkuvioita myös Porin seudulla. Tätä keskustelua tulee asialinjalta ja yhteisen edun nimissä jatkaa heti huomenna. Porin seudun sote-alueesta uskon tulevan rohkaisevan esimerkin yhteistyön järkevyydesta ja taloudellisuudesta sekä suuruuden voimasta.

Esa J. Anttila

10.11.2009 09:15

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko äänestää EU-vaaleissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva