Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Ratkaisuja asiapohjalta

Kuva: Ratkaisuja asiapohjalta

Työehtosopimusneuvotteluissa on kovin verkkainen tahti. Sopimuksia on jo päättynyt tuhansilta palkansaajilta ja vuodenvaihteessa ja tammikuun lopussa 2010 päättyvät satoja tuhansia työntekijöitä koskevat sopimukset.

Teknologiateollisuus ja Metalliliitto solmivat pitempikestoisen sopimuksen, jossa sovittiin tälle vuodelle 0,5 % palkankorotuksesta. Jatkovuosien korotuksista päätetään sovittujen tarkasteluajankohtien mukaisesti. Tästä Metallin sopimuksesta toivottiin pääavausta myös muille neuvotteluille. Ruvettiin puhumaan palkka-ankkurista, johon muiden sopimusalojen tulisi kiinnittyä. Näin ei ole kuitenkaan käynyt. Sopimusrintamalla on menossa kyräily- ja kyttäysvaihe, kaikki odottavat mihin tämä lamatilanne menee, vai onko jo saavutettu pohja.
Kataisen - Vanhasen hallituksen kannattaisi vielä ryhdistyä ja pyrkiä vaikuttamaan työnantaja- ja työntekijäkeskusjärjestöihin yhteisymmärryksen saavuttamiseksi. Kyllä nyt jokin yhteinen linja tai näkemys auttaisi. Nyt pitäisi asiapohjalta pyrkiä sopimuksiin, jotka eivät syvennä lamaa ja lisää työttömyyttä. Jokaisen sopimusalan pitäisi omista lähtökohdistaan tehdä sopimukset, palkansaajan ostovoiman turvaavat ratkaisut. Nyt ei ole rettelöinnin ja ahneuden aika. Nyt tarvitaan johtajuutta ja solidaarisuutta. Rehellisesti on tunnustettava, että niillä ihmisillä, joilla on töitä tai muuten jatkuvaa toimeentuloa menee Suomessa tälläkin hetkellä melkoisen mukavasti.

Satakunnassa on ihmeen paljon eriseuraisuutta. Asioita katsotaan vain oman kunnan tai seutukunnan kannalta, joka toisaalta ymmärrettävää, mutta ei hyväksyttävää. Enemmin pitäisi puhaltaa yhteiseen hiileen, vain sillä tavoin maakunta pysy koossa ja kehittyvänä.
Kaikkien satakuntalaisten etu on, että maakunnassa on hyvin ja korkeatasoisesti toimiva sairaanhoitopiiri, joka vastaa laadukkaista erikoissairaanhoidon palveluista. Lieneekö meillä varaa erilaisiin päällekkäisyyksiin tai irtiottoihin? Satakuntalaisten on yhdessä kehitettävä tätä kruunun jalokiveä. On parempi, että päätöksenteko erikoissairaanhoidossa pysyy satakuntalaisissa käsissä, eikä valu esim. Turkuun tai Tampereelle. Asian toinen puoli on, että sairaanhoitopiirin pitäisi pysyä niissä toiminnoissa, jotka kunnat ovat sille antaneet tehtäviksi, eikä suin päin rynnätä jokaisen projektin tai hankkeen perään. Sairaanhoitopiirin tulee pysyä omistajiensa renkinä. Asiapohjalta yleensä päästään järkeviin ratkaisuihin.

Pori ja ympäristökunnat ovat sopineet yhteistoiminta-alueesta sosiaali- ja terveydenhuollon palvelujen hoitamiseksi. Muutosvauhti on ollut valtaisa ja rakennelma on vasta hahmottumassa. Hallinnolliset himmelit muuttuvat ja toivottavasti madaltuvat ja yksinkertaistuvat. Muutakin olen kyllä kuullut! Onneksi sosiaali- ja terveydenhuollossa perustehtävissä on koulutettua väkeä töissä. Uskon, että tämä joukko tässäkin myllerryksessä jaksaa ja osaa asiapohjalta hoitaa ihmisiä heidän ongelmissaan, asioissaan ja hoidon tarpeissaan. Ikäihmisten ja vanhusten hoitoon tarvitaan yhä enemmin resursseja, niin hoitajia kuin tiloja. Tarvitsemme lisää kaikkia hoitomuotoja, niin kotiin annettavia palveluita, kodinomaisia palveluasuntoja, tehostettua palveluasumista kuin laitospaikkoja vanhainkodeissa ja terveyskeskuksissa. Tarvitsemme myös lisää omaisten osallistumista.

Kunnissa rakennetaan ensi vuoden talousarvioita epävarmuuden vallitessa. Kysymys kuuluu, mistä saadaan riittävästi tuloja niiden palvelujen järjestämiseksi ja tuottamiseksi.
Sosialidemokraateille on aina ollut tärkeätä huolehtia peruspalveluista niin määrällisesti kuin laadullisestikin. Koulutukseen, sosiaalihuoltoon ja terveyspalveluihin on varattava riittävät resurssit.
Lamassa ei ole järkeä säästää kuntapalveluja kuralle, vaan taata niiden toiminta. Kunnan pitää kehittää toimintaansa asiapohjalta, ei painaen paniikkinappulaa. Maltilliset veronkorotukset ovat tässä tilanteessa hyväksyttäviä kuntalaisten palvelujen turvaamiseksi.

Rauno Vesivalo

27.10.2009 09:15

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko äänestää EU-vaaleissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva