Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Kaikkein epäitsekkäintä on olla itsekäs

Kuva: Kaikkein epäitsekkäintä on olla itsekäs

Kun voimat tuntuvat hupenevan: Elämäntaidon valmentajan avulla
energiaa työelämässä jaksamiseen

Porilainen elämäntaidon valmentaja Marika Raitaniemi ei kauaa mieti minkälaiseksi kuvailisi tämän päivän työelämää. Sana tulee samantien: raadollinen. Marika törmää raadollisuuteen joka päivä, kun erilaiset ihmiset hakevat häneltä apua työn ja muun elämän yhteensovittamiseen ja tasapainottamiseen.
Marika on itsekin ollut mukana hurrikaanin pyörityksessä ja tietää, miltä tuntuu, kun päässä surraa mehiläisparvi ja harteita painaa koko ajan tekemättömien töiden taakka.
- Eräänä päivänä olimme perheen kanssa autolla matkalla jonnekin. Mieheni katseli minua ja sanoi: ”Tiedätkö Marika, en ole pitkään aikaan nähnyt sinun hymyilevän”. Se sai minut miettimään ja oli alku muutosprosessille.
Tänään Marika on MB-Elämäntaidon valmentaja, kriisityöntekijä ja juuri valmistunut työnohjaaja. Työtä on paljon, mutta hän nauttii siitä aivan eri tavalla kuin ennen. Kun Marika on kotona, hän on siellä todella läsnä. Työ jää työpaikalle.
- Joka päivä valmennan myös itseäni. Takapakkejakin tulee, mutta en jää niitä märehtimään. Itselleen pitää olla armollinen.
- Aloitin pienin askelin. Esimerkkinä vaikkapa vartin teehetket, joita ryhdyimme viettämään yhdessä mieheni kanssa joka ilta. Istuimme kaksin rauhassa, joimme teetä ja juttelimme. Aluksi hetket piti järjestämällä järjestää, mutta nykyään ne tulevat luonnostaan.
- Lasten kanssa mietimme päivittäin, mitä hyvää tänään on tapahtunut. Joka aamu otamme käsistä kiinni ja toteamme, että olemme hyviä. Kiireetön aamu on myös oleellinen asia. Itse en ainakaan halua kiireessä suuttua lapsilleni aamulla ja tuntea sen takia pahaa oloa koko työpäivän ajan.

Kun töissä jokin rassaa, se vaikuttaa koko muuhunkin elämään ja parisuhteeseen.
Työpaineita kasaavat jatkuva kiire ja epävarmuus: Joudunko irtisanotuksi? Jatketaanko työsopimustani? Tuleekohan lomautuksia? Minkälaiseksi työni muodostuu, jos tulee kuntaliitos? Mitä tapahtuu, jos en kertakaikkiaan pysty hoitamaan kaikkea sitä työtä, jota minulta vaaditaan? Mitä, jos minä sairastun?
Koko työyhteisön hyvinvointiin voi vaikuttaa negatiivisesti niinkin pieni asia, että työnantaja ei tervehdi aamulla. Jokainen meistä haluaa tulla huomioiduksi edes jollain tavalla. Tervehtiminen ja hymy vievät ihmisen ajasta muutaman sekunnin. Nuo hyvät sekunnit kuitenkin kertaantuvat ja levittävät ympärilleen parempaa oloa.
Marikan mukaan tämän päivän ihmiset osaavat onneksi aika hyvin itse hakea apua työpaineisiin, jos työnantaja ei sitä järjestä. Henkistä hyvinvointia osataan arvostaa. On tärkeää purkaa lasti jonnekin, ennen kuin sen alle hautautuu.
Elämäntaidon valmennuksessa ja työnohjauksessa lähdetään liikkeelle keskustelujen kautta.
- Kaivamme esiin niitä hyviä asioita. Varsinkin me naiset tiedämme yleensä valitettavan hyvin sen, missä olemme huonoja, mutta hyvää meidän on itsestämme vaikea löytää.
- Kun niitä hyviä asioita sitten tulee esiin, on sillä jo hämmästyttävä vaikutus. Sen jälkeen lähdemme erilaisten tehtävien ja harjoitteiden kautta etsimään uudenlaista näkökulmaa ja erilaisia ovia. Elefantti pilkotaan palasiksi ja haukataan osa kerrallaan.
- Valmentajana minun ei tarvitse tietää täsmällisiä vastauksia, vaan auttaa ihmistä itseään löytämään ne. Minä peilaan ja suhteutan asioita ja olen tukena suunnan muutoksessa. Kun pieniin asioihin löytyy ratkaisu, pystyy selviämään isommistakin ongelmista.
- Monelle riittää, että hän tietää erilaisten ovien ja vaihtoehtojen olemassaolosta. Niitä ovia ei välttämättä koskaan avata, mutta ne antavat voimaa.

Marika korostaa, että ihminen voi muuttaa vain itseään. Työelämä on täynnä pönttöjä ja vielä pöntömpiä tyyppejä. Meidän ei kuitenkaan tarvitse välittää heistä, kun olemme sinut itsemme kanssa. Kaikista epäitsekkäintä on olla itsekäs.
- Kun minä voin hyvin, kaikki minun lähellänikin saavat osansa siitä. Hyvän vaikutus leviää.
- Työnohjauksessa joudun jatkuvasti muistuttamaan, että on minun asiat, muiden asiat ja sitten ne isot ”Jumalan asiat”. Se mihin me voimme vaikuttaa, ovat ne minun asiat, mutta kun me olemmekin experttejä korjaamaan niitä muiden ja Jumalan asioita, Marika nauraa.
Moni toivoo, että vuorokaudessa olisi edes kaksi tuntia enemmän. Silloin kaikki olisi hyvin. Marika korostaa, että kyse on kuitenkin siitä, kuinka olemassa olevan ajan käyttää.
- Töissä kannattaa suorittaa yksi asia kerrallaan, elää siinä hetkessä, eikä miettiä niitä sataa muuta odottamassa olevaa tehtävää. Pitää myös muistaa, että kaikkeen ei yksinkertaisesti pysty ja asettaa työt tärkeysjärjestykseen.
- Ja sitten pitää muistaa hengittää. Kun kurkkua kuristaa, päässä surraa ja paniikki vaanii, on istuttava ja hengitettävä. Oikean aivolohkon tyhjentämiseen riittää se, kun sulkee silmät ja hengittää viisi kertaa hitaasti ja syvään, Marika hymyilee ja muistuttaa vielä, että jokaisen kannattaa vähintään kerran päivässä sanoa itselleen: ”Minä olen hyvä”.

Maarit Kautto

30.10.2009 09:15

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva