Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Katsomosta: Kova oli suoritus

Kuva: Katsomosta: Kova oli suoritus

Vaikka Rauman Lukon tämän kauden tappiottomien putki päättyikin Hämeenlinnan Rinkelinmäellä, niin peräti neljätoista (14) peliä SM-liigakauden alusta pistepotteineen alkaa olla sitä tasoa, että sen rikkominen tulevaisuudessa on jokaiselle joukkueelle noin äkkipäätä ajatellen mahdoton tehtävä.

No, seuraavan kerran sen rikkomista päästään yrittämään vasta vuoden 2010 syksyllä ja putken pitäisi siis kestää syyskuun alkupuolesta vähintään lokakuun loppuun. Tulkoon nyt mainittua, että edellinen liigahistorian ennätys oli yhdentoista (11) ottelun mittainen. Kaiken lisäksi Lukon ensimmäinen varsinaisen peliajan tappio tuli numeroin 1-0. Ehkä eniten siinä hämmästyttää, ettei 14 ottelussa peräti 53 maalia viimeistellyt Lukko tehnyt maaliakaan.
Raumalla on menossa ennennäkemätön jääkiekkobuumi, mutta perjantain maakunnan joukkueiden keskinäisen pelin Porin Ässien Pataljoonan kohtelu oli kyllä melko ala-arvoinen suoritus. Mikäli joukkue pystyy kaukalossa huippusuorituksiin, niin kyllä ahneudellakin huippunsa on. Myös toimiston pitää pystyä joukkueen tasolle!
Pataljoona oli varannut 100 istumalippua perjantain otteluun, mutta ikään kuin vahingossa Lukko myi nämä ennalta varatut liput. Pidän erittäin ontuvana selityksen toimitusjohtaja Timo J. Rajalan selitystä, että takavuosina Lukko oli varannut ässäkannattajille jopa 200 lippua, eikä sitten peruutusten jälkeen saanut niitä myytyä.
Ehkä nyt varsin lyhyen aikaa toimitusjohtajana toimineen Rajalan ei kannata mennä muistoissaan liian pitkälle taaksepäin. Silloin puikoissa olivat toiset miehet – SM-liigan sarjatilanne Lukon osalta ei varmasti ollut tämä kauden veroinen. Tosin ei varmasti myöskään Ässien sarjatilanne, joten oli lähes puhdasta utopiaa saada kummankin paikkakunnan hallit loppuunmyydyiksi. Siihen vaikuttaa joka SM-liigakausi se, mikä on Satakunnan joukkueiden sarjatilanne. Viime kauden tilanteen Rajala toki muistaa.
Miten playouteissa hallit täyttyivät? No, omalta osaltani asialle tulee piste, joten eipä turhia vastineita tarvita.
Mutta virhe mikä virhe.

Turvallisuuteen kannattaa varautua
Olen nähnyt Suomessa jäähallin jos toisenkin. Joskus vain pasahtaa mieleen, mitä halleissa tapahtuu silloin jos jotain erikoista ja outoa tapahtuu hallin sisällä. Miten todellakin 6000 ihmistä saadaan turvallisesti ulos hallista, jos jonkin sortin paniikkitilanne pääsee syntymään.
Tämä tuli mieleen kun kävin Isomäen jäähallin maauimalan puoleisessa apinahäkissä – niin sanotusta tupakkatilassa. Siis siinä vieressä, jossa myydään myös seisomalippuja. Pienessä aidatussa tilassa on parhaimmillaan sata tupakoitsijaa ja saattaa joku poiketa vessassakin?
Häkkimäinen tila on pistetty umpeen sekä tiukoilla teipeillä sekä tolpat ”istutettu” betoniporsaisiin. Siis täysin suljettu tila, josta ei ulos pääse ellei kiipeä aidan yli, koska siinä ei ole avattavaa paikkaa, eikä varsinkaan järjestysmiestä, joka sitten avaisi sen mahdollisen kulkutien.
Siitä kun sitten tuhat henkeä puskee päin suljettua häkkyrää, niin voi syntyä pahaa jälkeä. Ja sama tilanne on muissakin tupakkatiloissa. Onkohan asia ihan loppuun asti ajateltu ja ennen kaikkea; onko se turvallisuusmääräysten mukainen?
Kaikki on toki tähän mennessä sujunut kuin rasvattu, mutta kun Lukko seuraavan kerran tulee Poriin ja sen kannattajat pistetään keskelle seisomakatsomoa, niin viimeistään apinahäkissä voi syttyä muukin kuin tupakka.
Tämä nyt oli vakituisen Ässien kotiottelujen seuraajan arvoton mielipide, mutta olenkin kuunnellut muiden kommentteja. Tosin tiedän, että muualla Suomen jäähalleissa tilanne on huomattavastikin huonommissa kantimissa ja tämän pohdiskelun tarkoituksena on se, että koskaan ei voi etukäteen tietää miten 5000 perjantai-illan huumassa olevaa katsojaa voi joskus käyttäytyä!
Eniten pohtii ehkä sittenkin sitä, että otteluissa on erittäin paljon lapsia. Paniikin yllättäessä homma ei toimi kuin laivoissa neuvotaan, että naiset ja lapset ensin!
Ainoa oikea ratkaisu on rakentaa uusi viimeisten määräysten mukainen jäähalli.
Korjaamalla ei Ladastakaan saa Ferraria!

Harvinainen analyysi
Espoon Bluesin päävalmentaja Petri Matikaista on useammin kuin kerran parin viime kauden aikana syytetty käskyttämisestä. Useimmiten töihin joutuu Patrik Lostedt.
Hieman muutin käsitystäni viime lauantain Ässät-Blues -ottelun jälkeen, sillä vaikka Ässät voitti ottelun 2-1, niin Matikainen suorastaan kiitteli pelaajiensa panosta Isomäen lauantaisen tv-ottelun jälkeen. Matikainen totesi, että hänen joukkueensa jokainen pelaaja teki jäällä juuri sen mitä oli ennakkoon sovittu – eli hyvää työtä.
Bluesilla oli omat paikkansa voittaa ottelu ja sillä esityksellä olisi moni muu joukkue kaatunut, mutta ei Porin Ässät, jolle Matikainen muisti myös antaa oman kommenttinsa hyvin tehdystä työstä.
Ässien voiton takuumies oli maalivahti Eero Kilpeläinen ja lopullisen voiton arkkitehdit Tuomas Huhtanen sekä Dan Iliakis. Ei pidä unohtaa, että Ässiltä puuttuivat pelistä Veli-Matti Savinainen sekö Jesse Jyrkkiö. Vellu on pois noin kuukauden, mutta Jessen ylävartalovamma saattaa kestää jo seuraavan liigaottelun.
Pekka Rautakallio pohti rauhalliseen tapaansa, että joukkueen rakentaminen on hidasta työtä, mutta kun työ tehdään kunnolla, niin joka otteluun parannetaan askel kerrallaan. Ässät on suhteellisen ”nimetön” joukkue, mutta niin nuorista kuin vanhoista näkee maallikkokin, että he haluavat voittaa pelin valmentajilleen. Otan esimerkkinä Marko Kivenmäen. Pariin kauteen ei Mave ole ollut tässä iskussa ja mikä mukavinta, nyt on nähty – henkilökohtaisesti – Kivenmäen myös hymyilevän pelin jälkeen. Se tullee siitä, että pelaaja tietää tehneensä parhaansa kaukalossa ja lisäksi hamaan loppusummeriin saakka. Ikään kuin Ässien joukkuehenki olisi viime kaudesta kasvanut kilometrin?

Jalkapallo on ihmeellinen peli
Maailman vaikein joukkue urheilulaji on jalkapallo. Perusteena yksinkertaisesti vain se, että sitä pelataan pääosin jaloin – toki päätä saa käyttää – ja rajaheitot sekä maalivahti toimivat käsituntumalla. Mutta tulee niissä ihmeellisiä lopputuloksia ihan ilman sopupelejäkin.
Siitä esimerkkeinä vaikka kaksi viimeisintä vakiokierrosta, joissa täysosumat hakivat omistajaa, mutta eivät löytäneet.
Sitten on vielä tämä Suomen Cup. Suomen Veikkausliigan mestaruuden voitti Antti Muurisen HJK. Mutta on siinä ja siinä, riittikö Muurisen työnäyte uuteen työsopimukseen ja tuleviin Mestarien liigan karsintoihin. Olisi se outoa saada potkut mestarivalmentajan paikalta.
Suomen toiseksi paras joukkue on Mika Lehkosuon valmentama FC Honka ja kolmanneksi paras Pasi Rautiaisen valmentama TPS Turusta. Mutta aivan oma lukunsa on Suomen Cup. Sen finaalin pelaamista talven kynnyksellä on arvosteltu, mutta sen voittamalla hankkii kivan rahasumman sekä paikan eurokentille.
Finaalissa ensi lauantaina pelaavat Ari Hjelmin valmentama Tampere United, jolle voittosumma olisi nannaa. Vastustajaksi tulee Job Dragstman luotsaama FC Inter Turku. Eli näillä eväillä Turku on Suomen paras jalkapallokaupunki.
TamU joutui kesken kauden myymään jopa kaksi huippupelaajaansa, Jussi Kujalan sekä Mathias Lindströmin, mutta niin vain se on finaalissa. Ja TamU saa Tampereen liikkeelle, sillä TamUn farmiseura Ilves on jo palkannut Kakkoseen pelaajavalmentajakseen kuusinkertaisen Suomen mestari Valeri Popovitshin. Kova tulee ensi kauden Kakkosen lohkosta B.

Ei olisi uskonut
Kun KPV Kokkolasta käväisi Ykkösen ottelussa pelaamassa Porissa FC PoPaa vastaan ja voitti loppunumeroin 0-1, niin FC PoPan valmentaja Pertti Lundell totesi, että tuo 80-luvun pelisysteemiä käyttävä joukkue on jopa irvikuva Ykkösen tasolle.
Mutta vielä KPV:n systeemi puri ja se nousi jopa Veikkausliigan karsintaan asti Jyväskylän JJK:ta vastaan. Onneksi sentään nousija JJK oli liigakaudellaan oppinut sen verran pelaamaan, että säilytti paikkansa liigassa Ville Prihan valmennuksessa.
Kun Lunkka Porissa arvosteli Kokkolan pelisysteemiä, niin joukkueen valmentaja Jarmo Korhonen ei ymmärtänyt pienoista Lunkan ivaa. Silloin totesin, että noita Korhosia näyttää riittävän sitten joka junaan!
Lundell ja Risto Puustinen ajavat FC PoPalle nykyaikaisen jalkapallon pelisysteemiä, jossa ei palloa roiskita vaan pyritään ihan kansainväliseen tyyliin pelaamaan palloa nurmea pitkin tarkoilla syötöillä. Kun hieman pettänyt puolustus (mm. Juha Luoman loukkaantuminen) saadaan miehitettyä nykytason pelaajilla, niin kyllä Antti Sumialan FC PoPa on jo ensi kaudella vaikea vastustaja ja nousu on selkeä tavoite. Tuskin kapuloita rattaisiin pystyy laittamaan Miika Juntusen OPS-jp, saati nyt Rovaniemen muukalaislegioona.
KPV:n aika oli ja meni!

FC Jazz Juniorit teki historiaa
Miesten jalkapallon Kakkoseen noussut FC Jazz Juniorit saivat ennen kauden alkua lokaa päälleen meidän kaikki tietäviltä analyytikoilta. FC Jazz J veikattiin putoamaan heti suoraan ja sen kauden pistesaldoksi povattiin ihan kuutta (6) pistettä. Onneksi valmentaja Mikko Mannila sekä Sami Rintanen eivät moisille povauksille korviaan kropsauttaneet, vaan säilyivät sarjassa 32 pisteellä.
Mutta ei siinä vielä kaikki. FC Jazz Juniorit eteni Suomen Cupissa parhaaksi satakuntalaisseuraksi ja se poiki lopulta paikan Suomen Cupin Pikkufinaaliin, johon se sai vastaansa lahtelaisen City Starsin. Sitä joukkuetta muuten valmentaa takavuosilta tuttu huippupelaaja Luciano Martins.
Helpolla ei FC Jazz voittoa saanut, sillä lahtelaiset johtivat puoliajalla 1-0, mutta Mannilan ryhmän kunto ei pettänyt, vaan Miika Pertola tasoitti ja jo tuomarin antamalla lisäajalla 35-vuotias kakkosvalmentaja Rintanen puski 2-1 voittomaalin sekä historiallisen pytyn Poriin. Vaivanpalkkaa tuli vielä 4000 euroa.
Mannila totesi, että voittomaali kannattaa tehdä niin myöhäisessä vaiheessa, ettei vastustaja ehdi enää millään tasoittamaan. Ensimmäisen kerran kuulin tuon kommentin legendaarisen PPT:n ja FC Jazzin yhden Suomen taitavimman keskikenttäpelaaja Jarmo Alatensiön suusta jo viime vuosituhannella.
Homma toimii edelleen juuri Tenun kertomalla tavalla. Toivottavasti Alatensiö jännitti ottelua tyytyväisenä siellä taivaan iloissa?
Muuten, Salva Rintanen väittää, että hän keskittyy jatkossa enää ikämiesten peleihin. Mitä varten? Hänen pelaamisestaan nuoret oppivat mikä on rauhallisuuden merkitys suomalaisessa jalkapallossa.

Jarmo Liuhala

27.10.2009 09:15

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva