Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Stää likast menneisyyt…

Kuva: Stää likast menneisyyt…

No täs ny piänt polemiikkii nii museo näyttelyst, ko tamperelaisest teatterist. Molemmis funteerattii likast menneisyyt. Museo kivast näyttelyst tuli oikee hyväl miälel, mut siit Sohvi Oksase puhristus näytelmäst ei millää ilveelläkkää voi sammaa sannoo, vaik se tairol verettiinki.

Sillo ko reklaamii lui näyttelyst, luuli valla se meinaava stää mee historia likaseks haukuttuu aikaa, muttei se sillai ollukkaa. Näyttelys o framil valla toisellaist asjaa, semmost kaikkee huushollii kuuluvaa, aikai saatos pruukattuu hykieniatoonaa ja tiatoo. Soo nii jännää kui meikäläinenki haltioituu tommosest pyykkivähtist, kartust masinoihi asti. Iha elävästi tuli miälee aika, jollo viä pyykki kuukattii sauna paras ja pulveri oli Valo. Muisti kui äiti hyppyset kesti hyvi kiahuvakuumaa vet ja sikko tartti sevottaa oli helppin semmone isä veistämä! pyäree seiväs. Seki tuli miälee siäl näyttelyy vahrates millai sit ne kuumat pyykit tällättii tyypillissee suuree kakskorvasee porilaisee pärekorrii ja virutettii jojes. Oli siäl näytil saipookki monesorttist ittevärkätyst tähä nykysee hyvält haisevaa yksittäispaketeerattuu fiinimuatosee ja kätteepassaavaa. Stää e ny muist, olik jo pumppupulloki, mut vertailuu kyl löyty. Manklaamissee käytetyt fiinit kaulauspoukkurakki oli hyvi framil ja vaik itte passas förstät, kui homma luanaa.

Pottii oli oikee melkei torniks astikka ja niistki löyty tuttuu ja miälee tuli mimmosel potal oli itte mukulan istunu ja sit se, millai aika oli muuttanu pottai muatoi sihe, ko sit niit itte muksui varte joutu hankkii. Nuarimmat kaksoset istu jo karmillisis pottatooleis. Oli se aikaa, ko ne molemmat sit tällättii tooleihis vessaa istuu kököttää ja jos vahris ollu hiukkaki herppaantu, ni kerranki toine jo siäl oli pompannu pystöö, piti pirealtaast kii ja pota oli plätänny päähäs. Et niit aikoi….

Menkää itte vaa syynää museoo, ni näätte mailma muuttumise ja ossaatte taas ol tytyväisii tähä päivää ja mee nykysii meininkeisii. Sillai must kumminki tuntu…

Ja siit näytelmäst Tampereel, joka sit oikeesti kerto siit likasest menneisyyrest. Fyi olkoo sano vaa.. Kui kamalaa o naiset joutunu kokkee. Tälläi miäste viikol ja issäi päivää varrotes ei oikee miälelläs ny miähii morkkais lainka, mut se teatteriesitys kyl nosti kylmät värreet kauhust, ko eli ninko niitte naiste kokemaa henkesäs. Rajjuu vähtii siäl näyttämöl oli eikä naisel mimmostakkaa!p värtteeraust miäste taholt. Se täytyy sannoo et kirja etukättee lukemine oli ja iha välttämätönt päästäkses asjaa koht alvust sisäl. Ninko kirjaski mentii ajas sin ja tän ja näytelmäs oli laval sama naama sillo ja ny niät ollakses täysil fölis oli hyvä tuntee juani. Se kiäli oli tälläi vanha ihmise korvil kovi ruakotont ja rajjuu. Tarttee vissii lukkee kirja uurempaa kerttaa, konne lainka muist, et siin kirjas olis stää v…..!p kailotettu sillai ko täs näytelmäs, kohris joihi se ei eres ninko passannukka. No tämä ny täs ja joku toine voi ol vakuttuneempi kuulemastas ko mää. Porriiki näytelmä tullee kai kevvääl ja sit nährää millai se tääl luanaa ja ravistellee..

Isät ny pyhän o fiiraamise kohteen. Mones huushollis nuaris familjois ny kumminki eletää jännää aikaa. Isil o kerhois ja kouluiski värkätty nättei korttei ja piänii pakettei ja ny ne o viä piilos, niättei isä vaa näkis enne aikojas. Sit vast pyhäaamun se saa onnittelus sänkyy ja riamuu piisaa peti täyrelt, meil kumminki sillo joskus. Halakkaa ny issäänne ninkavva konnei stää ol viäl kiälletty. Se varrottu sikaflunssa voi sit hallaamisenki estää….

Ulla Leino

6.11.2009 09:00

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva