Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Katsomosta: Onko viisain ratkaisu?

Kuva: Katsomosta: Onko viisain ratkaisu?

Nyt kun on odotettavissa, että sikainfluenssa kaataa urheilijoita eri joukkuelajeissa lähiviikkojen aikana ja rokotukset – ainakin Suomessa – venahtavat jopa joulun tietämiin, niin useimmat Suomen joukkuelajit tulevat kärsimään pandemian takia.

SM-liiga on jo ilmoittanut, että liigan sarjaohjelmaa ei muuteta, vaan joukkueet ottavat tarpeen niin vaatiessa pelaajia A-nuorista. Kilpailutoimenjohtaja Arto I. Järvelä laukoo lääketieteellisiä totuuksia, että kun A-nuorilla ei yleensä ole pelejä samana päivänä kuin SM-liigalla, niin onhan homma hanskassa. Vaan kun on niin, että sikainfluenssaan sairastunut on parhaimmassakin tapauksessa pois peleistä noin 5-7 päivää, niin mitä sitten tehdään kun tulee se yhdestoista?
Eli voi käydä niin, että myös seurojen A-nuorissa jyllää sama sairaus. Mistä niitä pelaajia sitten otetaan? Ei kai nyt kortteliliigasta sentään.
Totuus on se, että sikainfluenssa on iskenyt ammattilaisurheiluun, esimerkiksi Valioliigaan ja NHL:ään. Ranskassa tauti siirsi jo yhden pääsarjan jalkapallo-ottelun ja näillä seuroilla on sentään melkoiset reservijoukkueet – tai farmijoukkue. Eipä siellä A-nuoria niin vain nosteta tärkeisiin sarjapeleihin.
Mahtaako Järvelä nyt suuressa viisaudessaan puhua pehmeitä? Monella SM-liigajoukkueella on jo kapea materiaali loukkaantumisten takia ja niitä A-nuoria mukana liigapeleissä. Useat seurat ovat satsanneet rajusti – ympäri Euroopan – menestymiseen. Kamalin ajateltavissa oleva vaihtoehto olisi se, että homma kaatuu sikainfluenssaan.
Mutta keskinkertainen erotuomari – aikoinaan – on asiantuntija tälläkin alalla. Terveys ennen kaikkea!

Joukossa sairaus etenee
Kun sikainfluenssan varalta on annettu jo kättelykieltoja, niin silti sanotaan, että ihmisten pitäisi välttää väkijoukoissa liikkumista ja pestä kädet useaan kertaan päivässä, mutta joukkueurheilussa tämä on mahdotonta.
Yksi vaihtoehto on, että pelissä SM-liigan kesken erän olevilla mainoskatkoilla pelaajat käyvät sitten desinfioimassa ja yskimässä pukukopissa. Juuri pukukoppi taitaa olla se vaarallisin paikka. Ei joukossa tarvitse olla kuin yksi alkavaa sairautta poteva ja sen jälkeen lopputulos on aistittavissa.
Mutta sairaus on vasta valtaamassa Eurooppaa ja kun se on täysillä päällä, niin ei taida riittää Järvelän ratkaisumalli?

Maajoukkuetauko
Suomen SM-liigassa alkaa lauantain kierroksen jälkeen maaottelutauko. Koska Leijonat on koottu eri joukkueista ja vastaan tulevat niin Tshekki, Venäjä ja Ruotsi, niin siinä onkin kunnon itämisalusta. Ja sitten ei muuta kuin takaisin oman joukkueen pariin!
MTV3 kertoi, että Bars Kazan on kiinnostunut Lukon maalivahti Petri Vehasen palveluksista. Tosin Lukko eikä Vehanen ole asiasta tietoisia. Yhteydenottoja KHL:n suunnalta ei ole tullut, mutta ensi viikon Karjala-turnauksen aikana voi ökyrikkaita Venäjän seurajohtajia olla liikkeellä.
Vaikka Lukko on rikas seura – Suomen mittapuun mukaan – niin ei sekään pystyne kilpailemaan pelaajasta, jolle tarjotaan loton pääpotin verran euroja puhtaana käteen ja seuralle luvataan 6+lisänumero.
Mutta eilen Vehanen on torjunut Turun Palloseuraa vastaan kotonaan? Toivottavasti Lukko on sitten väsyttänyt Kai Suikkasen suojatit kunnolla, koska Porin Ässät matkustaa huomenna kohtaamaan TPS:n Turkuhallissa.
Ässät kannattajineen lähtee tämän ottelun jälkeen risteilylle, koska seuraava liigapeli on vasta 10.11. Tapparaa vastaan vieraissa, mutta jo 11.11. KalPa saapuu Isomäkeen.
Ässien Marko Kivenmäki on pelimies viimeisen päälle ja nyt kulkee, sillä sitkeä selkävamma on tällä hetkellä voitettu kolmen pisteen voitolla varsinaisella peliajalla. Ykkösketjun toisena laiturina rynnii Marko Luomala ja meidän Markojen keskellä syöttöjä jakelee Matti Kuparinen. Koko ketju on tehopörssin 20 parhaan sakissa!

Maailman nopein kansa
Tämä Oskari Saaren slogan on formuloiden osalta voitu paiskata romukoppaan jo kauden kuuden ensimmäisen osakilpailun aikana.
Sunnuntaina formulakausi päättyy Abu Dhabin emiirikunnassa iltavaloissa. Tosin Suomeen lähetys tulee 1. marraskuuta jo kello 15 alkaen. Yasin saarella ei napeilla pelata, vaan huikeilla öljyrahoilla. Siellä on valtava tekosaari, jossa on F1-rata, Ferrarin teemapuisto ja loistohotelleja sekä paikkoja missä saa vähäiset eläkerahat varmuudella ”lainatuksi” emiireille.
Kisa alkaa päivän valossa, mutta kesken kisan ilta pimenee ja valot syttyvät. Voisi olla vaikuttavaa olla itse pelipaikalla!
Mutta se on myös Kimi Räikkösen viimeinen kisa Ferrarilla. Se voi olla myös Heikki Kovalaisen viimeinen kisa McLarenilla. Tosin Heikillä on takaportti. McLaren on tarjonnut Kimille ensi kaudesta kolme miljoonaa euroa, mutta Räikköstä eivät suolarahat kiinnosta. Ja Lewis Hamilton pelkää entistä enemmän, että Kimi sittenkin tulee talliin.
Silloin on kiva aina katsoa isä-Lewisin naamaa varikolla!

Huomenna homma on paketissa
Suomen virallinen jalkapallokausi päättyy huomenna Suomen Cupin finaaliin. Lauantai on myös Veikkausliigan 20-vuotisen taipaleen juhlapäivä, jota juhlitaan ihan gaalan merkeissä aamuyöhön – paitsi ne, jotka köröttelevät palkintojenjaon jälkeen kohti länsirannikkoa.
Miesten finaalissa pelaavat Tampere United ja FC Inter Turusta. Kumpikaan seura ei liigan perusteella Euro-kentille matkaa, mutta tämän finaalin voittaja saa osallistumisoikeuden uuteen Eurooppa-liigaan (entinen Uefa cup), mutta vasta karsintojen ensimmäiselle kierrokselle.
Tilaisuutta kunnioittaa läsnäolollaan TV2 ja jo sitä ennen pelattu naisten finaali FC Honka-HJK tulee kello 12 FST5:lta. Saapi siinä selostaja Antti Ennekari viettää oikein kunnon cup-juhlan.
Jos pitäisi veikata kumpi miesten Suomen Cupin voittaa, niin Job Dragtsman joukkue Turusta saattaa olla hieman niskalla. Tämä johtuu siitä, että turkulaisjoukkueestakin löytyy, pojat porilaista.
Tosin konkurssikypsä TamU taitaisi olla enemmän voittorahojen tarpeessa, mutta joku siellä taitaa imeä välistä, sillä edellisten vuosien eurorahoista ei ole jäljellä enää kuin haalea muisto!

Pyhäinpäivä
Urheilullisella puolella huomenna vietettävä Pyhäinpäivä on varsin vilkas. Tosin monopoli on suljettu, kuten kai suurimmat liikkeet. Mutta sunnuntaina alkaa marraskuu ja kaupat saavat taas olla auki pyhisin – paitsi se monopoli.
Mutta sunnuntaina Porin urheilutalolla pelataan salibandyn 1. divisioonan ottelu FBT Pori vastaan ISB-Ilmajoki. Peli alkaa kello 18.30 ja kyllä Ismo Läntisen pelaajat pisteet kotiin hoitavat.
Saapa sitten nähdä, keitä tapaamme ensi viikolla? Silloin ainakin arvostellaan Suomen Leijonien valinnat ja todetaan jo nyt, että Vehanen pelaa Karjala-turnauksessa. Uskoitteko, että joku Satakunnan kenttäpelaajista olisi mahtunut mukaan.
No, eihän nyt toki.

Jarmo Liuhala

30.10.2009 09:15

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko äänestää kevään eduskuntavaaleissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva