Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Rakennatko tuulimyllyn vai suojamuurin?

Kuva: Rakennatko tuulimyllyn vai suojamuurin?

”Muutosten tuulien puhaltaessa on rakennettava tuulimylly suojamuurin sijasta.” Näin ainakin opetti jo aikanaan kiinalainen sananlasku, jossa todella piilee mielestäni syvää viisautta. Muutoksella tarkoitetaan siis prosessia, jossa lopulta jokin tulee toisenlaiseksi.

Miksi sitten kuitenkin niin usein rakennetaan muutostilanteissa jykevääkin jykevämpi suojamuuri turvaamaan olemassa olevaa? Puhutaan muutosvastarinnasta, joka liittyy ihmismielen taipumukseen puolustaa vanhoja tottumuksiaan. Erään asiantuntijan mukaan muutoksen läpivienti on itse asiassa ihmeiden tekemistä. Onko niin, että on suoranainen ihme jos muutos onnistuu?
Niin suuria kuin pieniäkin muutoksia tapahtuu aivan jokaisella sektorilla yhteiskunnassa. Perheet, työelämä, politiikka, koulutus, itse asiassa koko yhteiskunta ja maailma muuttuvat. Tilanne on kuitenkin haastava. Edessämme on valtavasti erilaisia vaihtoehtoja, mutta myös karikoita, joihin on yllättävän helppo kompastua. Tänään joku kysyi aivan aiheellisesti, miksi ylipäätään puhumme muutoksesta? Eikö kyseessä ole vain ajatus asioiden kehittämisestä tai eteenpäin viemisestä?

Organisaatiolle voi tarvittaessa vaikka ostaa uuden mallin ja näin on paljon tehtykin. Pelkkä muutoksen tilaaminen ei kuitenkaan tuo yleensä haluttua muutosta. Jotkut muutokset taas vain tapahtuvat. Moni muutosprosessi kuitenkin epäonnistuu ja syykin on loppujen lopuksi melko yksinkertainen.

Ensinnäkin tämän päivän muutosprosesseille lienee tyypillistä kiire (rauhallisuuden sijasta) ja epäselvyys (täsmällisyyden sijasta). Ajan kuluessa syntyy noidankehä, joka ruokkii itse itseään. Samalla suojamuurin rakentaminen on aloitettu hyvällä vauhdilla ja usein aivan huomaamattakin. Kiireen ja epätäsmällisyyden vallitessa ihmiset muodostavat helposti mielikuvia ja käsityksiä muutokseen aiheuttajista, hyötyjistä ja syyllisistä. Jo lähdössä jää siis huomioimatta muutoksen todellinen tavoite ja siihen keskittyminen.

Oli tilanne sitten millainen hyvänsä, harmittavan usein unohdetaan lisäksi yksi erityisen tärkeä seikka. Muutos nimittäin haastaa yksilön niin hyvässä kuin pahassakin ja jotta muutos eli ihme tapahtuisi, pitää myös jotain tapahtua ihmisessä itsessään. On hyvä muistaa, että muutosta ei tämän vuoksi voi hallita koskaan aivan loppuun saakka, lukuun ottamatta tietenkin yksilöä itseään.

Epäonnistumisen välttäminen ei periaatetasolla siis olekaan kovin vaikeaa. Mutta käytäntö on usein kuitenkin teoriaa paljon haastavampaa.

Suojamuurin rakentaminen on tavallaan helppoa, mutta erityisesti turvallinen tapa suhtautua muutoksiin. Tuulimyllyn rakentaminen taas vaatii hieman aikaa ja ponnisteluja sekä tukea ympäristöstä. Myönnän, että suojamuurin rakentamisen puolesta puhuu lisäksi tosiasia, että kaikenlainen totuttujen tapojen muuttaminen koetaan usein pelottavaksikin asiaksi. Ihmiset ovat osanneet aina huolehtia perusturvallisuudestaan tavalla tai toisella.

Kun muutos kerran tarvitsee tapahtuakseen ihmeen, on aihetta miettiä mitä sitten voisi tapahtua lähtötilanteen ja itse ihmeen välillä. Muutoksen ihme voisi olla kuvainnollisesti juuri sen tuulimyllyn rakentaminen itselleen tilanteessa kuin tilanteessa. Käytännössä tämä voisi tarkoittaa esimerkiksi rakennusprojektiin liittyvien asioiden ja tavoitteiden jakamista pieniksi paloiksi. Jotkut puhuvat etappimallista, jossa kiinnitetään erityisesti huomiota siihen, miten oma toiminta muuttuu tavoiteltavaksi asiaksi. Kyse onkin loppujen lopuksi työn tekemisestä näkyväksi ja tulosten hahmottamisesta jo etukäteen.

Rakennusprosessin onnistuminen merkitsee uuden oppimista. Matkan varrella lienee myös tarpeellista pysähtyä ja ns. ”antaa happea” toiminnalle. Loppujen lopuksi ja pitkällä tähtäimellä tie muutoksen ihmeeseen saattaakin olla helpompi tie kuin muurien rakentaminen. Oletko koskaan miettinyt asiaa omalta kohdaltasi? Oletko taipuvainen erilaisissa muutostilanteissa rakentamaan itsellesi tuulimyllyn vai suojamuurin?

Diana Bergroth-Lampinen

6.11.2009 09:00

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva