Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Katsomosta: Oman lajin arvostus

Kuva: Katsomosta: Oman lajin arvostus

On äärettömän vaikea nousta missään joukkuelajissa edes Euroopan – saati sitten maailman – huipulle, elleivät lajin harrastajat itse näytä edes arvostavansa lajia. Kun puhutaan jalkapallosta, niin silloin kyseessä on maailman harrastetuin laji. Kyse ei todellakaan ole mistään muutaman maan välisen keskinäisen paremmuuden hakemisesta, joka vuosi.

Ei, kyse on lajista jota voidaan harrastaa – ja harrastetaan – maailman jokaisessa kolkassa ja jossa maailman paras maa ratkaistaan vain joka neljäs vuosi. Jotta sinne parhaiden maiden joukkoon yleensä edes pääsee, on ensin selvitettävä kunnialla kaksi vuotta kestävät karsinnat – ja silti käteen saattaa jäädä Musta Pekka.
Omaa lajiaan pitää arvostaa, siitä se kaikki lähtee. Jopa Suomessa alkavat olosuhteet olla siinä kunnossa, että arvoturnauksien lopputurnaus on vääjäämättä tulossa – ennemmin tai myöhemmin.
Suomen jalkapallossa pelattiin viime lauantaina Suomen Cupin finaalit Helsingissä. Koska miesten finaalissa ei pääkaupunkiseudun joukkuetta ollut, niin hyytävässä ilmassa pelattua finaalia oli seuraamassa vain hieman yli 2000 katsojaa. Hekin sitten joko turkulaisia tai tamperelaisia, koska helsinkiläisiä ei ottelu kiinnostanut. Tosin eihän maalta sinne muuttanut lajista liikoja ymmärrä?
Mutta kun finaalin jälkeen Suomen Palloliitto sekä Veikkausliiga juhlistavat kauden päättymistä Captain’s Ball-tilaisuudella, jossa palkittiin kauden parhaita, niin olisi odottanut edes liigassa pelaavien joukkueiden sitä arvostavan! Mutta ei.
Jalkapallokauden päätöksestä saa koko kuvan silloin kun Suomen miesten jalkapallohopeaa voittanut FC Honka, Espoo, järjestää samana päivänä risteilyn Tallinnaan. Valmentaja Mika Lehkosuon ajatuksien sisään ei nyt pääse.
Voi herran jestas – ja tuollaista joukkuettako satakuntalaisen pitäisi ensi kaudella kannustaa Euro-kentillä?
Yksi valopilkku tosin Helsingissä välähti. Jalkapallon Suomen cup on tarkoitus saada pelatuksi ensi kaudella jo syyskuun aikana!

Huikeaa menoa
Se on sitten menossa Rauman Lukon 53. SM-kausi. Sinä aikana on tullut 1 kultamitali, 3 hopeaa ja 4 pronssia. Mutta se olutta mikä on mennyttä, sanoi entinen alkoholisti!
Tällä kaudella Lukko on pysynyt niin tiiviisti lukossa, että vain Kerho on pystynyt sen kerran avaamaan ja vielä kotiottelussa Rinkelinmäellä. Täytyy todeta, että tähän ikään on tullut seurattua jääkiekko-ottelu jos toinen ja varsin tiiviisti SM-liigaa. Erittäin paljon vähemmän kiinnostavat NHL sekä KHL – nuo lajin kuninkaalliset sarjat. Mutta niillä onkin tuohta riittämiin.
Tosin NHL jää kyllä Yhdysvalloissa erittäin pahasti baseballin, amerikkalaisen jalkapallon (nimitys on täysin väärä minun mielestäni) sekä koripallon jalkoihin. Venäjällä ei vastaavia vastarannan kiiskiä montaa ole. Toki yksi niistä on se oikea jalkapallo. Mutta nyt lipsahti väärille raiteille, sillä SM-liigan piti olla esillä.
On melko turhaa uskoa, että laji näivettyy Suomessa, vaikka pelaajamääriä liigassa pienennettiin. Nyt taitavat uudet nuoret päästä parrasvaloihin jopa entistä paremmin? Esimerkkinä vaikka Mikael Granlund, HIFK. On niitä muitakin, toki.
Rauman Lukko on pelannut 17 ottelua ja sillä on koossa huikeat 45 pistettä. Ihan ohimennen voi muistella, että viime kauden 58 runkosarjan ottelussa Lukko keräsi 78 pistettä ja siitä ei tullut papukaijamerkkiä!
Tällä kaudella voi tulla. Aina sanotaan, että sarja on vielä nuori ja niin se toki onkin. Mutta kun 17 pelatun kierroksen jälkeen (ei enää kotimainen) Jokerit on Lukkoa jäljessä 30 pistettä, niin laskekaa vähän. Tuon eron kiinniottamiseen Jokerien pitää voittaa kymmenen (10) ottelua peräkkäin kolmen pisteen voitolla ja vastaavasti Lukon pitäisi sitten hävitä putkeen ne 10 ottelua.
Tuntuuko, että näin tapahtuisi kovin nopealla aikataululla?

Ässien nuorisokaarti
Kun Pekka Rautakallio tuli Porin Ässien päävalmentajaksi, niin oli jotenkin sellainen tunne, että vaikka kokeneita sarjajyriä liigassa aina tarvitaan, niin siinä vasta valmentaja, joka uskaltaa antaa nuorille vastuuta ja mikä tärkeintä, tietää mitkä ovat seuran nuorisoreservit.
Millään lailla Alpo Suhosta mollaamatta, eipä ollut vain yksi kerta kun ottelua edeltävässä infossa legendaarinen Jope kysyi, että oletko harkinnut kokeilla A-nuorissa hienosti pelanneita kavereita edustusjoukkueessa. Kyllä Jope toi nimiäkin esille, joista muistan Severi Sillanpään, Mika Niemen ja Miro Rahkolan nimet. Mutta kun Ape kysyi, keitä he ovat, niin jatkokysymykset jäivät yleensä siihen. Toki kerrottiin, että todella lupaavia pelimiehiä ja piste. Jesse Jyrkkiö sentään kävi kerran-pari haistelemassa liigailmaa, mutta siihen tahtoi jäädä puheet nuorista.
Turussa Ässät kepitti TPS:n toistamiseen tällä kaudella ja nyt tarvittiin myös kokenutta osastoa. Marko Mäkisen alivoimamaalia ja puolustaja Ville Uusitalon piiskansivallusta ihailtiin. Mutta eritoten olen tykästynyt Tuomas Huhtasen pelipanokseen. Poikaa (syntynyt 1987) ei huimaa isompikaan pakki – ei muuta kuin ohi vaan ja maalille.
Toki erittäin suuri merkitys joukkueelle on, minkälainen on sen valmennusjohto. Vaikka he eivät tee jäällä maalin maalia, niin heidän opeillaan siellä mennään. Pelaajat Antti Mäkilä, Sakari Salminen ja Veli-Matti Savinainen näyttävät vielä kauden mittaan närhen munat. Tommi Huhtala on niitä jo vilautellut tällä kaudella.
Se hyvä, kun Jussi Rynnäs ja Eero Kilpeläinen sitten koppaavat Kari Lehtosen opein ne loput kohti tulevat. Eipä ollut ihme kun Rocky kauden alkuvaiheissa totesi, että tämän joukkueen haluan nähdä vuoden päästä tositoimissa. Annetaan se hänelle, eikö niin?

Olipa hulppeat puitteet
Tuli sittenkin seurattua formuloiden Abu Dhabin osakilpailua – lähinnä sen jälkeen, kun havaitsin, minkälaiset puitteet paikalliset emiirit olivat öljyrahoillaan keskelle hiekkaerämaata rakennuttaneet.
Ei enää ottanut niin paljon pannuun Lewis Hamiltonin isäukkokaan varikolla – häntä kun luulisi ihan tallipäälliköksi! Siinä sivussa meni myös Bernie Ecclestone morsiamineen. Korkeintaan tuli mieleen, että kyllä Bernien ainakin baarijakkaralla pitää seistä, mikäli suoraan suulle tyttöä suutelee. Sen jälkeen pasahti mieleen tasa-arvon kannattaja Lenita Airisto. Ai miksikö?
No siksi, että kyllä Lenita huomaa, että tyttö on rakastunut itse mieheen, eikä suinkaan hänen lompakkoonsa. Se oli tasa-arvoa parhaimmillaan.
Mutta kyllä maailman nopein kansa tipahti jakkaraltansa!
Kimi Räikkönen kuuluisi McLaren-tallin kuskiksi, mutta kun isä-Lewis pelkää Kimiä tosissaan. Voikin olla, että kiltti apukuski Heikki Kovalainen saa sittenkin pitää paikkansa, koska Kimi pyytää jopa palkkaakin. Arviolta vain noin neljä kertaa summan, joka viikonvaihteessa oli lottopottina.

Huiput viheriöllä
Tänään saamme taas nähdä huippujalkapalloa, jota ei edes joko-joko-mies Iso Teuvo kehu potkupalloksi.
Vastakkain ovat TV2:n suorassa lähetyksessä AC Milan ja Real Madrid. Ja ellei muuten lajista nauti, niin katselkoon edes maailman arvokkaimpia pelaajia Milanossa.
Mutta koittaako FC Liverpoolin lähtö laulukuoroon huomenna. En millään jaksa uskoa, että Rafael Benitezin suojatit venyvät voittoon Lyonissa. Jos voittavat, niin ei sekään vielä riitä, vaan pitää voittaa myös kaksi seuraavaa ottelua Mestarien liigassa.
Englannin Valioliigassa riittää vielä Fernando Torres, mutta Euroopan huipulla Poolilla pitää olla täysin terve Steven Gerrard pelaamassa.
Näin se on, kun tarkkaan katsoo.

Jarmo Liuhala 

3.11.2009 09:28

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva