Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Keskusta valmistautuu nuorennusleikkaukseen

Kuva: Keskusta valmistautuu nuorennusleikkaukseen

Vaikka pääministeri Matti Vanhanen uskoo ja uskottelee olevansa vahvimmillaan kuin koskaan, monet merkit osoittavat, että keskustapuolueessa ollaan pikkuhiljaa valmistautumassa Vanhasen jälkeiseen aikaan.

Varapuhemies Seppo Kääriäinen on puhunut nuorennusleikkauksen tarpeesta puolueen johdossa ja eduskuntaryhmän puheenjohtaja Timo Kalli vaatinut ministerikiertoa keskustan ministeriryhmässä. Viime kommenttien mukaan ministerikierto ei kuitenkaan ole Vanhasen suunnitelmissa päällimmäisenä.

Keskusta säilytti asemansa viime eduskuntavaaleissa niukin naukin suurimpana puolueena ja Vanhanen pääsi pääministeriksi rimaa hipoen. Siitä eteenpäin keskustan tie on ollut vaikeuksia täynnä. Kannatusmittauksissa on tultu alas ja Vanhasen suosio kansalaisten keskuudessa on heikko. Jos tätä menoa jatkuu, Vanhasesta tulee ennen pitkää keskustalle riippa, vaikka muuta vannottaisiin.

Ei ole montakaan viikkoa siitä, kun Vanhanen pullisteli lihaksiaan kertoen olevansa vahvimmillaan kuin koskaan. Sitä ennen hän uhosi jatkavansa pääministerinä vielä kolmannenkin kauden eli vuoteen 2015 saakka. Tuohon uhoon ei usko kansa eivätkä kohta kepulaisetkaan.

Vanhasen tietä pääministerinä ovat varjostaneet monet skandaalit. Vanhanen aloitti pääministerinä perhearvoja korostaen. Ne joutivat kuitenkin roskakoriin alta aikayksikön. Perhepääministeristä kuoriutuikin naissankari, joka metsästi seuralaisia netistä ja ryvetti itsensä naisystäväänsä liittyvissä oikeudenkäynneissä.

Vanhoilla alkiolaisilla riitti ihmettelemistä.

Viime eduskuntavaalien jälkeen ilmoille putkahtanut vaalirahajupakka paljasti keskustan omalaatuisen varainhankinnan, josta Vanhanen ei ole voinut olla tietämätön, vaikka muuta vakuuttaa. Se ei ole ottanut laantuakseen, vaan ottaa jatkuvasti uusia kierroksia.

Ehkä ei uskottu, millaiselle miinakentälle astuttiin, kun maan johtavat liikemiehet päättivät rahoittaa !pKehittyvien maakuntien Suomen kautta keskustan ja kokoomuksen vaalikampanjoita. Liikemiehet saivat kootuksi Vanhasen johdolla mieleisensä porvarihallituksen, mutta samalla eduskuntavaalien rahainhankinta avautui koko laajuudessaan.

Kuka olisi uskonut, että nuorisoasuntoja hallinnoiva Nuorisosäätiö samalla on yksi keskustan vaalirahoittajista tai että samalla kun ostat Maaseudun kukkasrahaston adressin tai onnittelukortin, samalla rahoitat keskustan vaalikampanjaa.

Välillä vaalirahajupakka oli hautautua lautakasan alle, mutta nyt poliisi tutkii, onko Nuorisosäätiössä syyllistytty lahjoman antamiseen. Se onkin sitten jo vakavampi juttu.

Vaikka keskustaväki on kiitettävästi koonnut rivinsä Vanhasen tueksi, kuuluu rivien välistä kuitenkin pientä napinaa.

Vanhasen valinta puheenjohtajaksi ja pääministeriehdokkaaksi ensi kesänä ei liene läpihuutojuttu. Varapuheenjohtaja Paula Lehtomäellä on ilmiselvästi nostetta. Kaavailut siirtymisestä Kainuusta Vanhasen kanssa samaan vaalipiiriin Uudellemaalle kertoo, että mahdollinen haastaja jo kaivelee lähtökuoppia.

Ja mikä sen paremmin kuvaan sopisikaan kuin hankkia monissa skandaaleissa ryvettyneen Vanhasen vastaehdokkaaksi nuori, mutta politiikassa jo pitkän ministerikokemuksen hankkinut kahden lapsen äiti, jonka perhetaustat lienevät kunnossa.
Kuten kuvioon kuuluu, Lehtomäki ei suoralta kädeltä ole ilmoittautunut Vanhasen haastajaksi. Siihen on syynsäkin: Lehtomäen ei sovi lähteä häviämään Vanhaselle.

Viime päivinä on julkisuudessa virinnyt uudelleen keskustelu eläkeiän nostamisesta tai kuten nykyisin sanotaan työurien pidentämisestä.

Nyt ovat olleet äänessä virkamiehet ja teollisuusjohtajat sen jälkeen kun hallitus, etunenässä idean isä Matti Vanhanen kevään korvalla joutui vetämään ehdotuksensa takaisin.

Toki varsin suuri yksimielisyys vallitsee siitä, että työssäoloaikaa olisi pidennettävä. Valitettavasti vain talouselämässä lyhennetään parastaikaa työuria heittämällä väkeä vanhemmasta päästä pellolle. Lama peittää alleen sen edessä olevan ongelman, että aikanaan vielä työvoimaa tarvitaan.

Kun työuria pidennetään, pitää ottaa huomioon molemmat päät eli missä iässä työura alkaa ja missä päättyy. Keskustelussa on hyvin vähän sivuttu nuorten työhönsijoittumisongelmaa. Nykyisin nuoret pääsevät työelämään varsin myöhään elleivät syrjäydy kokonaan sen ulkopuolelle.

Jottain tarttis senkin suhteen tosissaan tehdä.

Ulla Turkki

5.11.2009 09:00

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko äänestää EU-vaaleissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva