Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Rauman talousarvioesitys syö säästöjä

Kuva: Rauman talousarvioesitys syö säästöjä

Perjantaina esitelty Rauman virkamiesjohdon ensi vuoden talousarvioesitykseksi jää emon osalta lähes 11 miljoonaa euroa alijäämäiseksi. Käytännössä ensi vuoden investoinnit tehdään aikaisempien vuosien säästöillä.

Kuva: Arno Miettisen talousarvioesityksen mukaan Rauman kaupungin ylijäämä leikattaisiin 41 miljoonasta 30 miljoonaan euroon.

Nyt Raumalla ollaan tyytyväisiä siitä, että aikaisempina vuosina on koottu ylijäämiä sukan varteen. Tämän ansiosta palvelutaso voidaan säilyttää tulopohjan laskiessakin. Tästä huolimatta kaupungin ei tarvitse lähteä palvelujen leikkaamiseen, eikä verojen korottamiseen.
Kaupunginjohtaja Arno Miettinen luonnehtii tilannetta muistuttamalla hänen sanoneen kaksi vuotta sitten, että nyt käsi on käsijarrulla ja vuosi takaperin painettiin myös kytkin pohjaan. Nyt hän luonnehtii tilannetta myös jarruttamisen varovaisella aloittamisella.
- Äkkipysäytystä ei kuitenkaan ole tarkoitus tehdä. Me ei haluta toistaa 1990-luvun laman karsimisesta johtuvia seurauksia, joiden seurauksia maksetaan edelleen, luonnehti kaupunginjohtaja.
Nyt Raumalla ei olla lähdössä veronkorotuksiin muilta osin, kuin vakituisen asunnon kiinteistöverotuksen korottamisella uuden lakiesityksen minimirajan mukaiseen 0,32 prosenttiin.
- Raumalla ei lähdetä korottamaan veroja, vaan katsotaan mihin suuntaan talous lähtee kehittymään. Meidän pitää edelleenkin edetä kuin kävelykilpailussa, vähintään toinen jalka maassa, havainnollisti Miettinen.
Kaupunginjohtajan arvion mukaan veronkorotuksiinkin pitää turvautua jo vuoden kuluttua, mikäli taloustilanne jatkaa nykymenolla.

Esityksen mukaan Rauman investointitaso pysyy edelleen tavallista korkeampana. Investointeihin esityksessä on varattu 10,6 miljoonaa euroa, mutta tätä kasvattaa noin neljällä miljoonalla eurolla aikaisemmista ylijäämistä päätetyt investoinnit. Kaupunki on mukana myös noin 20 miljoonan euron investointihankkeissa, joilla rakennetaan teknologia- ja vuokratalot sekä vanhusten palvelutalo.
- Se on melkoinen ruiske alueen talouden ylläpitämisessä. Miettinen korosti.
Hallintokunnat saavat kaupunginjohtajalta kiitosta siitä, että ne eivät ole esittäneet kymmenien miljoonien raamin ylityksiä. Hyviä hankkeita esityksestä on kuitenkin jouduttu karsimaan.
Suurimmat karsimiset kohdistuvat sosiaali- ja terveystoimen menoihin, josta punakynä on vienyt noin kolme miljoonaa euroa.
Osaksi tähän karsintaan vaikuttaa esitetyn 21 uuden viran perustamisesityksen supistaminen nuorisopsykiatrian ja nuoriso-ohjaajan viran perustamiseen.
Suurimmat rakennusinvestoinnit ovat miljoonan euron Nanun koulun työt ja Lapin kirkonkylän koulun saneeraus ja laajennustyöt, johon on varattu 1,4 miljoonaa euroa.
Talonrakennusinvestoinnit ovat yhteensä 5,5 miljoonaa euroa, kun taas kunnallistekniikan investointeihin esitetään käytettäväksi 3,8 miljoonaa euroa.
Keskustan kehittämisohjelman toteuttaminen nielee ensi vuonna 0,8 miljoonaa euroa ja perusparannusohjelma saman verran.

Jouko Veijonaho

27.10.2009 09:15

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko äänestää kevään eduskuntavaaleissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva