Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

SAK:n Lyly helpottaisi pätkätyön työttömyysturvaa

Pätkätyöntekijöiden työttömyysturva on SAK:n puheenjohtajan Lauri Lylyn mukaan korjattava mitä pikemmin. Akavassa halutaan uusia koko työsopimuslaki, sillä se ei ole vähentänyt odotetusti laittomia määräaikaisuuksia. Lain uudistamista esittää myös toimihenkilöiden STTK.

 

SAK:n mukaan korjattavaa riittää niin laissa kuin sopimuksissa.

- Nopeimmin erilaisissa työsuhteissa olevien tasa-arvoa lisäisi, että työttömyysturva saataisiin vastaamaan työelämän sirpaleisuutta. Pätkä- ja silpputyössä olevien ansiosidonnainen työttömyysturva pitäisi saada selkeämmäksi ja yksinkertaisemmaksi, Lyly kiirehtii.

Työ- ja työttömyysjaksojen vaihtelun tulisi soljua sen sijaan, että sovittelun päivärahan laskemiseksi työntekijän pitää antaa tarkat selostukset työpaikoista ja palkoista.

Järjestelmä pitäisi saada yksinkertaiseksi. Voisi miettiä, voisiko päivärahan pohjan laskea edellisen vuoden tulojen mukaan, Lyly esittää.

STTK:n puheenjohtaja Mikko Mäenpää esittää koko työlainsäädännön uudistamista.

Samankaltaisissa työtilanteissa, samalla työmäärällä pitäisi saada samat edut ja oikeudet riippumatta siitä, minkälaisessa työsuhteessa palkansaaja on, Mäenpää sanoo tuoreessa STTK-lehdessä.

Akavan neuvottelupäällikkö Minna Helle ottaisi työsopimuslain uudelleen neuvoteltavaksi. Ongelmia on nimenomaan määräaikaisten kohtelussa.

Laki ei ole tuonut juurikaan parannusta määräaikaisten tilanteeseen. Niiden määrä on akavalaisilla aloilla pikkaisen pienentynyt, mutta merkittävää parannusta ei ole tapahtunut. Tässä on syytä arvioida, onko lainsäädäntö ihan ajan tasalla.

Määräaikaisten palkka- ja urakehitys jää jälkeen kokoaikaisista. Myös koulutusmahdollisuudet ovat huonommat. Liioin määräaikaisuuksien perusteita ei Helteen mukaan seurata riittävän tarkasti.

- Lisäksi korjattavaa on määräaikaisten ja pätkätyöntekijöiden lomaoikeudessa.

Palkansaajakeskusjärjestöistä muistutetaan, että pätkä- ja silpputyöntekijöiden asemaa on parannettu vähitellen, mutta isomman remontin esteeksi on asettunut Elinkeinoelämän keskusliitto EK.

- On se kumma, että palkansaajajärjestöjä syyllistetään pätkätyöntekijöiden unohtamista, vaikka olemme pitäneet asiaa esillä yli vuosikymmenen, Lyly huomauttaa viitaten muun muassa prekariaatin moitteisiin.

Hän muistuttaa, että eläkettä ansaitaan nykyisin jokaisesta yli 18-vuotiaana tehdystä työsuhteesta. Sairausajan palkkaa saa entistä lyhyemmistä työsuhteista.

Birgitta Suorsa/UP-Uutispalvelu

5.11.2009 09:00

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva