Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Katsomosta: Erikoinen lopputulos

Kuva: Katsomosta: Erikoinen lopputulos

Kuluneella viikolla lehtien otsikoihin pääsi jälleen Vaasan Sportin jääkiekkovalmentaja Juhani Tamminen, Suomen Jääkiekkoleijona numero 79. Kyse oli tapahtumasta, jolloin Vaasan ruotsinkielisellä radiokanavalla X3M maanantaina eräs nainen vahvisti tapauksen, jonka mukaan muutama Vaasan Sportin pelaaja oli ahdistellut vaasalaista naista lauantain ja sunnuntain välisenä yönä paikallisessa yökerhossa ja naisen mukaan yksi pelaajista kouraisi jopa haarovälistä.

Miten reagoi Tamminen väitteen tultua julkisuuteen.
- Minua yököttää radio X3M:n toiminta, että päästetään nimetön ihminen oksentamaan tuollaisia asioita, Tamminen totesi ja ilmoitti kutsuneensa naisen yhteiseen neuvotteluun.
Samalla hän lupasi kovia rangaistuksia pelaajille, mutta epäili, ettei kukaan nainen ota yhteyttä. Mutta otti kuitenkin ja radiohaastattelussa, jossa olivat paikalla myös toimittaja sekä Tamminen, nainen ilmoitti, että häntä kouri alapäästä useampi kuin yksi pelaaja. Tammisen tärkein prinsiippi radiohaastattelussa oli, että mihin kellonaikaan tapaus sattui?
Sekö muka oli hommassa pääpointti!
Palaveri päättyi sovintoon ja Tami lupasi naiselle, että hän pääsee korvaukseksi seuraamaan kähmijöitä näiden työpaikalle Sportin VIP-aitioon ja saa julkisen anteeksipyynnön.
Kuvitelkaa! Siis yökerhossa häpäisty nainen menisi Sportin VIP-aitioon julkisesti näytille. Tammisen mukaan yksi – siis yksi – pelaaja ilmoittautui. Heitä oli paikalla kuitenkin useampia! Radioasemalla oli jopa pelaajan nimi tiedossa, mutta Tamminen ei sitä julkistanut, koska nainenkaan ei julkisessa radiohaastattelussa nimeään kertonut. Voi Tami, voi Tami.
Jos nainen tulisi VIP-aitioon julkisesti näytille, niin olisiko kyseinen pelaaja ollut yhtä lailla merkitty ihminen Mestis-ottelussa. Pelkkä valkoinen hame toppahousujen päällä loppukauden pelien aikana olisi ollut pelaajaa kohtaan vastaavaa rangaistus, kuin tämän istuminen julkisesti Sportin VIP-aitiossa 4000 ihmisen töllisteltävänä!
Yököttävä päätös, jossa nimenomaan Tammisen puheet ja epäilyt olivat täysin toista kuin homman lopputulos. Nainen voi vieläkin tehdä rikosilmoituksen. Silloin lie toinen ääni kellossa?

On tullut selailtua
Kädessäni oli juuri vastikään ilmestynyt Tammisen uusi kirja ”Kausi elämästäni”. Olen aikonut tehdä kirjasta peräti arvostelun lehteemme joskus myöhemmin, koska jo pienen selauksen ja lukemisen jälkeen muistikuvamme Porin Ässien ja Vaasan Sportin viime kevään seitsemästä liigakarsintaottelusta ovat hieman toisistaan eroavat – nimenomaan pelien osalta.
Itse Sportin taustatiedot ovat varmuudella oikein, mutta monta maukasta kohtaa – nimenomaan Porin ratkaisevan seitsemännen ottelun jälkeen – eroavat toisistaan tai sitten juuri maukkaimmat palat, kuten hikisen takin tarjoaminen, ovat jääneet liki huomioimatta.
Ne kuitenkin olivat kaikkea muuta kuin oppineen sekä monessa maassa pelanneen sekä valmentaneen henkilön asiallisia reaktioita. Niissä ei näkynyt, miten Jääkiekkoleijonan pitää käyttäytyä.
Vastustaja (siis Ässien silloinen valmentaja) on myös Jääkiekkoleijona ja ihan kuriositeettina myös ensimmäinen eurooppalainen päävalmentaja monen niin suuresti ihannoimassa NHL:ssä.
Mutta käydään ”Kausi elämästäni” antaumuksella läpi jopa useampaan kertaan.
Sillä olin siellä minäkin – tosin en ainuttakaan SM-liigaottelua pelanneena!

Jalkapallokausi Suomessa päättyy
Ensi lauantaina pelataan Suomen Cupin finaalit Helsingin Finnair-Stadiumilla. Naisten finaali pelataan alkaen kello 12.00 ja siinä vastakkain ovat FC Honka sekä HJK. Nämä joukkueet ovat kuin kotonaan, sillä toinen on helsinkiläinen seura ja toinen puolestaan naapurikaupunki Espoosta.
Mutta se, että miesten finaali pelataan myös Helsingissä, ei ihan normien mukaan mene, koska kumpikaan finaalissa pelaavista joukkueista, Tampere United sekä FC Inter Turku, eivät ole Kehäkolmosen sisältä!
Taannoin finaalin pelaamisen Helsingissä ymmärsi jopa hyvin, koska pelipaikkana oli Suomen Urheilupyhättö, Olympiastadion. Tosin ei sekään ihan pirtaan mennyt, kun Kemin ja Rovaniemen Palloseurat matkustivat Helsinkiin päättämään kautensa arvo-otteluun. Mutta silloin ei missään Suomessa ollut kunnioitettavampaa peliareenaa kuin Olympiastadion.
Nykyään Finnair-Stadiumin moneen kertaan uusitun tekonurmen voittaneita peliareenoita on Suomessa useampiakin. Eipä silti, toivotaan nyt, ettei tekonurmi jäädy, kuten muutama vuosi takaperin kävi. Silloin finaalipaikka vaihdettiin pikapikaa Tampereen Ratinaksi. Muuten Ratinan nurmen alla eivät lämpöputket risteile!
Finnair-Stadiumin pelipaikkana kuitenkin ymmärtää, koska molemmat finalistit ovat Veikkausliigan joukkueita ja Cupin mestaruuden jälkeen Veikkausliiga sekä Veikkaus viettävät asiaankuuluvalla tavalla samana iltana yhteistä 20-vuotista taivaltaan – ainakin ennakkoon hyvin juhlavissa merkeissä.

Ensimmäinen porilainen jalkapalloseura
Täksi kaudeksi miesten jalkapallon Kakkosen lohkoon B noussut FC Jazz Juniorit ei ennen kauden alkua paljon kehumista saanut. Sarjasta joukkueen ennakoitiin putoavan kuin eno veneestä. Mistähän moinen sanonta on saanut alkunsa, sillä itsekin enona totean veneestä putoamisen olevan melko harvinaista. Ja silloinkin on ollut sepalus kiinni!
Mutta pokaalin voittamista Pikkufinaalista on yritetty ennenkin ja vasta FC Jazz Juniorit on ensimmäinen porilainen joukkue, joka toi Poriin Suomen Cupin pokaalin. Jazz-j (kuten seuran virallinen lyhennys kirjoitetaan) pääsi niin kutsuttuun Pikkufinaaliin parhaiten Suomen Cupissa menestyneenä Kakkosen joukkueena, ja sai vastaan pisimmälle Cupissa edenneen lahtelaisen City Starsin Kolmosesta.
Tietenkin tämäkin finaali pelattiin pääkaupunkiseudulla, tosin jo viime lauantaina ISS-stadionilla.
Jazz-j voitti ottelun 2-1 ja oli vielä puoliajalla maalin tappiolla. Jazz-j:n tasoituksen teki Miikka Pertola ja erittäin tärkeän voittomaalin puski pelin viimeisillä (?) sekunneilla tai jopa lisäajalla Sami Rintanen ja se maali tiesi paikkansa. Pelin kaikki maalintekijät olivat porilaisia, sillä City Starsin maalin teki elokuussa Jazzista Lahteen siirtynyt Tommi Heinonen.
FC Jazz-j:n menestys junioritasolla oli uskomaton. Satakunnan piirissä pelataan poikien kuudessa ikäluokassa piirimestaruuksista ja FC Jazz Junioreiden joukkueet voittivat kaikki jaossa olleet kultamitalit.
Melkoisen hyvä kausi, sanoisi joku?
Ihastellaan palstan kuvassa vaikka päävalmentaja Mikko Mannilan kieltä. Hänet kyllä erottaa sieltä takarivistä! Palkintosekki on muuten arvoltaan 4000 euroa. Käydään joskus näitä satakuntalaisten miesten seurojen Cup-taipaleita paremminkin läpi.
Tosin pitää mainita, että kun RU-38 nousi Mestaruussarjaan, niin 3-1 päättyneen ottelun kaikki maalit teki Aimo Sommarberg. Teki kai hyvikseen yhden omiinkin, koska vastustaja ei sinne palloa saanut.

Tuulibonukset
Mihin mahtaa mäkihyppy olla menossa? Nyt kesän GP:n aikana käytössä oli tuulibonusjärjestelmä, joka tuntuu lähes samanlaiselta kuin suomalainen lottoarvonta tai Citroen tallin temppuilut rallin MM-titteliä jaettaessa. Kun Sebastien Loebilla meni erittäin huonosti, niin talli yksinkertaisesti määräsi kaksi Citroen-kuskia odottamaan minuuttikaupalla reitillä, että takaa pääsi Loeb pisteille!
Niinpähän sai niitä kaksi ja juuri nuo kaksi pistettä ratkaisivat tämän kauden MM-tittelin kohtalon. Loeb nimittäin voitti Ford-tallin Mikko Hirvosen lopulta yhdellä pisteellä. Mikäli Ford olisi pelannut yhtä likaista peliä, niin se olisi pakottanut ainoan rallinsa voittaneen Jari-Matti Latvalan päästämään Hirvosen edelleen toiselta sijalta ja pumps: tämän kauden rallin maailmanmestari olisi ollut Hirvonen.
Mutta palataan takaisin mäkihyppyyn. Nyt halutaan taata kaikille hyppääjille (onneksi Eddie Edwards ei enää kilpaile) tasapuoliset olosuhteet kilpailun aikana.
Se tapahtuu niin, että tuulta mitataan viidestä eri pisteestä, ja tietokone arpoo hyvityskertoimen vallitsevan tuulen mukaisesti. Voittajan siis ratkaisee tietokoneohjelma, jonka on ohjelmoinut lajin ulkopuolinen matemaatikko. Mahtaneeko olla sama kuin Speden filmeissä esiintynyt matemaatikko Mutikainen?
Nyt on siis arpapelin varassa kuka voittaa. Vaikka Janne Ahonen hyppää pisimmät ja komeimmat hypyt ja Harri Olli liki samanlaiset, niin jännitystä riittää loppuun asti. Etukäteen ajatellen matemaatikko on saksalainen, joten älkää nyt kauheasti ihmetelkö jos Keski-Euroopan mäkiviikon voittaja on tällä kertaa joku kisan kansallisessa ryhmässä hypännyt saksalainen.
Että semmoinen sääntöuudistus tällä kertaa!

Tänään vaikea liigakierros
Vaikka Rauman Lukon Petri Vehasta ollaankin houkuttelemassa Kazaniin, niin ehkä saa olla kohtuullinen eurotukko. Toki rahalla on kuulemma taivaallinen voima ainakin Toivo-talkoissa.
Mutta Lukko kohtaa tänään kotonaan TPS:n tv-ottelussa. Lukkoa näemme Urholla suhteellisen usein, sillä maaottelutauon jälkeen joku joukkue yrittää vuorostaan sovittaa avainta lukkoon.
Tänään Rauman hallissa nähdään Kai Suikkasen valmentama TPS, ihan Turusta asti. Jääkiekkolehden arviointien mukaan TPS:n kovin laukoja on Sami Venäläinen. Voi olla, mutta mieleen tulee, että nämä arviot on jo kerrattu.
Silti turkulaisten kauden suurin yllättäjä on Aki Uusikartano, joka ei ainakaan istu pelisilmänsä päällä. Siitä kertovat kovat tehot 8+8. Hyvin Ässät Akin aikoinaan koulutti, eikä HPK ehtinyt miestä pilata.
Mutta TPS:n Kultakypärä Michal Birner, joka ilmestyi Turkuun vasta viime hetkillä. Vaarallinen pelimies on tämä Ari Vuoren löytö. Siitä kertovat tehot 6+11. Mies keskittyy myös syöttämiseen ja juuri se tekee miehen vaaralliseksi jäällä.
Porin Ässä matkustaa Nordenskiöldinkadun halliin ja kaikki mitä on tuomisina HIFK:n kotihallista, on kuin pahan päivän varalle pankkiin pistäisi. Eikä ihan läpihuutoina mene varmaan illan muutkaan ottelut. Blues saa Espooseen Kärpät, JYPin nousukunnon testaa nyt Hannu Aravirran Jokerit. Saa siinä Risto Dufva keksiä juonia kerrakseen, sillä jääkiekko on sinänään jo kerran keksitty. Siinä jäljet viittaavat Turkuun!
SaiPa voi hyvinkin syventää Ilveksen alamäkeä kotonaan, mutta sen edellytys on, että Ari-Pekka Selinin suojatit ovat hereillä kun avauskiekko putoaa jäähän.
Niin yksikertaista se vaan on!

29.10.2009 09:22

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko äänestää kevään eduskuntavaaleissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva