Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Puolueet puolueettomiksi!

Kuva: Puolueet puolueettomiksi!

Pertti Paasio, arvonimeltään muuten ministeri, kävi alustamassa hyvän keskustelun Hämeenlinnassa Viisarin työväentalolla. Talo remontoitiin jokunen vuosi sitten puuhamiesten ilmoituksen mukaan vain kahdesta paikasta – ulkoa ja sisältä. Remonttiin viittasi Paasiokin mainiossa alustuksessaan. Tässä siitä muutama yhden lauseen mittainen ajatus: Nyt meillä puolueessa taitaa olla enemmän vastauksia kuin kysymyksiä, olemmeko siis kadottaneet pohtimisen taidon? Me istumme mieluummin politiikan peliä seuraamassa katsomosta kuin otamme siihen osaa. Puolue on kansanvallan kanava ja se on unohdettu.

Ay-liikkeen rooli työväenliikkeessä on historiallinen tosiasia eli ay-liike on osa kokonaisuutta, mutta nyt sitä ei enää mielletä niin. Porvarit ovat luomassa tilannetta, jossa ay-liike ei enää voi toimia alkuperäisen tehtävänsä mukaisesti, vaan siitä ollaan tekemässä virastoa. Nyt ollaan menossa kohti tilannetta, jossa kohta jo vaaditaan puolueiltakin puolueettomuutta.
Kokoomus on ottanut nyt oppositionkin roolin arvostelemaan hallitusta – Niinistö, Viinanen ja Ilaskivi sitä tekevät - ja tällaisen taitavan savuverhon antaa media mennä läpi sellaisenaan. Olemme kadottaneet uskottavan tavan lähestyä äänestäjiämme. Meihin lyödään edelleen valtionhoitajapuolueen leima, jopa kunnissa, vaikka enemmistö eduskunnassa on porvareilla ja lähes kaikissa kunnissakin.                  
Tällaisia asioita laittoi Paasio pohdittavaksemme ja samassa tarkoituksessa minäkin ne laitan tähän. Paasio sanoi myös, että enemmistö syntyy aina siitä, että äänestäjät ovat niin tahtoneet. Ja tämä tosiasia näkyy myös Euroopan Unionin päätöksissä.

Kepulaisessa Nuorisosäätiössä harjoitetusta holtittomasta rahankäytöstä tarjosivat aviisit viime viikollakin tietoja. Raha-automaattiyhdistys, RAY, on siitä löytänyt mojovia esimerkkejä. Eräs niistä todistaa, että viiden viimeksi kuluneen vuoden aikana on Nuorisosäätiöstä pantu rahaa tarkoituksiin, joita ei RAY:n yleisavustuksella pidä tukea. Noin 25 000 euroa se käytti vuosijuhliensa juhlamenoihinkin. Mainittuja ”tasavuosia” oli kertynyt 45.
No, juhlia saa ja pitääkin, mutta kun säätiö tilityksissään RAY:lle unohti mainita juhlamenot kahdellakin tavalla ymmärrettyinä. Messevästi on rahaa valutettu myös kolmen kepulaisen vaalikuluihin. Tukemisen arvoiset valtiomiehet olivat Matti Vanhanen, Jukka Vihriälä ja Antti Kaikkonen. Pikkuisen unohduksen tosin viimemainittu selitti vain kirjausvirheeksi.
Lisää näitä esimerkkejä putkahtaa pitkin syksyä. Armeliasta on jättää palauttamatta mieliin sanonta puolueesta, joka pettää aina. Niin teen jo senkin takia, etteivät satakuntalaiset siitä mitään esimerkkejä tarvitse. Eiköhän niitä siellä liiku kaksin jaloin aivan riittävästi. Todetaan nyt silti kohottavaksi lopuksi, että ystävä se pettää, mutta vihamies ei koskaan.

Hallituskipeys on tauti, jota ei estä rokotuskaan ellei sitten ärsyyntynyt äänestäjä käyttäytymisellään paranna puolueen siitä taudista. Kummoisiakaan tohtorintaitoja ei nyt vaadita diagnostisoimaan vihreät pahasti hallituskipeiksi. Muistanemme vihreiden räyhäkkään vaalikampanjan. Vihreillä resepteillä piti parannettaman Suomi ja suomalaiset. Lääke alkoi muistuttaa kovasti vanhankansan aikanaan käyttämää kolotiitä. Sen sanottiin auttavan ripulista alkaen kaikissa taudeissa ja saavan väsähtäneen seinäkellonkin taas käymään.
Mitäpä ovat nyt sitten vihreät hallituspuolueena saaneet aikaan? Kovin vähän, jos sitäkään. Kahdella hevosella ratsastus kun ei meillä sentään onnistu. Hallitus leikkaa kehitysapua, sitä vihreiden aiheestakin hellimää, eivätkä vihreät tee mitään. Lisäydinvoimalle ollaan antamassa lupa ainakin yhdelle voimalalle. Vihreiden kynnyskysymys menee siinä iloisesti huleveden mukana. Erityisen rehvakkaasti hurskastelivat vihreät vaalien alla puoluerahoituksesta. Sen pitää olla läpinäkyvää, sanoivat. Entä nyt?
Vanhasta myöten kepukaartia ollaan vetämässä, vastentahtoisesti tosin, vastuuseen rahankäytöstään. Ja kun oppositio siitä tiukasti huomautti, niin vihreiden puh.johtaja Sinnemäki vakuutti ponnekkaasti, ettei hän lähde keskustelemaan hajoitusvaaleista opposition kanssa.
Mielenkiintoista nyt seurata, kuinka pitkälle hallituskumppaneiden sielu tämmöistä sietää. Lähtisikö vyöry tässäkin tapauksessa liikkeelle Kiukaisista?

Timo Roos 

3.11.2009 09:26

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva