Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Vaikeita valintoja

Kuva: Vaikeita valintoja

Nyky-yhteiskunta on nostanut elintason ja arjen mukavuuden aivan uudelle tasolle. Meille monet sellaiset asiat ovat itsestään selvyyksiä, jotka vielä parikymmentä vuotta sitten olivat harvojen etuoikeuksia. Enää ei kännykkää mielletä bisnesmiesten työvälineeksi. Kannettava tietokone kulkee matkassa mukana yhä useammalla. Oman auton käyttö on lisääntynyt ja syrjäyttänyt julkiset kulkuvälineet. Jopa pyöräily tuntuu muuttuneen peruskulkutavasta kuntoaan kohottavien tai ekologisesti ajattelevien liikkumistavaksi.

Kaikesta tästä saavuttamastamme mukavuudesta on hyvin vaikea luopua. Moni ei halua ajatellakaan sellaista vaihtoehtoa. Taloudellisen tilanteen heikkeneminen pakottaisi meidät ehkä luopumaan turhasta, mutta silloinkin se tapahtuisi ainoastaan pakosta. Ajatus että luovumme ns. turhasta kuluttamisesta jonkin mahdollisesti edessä olevan ilmastonmuutoksen takia, on hyvin vaikea hyväksyä. Tieto lisää kuitenkin tuskaa. Mitä enemmän tiedämme toimintamme seurauksista ja kuulemme ennustuksia tulevaisuudesta, sitä enemmän joudumme miettimään mitä oikein haluamme. Onko hetken maksimaalinen onni ja helppous merkityksellisempää kuin pidempi aikainen tyydyttävä tila ja vähän suurempi vaiva?
Tulevaisuuden suurista katastrofeista puhuttaessa emme voi puhua ainoastaan ympäristökatastrofeista. Tosin ilmastonmuutos aiheuttaa uusia uhkia. Koska ilmastonmuutos laajentaa kuivia alueita ja nostaa merenpintaa, tulee yhä laajemmista peltoalueista viljelykelvottomia. Myös vesipula pahenee erityisesti kuivilla ja kuumilla alueilla. On arvioitu, että jos lämpötila nousee 2,5 asteella, miljardit ihmiset eri puolella maailmaa joutuvat kärsimään veden puutteesta ja nälänhädästä. Ympäristönmuutos lisää siis pakolaisuutta veden, ruuan ja elinkeinon haun perässä. Tällainen määrä ihmisiä etsimässä uutta elinkelpoista asuinpaikkaa voi aiheuttaa myös sodan uhkaa.

Suomessa keskustelemme aktiivisesti myös energiatarpeesta. Taloudellinen lama on nostanut keskusteluun eteenkin yksityistalouksissa myös energiansäästön. Pääosin keskustelun syy löytynee päätöksestä, jossa Kioton ilmastosopimuksen mukaisesti vuoteen 2012 mennessä on päästävä noin viiden prosentin energiansäästöön. Kotimaisten päästövähennysten tavoitteena uusiutuvan energian edistämisen ohella on siis energiansäästö ja energiatehokkuus. Kansallisen ilmastostrategian toimilla, kuten vapaaehtoisilla energiansäästösopimuksilla ja teknologian kehittämisellä, toivotaan päästävän tavoitteeseen.
EU taas omalta osaltaan osallistui talkoisiin poistamalla meiltä hehkulampun. Ehkäpä tällaisilla pienillä teoilla pystytään saamaan aikaan kokonaisuuden kannalta merkittäviä muutoksia. Eniten odotan kuitenkin teknologialta. Miksi kaupasta ostamme laitteet eivät ole suunniteltu niin, että energiankulutus minimoitaisiin? Otetaan esimerkiksi televisio. Aikaisemmin jokainen meistä sulki television katselun päätyttyä. Laite ei tällöin kuluttanut yhtään energiaa. Nyt osa televisioista on suunniteltu siten, että ne ovat koko ajan valmiustilassa. Kuluttaja on keksinyt ratkaisuna energiahukkaongelmaan jatkojohdon käyttämisen, josta nappia painamalla saa virran kokonaan pois. Tällöin myös television valmiustilan saa pois päältä.
Eikö tällaisten televisioiden myynnin salliminen tunnu hyvin epäjohdonmukaiselta asetettuun tavoitteeseen nähden? Jos myyjät eivät halua kiinnittää huomioita energiatehokkaisiin laitteisiin, tulee meidän kuluttajina kiinnittää huomiota valintaamme. Ennen kaikkia keksittyjä kotikonsteja, tulee meidän jo ostaessamme kiinnittää huomiota laitteen energiankulutukseen. Jos kuluttajat alkavat vaatia energiatehokkuutta laitteilta, herää myyjienkin intressi asiaa kohtaan. Tämä on vain yksi pieni esimerkki monien joukosta. Uskon kuitenkin, että tämä esimerkki on liiankin tuttu monelle meistä. Voimme siis perustellusti odottaa nykyistä enemmän teknologialta.
Eikö ole aika nurinkurista, että sillä hetkellä kun kehityksen ansiosta elämä alkaa tuntua helpolta ja mukavalta joudumme samalla murehtimaan sellaisen elämän seurauksista? Valinnat arkielämässä ovat vaikeita, sillä samaan aikaan koemme tarvitsevamme helpotusta selvitäksemme kaikista arkielämän haasteista. Onko olemassa ratkaisuja, jotka eivät olisi vain luopumista nykyisestä? Voisiko ilmastonmuutoksesta, seurauksista ja ratkaisuista puhua järkevästi, kiihkottomasti ja kansantajuisesti? Ratkaisuja on olemassa ja asioihin voi vaikuttaa jatkamalla ihan peruselämää. Meidän tulee kuitenkin olla hyvin tietoisia tekemistämme valinnoista. Tätä tietoisuutta voi kasvattaa valistuksen ja opetuksen kautta, mutta samalla elämäämme voisi helpottaa tekemällä isompia ratkaisuja puolestamme. Tästä paras esimerkki voisi olla se, että kaupasta löytyisi ainoastaan energiasäästötavoitetta tukevia tuotteita. Samalla on syytä muistaa, että koko yhteiskunnan tulee sitoutua tavoitteen saavuttamiseen. Asia ei ole kenenkään asia yksin, vaan sen tulee olla meidän kaikkien yhteinen asia.

Kristiina Salonen

30.10.2009 09:17

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva