Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Kiukaisten palokuntanuoret hakeneet erilaisen harrastuksen

Kuva: Kiukaisten palokuntanuoret hakeneet erilaisen harrastuksen

VPK:ssa toimiminen voi olla koko perheen, tai laajemminkin suvun yhteinen juttu. Näin on kiukaislaisella Henna Sainiolla, joka lähti Kiukaisten VPK:n nuorisotoimintaan seitsemän vuotta sitten.

- Isä on palokuntalainen. Siitä se lähti, en minä parempaa syytä mukaan lähtemiseen keksi. Tämä on minun ja isän yhteinen harrastus ja mummo ja pappakin ovat palokuntalaisia, kertoo Henna.

Venla Järvenpää taas kertoo lähteneensä mukaan, kun kaveritkin tulivat.

He painottavat palokuntanuorten toiminnan olevan erilainen harrastus, kuin vaikka jalkapallon pelaaminen. He pohtivat saavansa harrastuksesta hyötyä myös myöhäisempään elämään ja nytkin tietävät joistain asioista enemmän kuin muut samanikäiset.
Vaikka heidän harrastus onkin muiden nuorten harrastuksista poikkeava, ei harrastus kuitenkaan herätä ihmetystä kaveriporukassa.

Harjoitusten lisäksi he pitävät toiminnan kohokohtana viikonloppukilpailuja ja kesäleireille pääsemistä.

Ville Niittymaa vetää Kiukaisten VPK:n nuoriso-osaston toimintaa, jonka päätarkoituksena hän pitää tiedon ja toiminnan tarjoamista nuorille.

- Näillä tiedoilla ja taidoilla pärjää paremmin kodin ulkopuolisissa vaaratilanteissa, joita voi tulla vastaan kenelle vaan, tarkentaa Niittymaa.

Hän kertoo lähteneensä vetämään nuoriso-osastoa, kun edellinen lähti koulutukseen, eikä toimintaa haluttu panna jäihin. Toimimista 10-17 vuotiaiden nuorten parissa hän pitää mielenkiintoisena.

Yksi nuorisotoiminnan tavoitteista on saada sen kautta uusia palomiehiä. Niittymaa kertookin harjoitusten olevan pitkälti samanlaisia, kuin palokuntalaisilla, joskin hiukan kevyempiä.

- Kiukaisissa nuoret yleensä lopettavat 17 vuoden iässä, kun täällä ei ole jatkokoulutusmahdollisuuksia, kertoo Niittymaa.
Toiminnan hän laskeskelee koostuvan puoliksi teoriasta ja käytännön harjoituksista, mutta nuorille hän kertoo olevan mieluisempaa tositilanteiden harjoitteleminen.

Kiukaisten VPK:n nuoret osallistuvat myös Rauman seudulla palokuntanuorten kilpailuun ja menestystäkin on tullut. Viimeksi tietokilpailun voitto tuli Kiukaisiin.

- Ei kilpailuihin erikseen harjoitella.

Taidot niihin löytyy normaalin koulutuksen kautta, kertoo Niittymaa.

Kiukaisissa VPK:n nuoriso-osastoon kuuluminen ei maksa nuorille mitään. Vain leireistä peritään osanottomaksu. Rahoitus toimintaan tulee VPK:n kukkarosta ja kunnan avustuksesta, joka pieneni Kiukaisten VPK:n osalta noin 20 prosenttia, Kiukaisten liityttyä Euraan.

- Ei tämä avustuksen pieneneminen ainakaan vielä ole vaikeuksia toimintaan aiheuttanut. Palokunta on satsannut vähän enemmän, kertoo Niittymaa.

Nyt nuoret jo odottavat ensi kesän valtakunnallista leiriä Padasjoella, jonne odotetaan noin 5!p500 leiriläistä. Niittymaa uskoo Kiukaisista mukaan lähtevän 5-10 nuorta.

Jouko Veijonaho

 

6.11.2009 09:00

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva