Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Pukeutumisneuvoja auttaa löytämään persoonallisen tyylin

Kuva: Pukeutumisneuvoja auttaa löytämään persoonallisen tyylin

Kemukausi alkamassa, eikä taaskaan mitään päälle pantavaa. Viime vuonna ostetun koltun väri on väärä eikä mallikaan juuri imartele. Kaikilla ei vain ole värisilmää eikä tyylitajua. Onneksi joillakin on.

Pukeutumisneuvoja auttaa löytämään vaatteen, jonka väri saa silmät säihkymään ja malli peittää ja korostaa sopivasti.
Pukeutumisneuvoja eli stylisti Mia Sorila selvittää, minkälaiseen tilaisuuteen vaate on tulossa ja mitkä ovat asiakkaan mielivärit. Myös asiakkaan vartalonmuoto ja mittasuhteet pitää ottaa huomioon.
Tavoitteena on persoonallinen pukeutuminen ja siihen sopivien värien ja mallien löytäminen. Mia Sorila siteeraa muotiguru Karl Lagerfeldia: ensin ovesta tulet sinä ja vasta perässä sinun vaatteesi, eli omaa persoonaa ei kannata kätkeä muotivaatteiden alle.

Jokainen tietää, että linnan juhliin pukeudutaan eri tavoin kuin riehakkaisiin pikkujouluihin, ja vähitellen on opittu, että melkein kaikki värit sopivat melkein kaikille, mutta täytyy löytää vain sopiva sävy.
Jos on vaikea löytää itselle sopivia värisävyjä, on vaikea arvioida myös omia mittasuhteitaan.
– Toisilla on vahva tyylitaju ja värisilmä, mutta toiset eivät oikein tiedä, mitä hakevat. Muotivirtaukset ja kaverien maku sekoittavat, ja kaikenlaisia tyylejä löytyy, niiden joukosta on vaikea valita omaansa.
Ikä ja koko vaikuttavat valintoihin, mutta samassakin ihmisessä on monta puolta ja roolia. Romantikon on syytä pitää mielihalunsa kurissa työpukeutumisessa, muuten menee uskottavuus, mutta vapaa-ajalla ja juhlissa voi ottaa vahingon takaisin.
Mia Sorilan mukaan tarkoitus ei ole asettaa tiukkoja rajoja, vaan etsiä mahdollisuuksia.
– Että löytyisi yhteensopiva linja, joka ei rönsyile sinne tänne.

Väreillä on iso merkitys, ja ihmisillä on erilaiset väriominaisuudet. Ammattilaiset jakavat ihmiset värityyppien mukaan vuodenaikoihin.
– On kevään heleyttä, kesän kukkeutta, syksyn ruskaa ja talven vastakohtia, mutta ei se näin yksinkertaista ole. Usein oikea sävy löytyy kahden vuodenajan välistä.
– Suurin osa suomalaisista on kesäihmisiä sinisine silmineen.
Mustaa paremmin suomalaisille sopisivatkin tummansininen ja suklaanruskea perusväreiksi.
– Vanhemmiten värit pehmenevät ja siksi tarvitaan pehmeämpiä värejä myös vaatetukseen.
Pukeutumisneuvoja pystyy nopeastikin antamaan vinkkejä ostotilanteessa, mutta erikseen voi myös tilata perusteellisen värianalyysin, jonka tekemiseen menee vähän enemmän aikaa.

Pukeutumisneuvojan ammattitaito punnitaan myös asiakaspalvelun hienovaraisuudessa. Suoraan ei kannata töksäytellä totuuksia, mutta mielistelläkään ei auta.
– Olen kuullut ihmisten sanovan, että he eivät halua palvelua myyjältä, joka sanoo jokaisesta vaatekappaleesta, että hyvin sopii.
Tavoite on että asiakas lähtee tyytyväisin mielin ja että ostettua vaatetta tulee myös käytettyä. Näin asiakas tulee uudestaan: aito palvelu saa asiakkaan aidosti sitoutumaan.
Mia Sorila on suorittanut vaatetusalan erikoisammattitutkinnon ja valmistunut pukeutumisneuvojaksi tänä syksynä. Ammattitaitoa ja työkokemusta hänellä on entuudestaan, mutta tutkinto on tuonut varmuutta kertoa asiakkaalle hyvin perustein, miksi joku vaate sopii tälle paremmin kuin joku toinen.

Heli Kokko

 

30.10.2009 09:15

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva