Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Sampsa ja Ilmari ovat opiskelevan perheenisän ilo

Kuva: Sampsa ja Ilmari ovat opiskelevan perheenisän ilo

Opiskelijaelämää: Jussi Telarannan baari-illat korvaa yhdessäolo pienten poikien kanssa

Isä Jussi toimii sujuvasti tulkkina, kun Sampsa kertoo innokkaana päivän tapahtumista ja esittelee lelukorin sisältöä. Pian hän nappaa Ilmari-vauvan syliinsä, juttelee kuopukselleen ja saa palkinnoksi valloittavan hymyn. Nyt Telarantojen olohuone kuhisee elämää, mutta palataanpa ajassa kolmisen vuotta taaksepäin. Jussi ja Rosanna Telaranta olivat porilaisia opiskelijoita, kun saivat tietää tulevansa ensimmäistä kertaa vanhemmiksi. Jussi muistelee miettineensä, miten suuri elämänmuutos heillä olikaan edessään.
– Myöhemmin vasta ymmärsi, että eihän sitä millään voinut käsittää, kuinka paljon elämä oikeasti tulisi muuttumaan, Telaranta toteaa.

Isyys kasvoi odotuksen aikana ja käynnit neuvolassa äidin kanssa antoivat tulevalle isällekin pientä vinkkiä tulevasta. Nyt kahden pojan isä piti synnytykseen osallistumista luonnollisena.
– Ensimmäinen kerta meni lähinnä ihmetellessä, koska tilanteeseen ei ollut osannut valmistautua mitenkään. Äidin rooli tuntui siinä vaiheessa todella kovalta. Sampsan synnytys käynnistettiin ja tuntui epätodelliselta ajatella, että nyt se sitten tapahtuu.
Toiseen synnytykseen Telaranta koki osallistuvansa valmistautuneempana, mutta päätyikin juomaan kahvia ja syömään leipää sektion vuoksi.
– En päässyt enää leikkaussaliin, koska tilanteessa piti toimia nopeasti. Kahviossa sitten yksinäni ihmettelin ja jännitin äidin ja vauvan puolesta. Äidin ollessa heräämössä sain viettää ensihetket vauvan kanssa ihan kahdestaan. Se tuntui hienolta, Telaranta muistelee.

Opiskelijoita vanhemmat ovat edelleen ja juuri opiskelu mahdollistaa isän osallistumisen arjen jokaiseen tilanteeseen. Jussi-isä onkin paljon paikalla ja aidosti läsnä lapsilleen.
– Vietämme aamut yhdessä ja käymme usein yliopistokeskuksessa koko perhe syömässä. Ja öisin kannoimme vuorotellen Sampsaa, joka vauvana tykkäsi valvoa aamukolmeenkin asti, Telaranta kuvailee.
Telaranta on törmännyt vanhempien rooleissa kovin kaavamaiseen ajattelutapaan.
– Oletusarvo on, että isät käyvät päivätöissä ja äidit ovat lasten kanssa kotona. Olen käynyt Sampsan kanssa perhekahviloissa ja avoimessa päiväkodissa ja olen ollut ainoa isä paikalla. Aivan kuin ajateltaisiin, etteivät isät osallistuisi lasten hoitoon ja siksi varsinkin isänpäivän tienoilla harrastuksiin kovin kalastellaan isiä mukaan.
Telarannat haluaisivat järjestää opiskelevien lapsiperheiden tapaamisia. Samanlaisessa elämäntilanteessa olevia perheitä ei yrityksestä huolimatta ole juuri löytynyt.
– Tarkoituksena oli saada viritettyä sosiaalista verkkoa muualta muuttaneiden opiskelevien lapsiperheiden keskuudessa. Yhteen tapaamiseen saapui kaksi äitiä lapsineen. Yliopiston keski-ikä on korkeampi ja lapsiperheet asuvat kauempana keskustasta. Ja sosiaalista verkkoa on jo olemassa.
Telarannan viettämä opiskelijaelämä poikkeaa tavanomaisesta.
– Joidenkin voi olla vaikea käsittää, miksi en voi yhtäkkiä lähteä oluelle.

Isyys on aiheuttanut Telarannassa monia ihmetyksen aiheita.
– Sampsa oli vauvana todella riippuvainen äidistään ja vasta vuoden ikäisenä aloin viettää enemmän kahdenkeskistä aikaa Sampsan kanssa.
Esikoinen otti lastenhoidossa luulot pois.
– Meillä on kaksi aivan erilaista lasta. Sampsa on vilkas ja temperamenttinen, mikä on ihmetyttänyt, koska me vanhemmat olemme melko rauhallisia. Ilmari on tyynempi ja nukkuu yönsä paremmin. Jälkikäteen nauratti, kun jossakin neuvottiin tekemään vaipanvaihdosta yhteinen mukava hetki. Sampsan kanssa kaikki meni nurinpäin, hänellä kun meni heti hermo, jos vaipanvaihdossa kesti kauan, Telaranta nauraa.
24-vuotiaana isäksi tulleen Telarannan mielestä lasten erilaiset tarpeet tulisi osata huomioida.
– Kasvatuksessa ja varsinkin ongelmatilanteissa vaaditaan tilanneherkkyyttä. Lapset eivät toimi kuten aikuiset, mikä voi aiheuttaa haasteita ongelmatilanteiden ratkaisemisessa.
Telaranta on leikkivä isä ja viihtyy kotona lasten kanssa touhutessa. Hän tahtoo seurata läheltä, miten omat lapset kehittyvät. Mikä voisi isyydessä olla parasta?
– Lapset piristävät jokaista päivääni. Elämä on tällä hetkellä hyvin rikasta.

Milla Majander

6.11.2009 09:27

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva