Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

MediRauman lainmukaisuudesta haetaan ministeriön lausunto

Kuva: MediRauman lainmukaisuudesta haetaan ministeriön lausunto

Satakunnan sairaanhoitopiiri pyytää sosiaali- ja terveysministeriöltä lausuntoa siitä, ovatko Rauman kaupungin suunnitelmat perustaa oma erikoissairaanhoidon sairaala, MediRauma, lainmukaisia.

Kuva: K-rakennukseen on tuotu jo kalusteita ja laitteita sisään, kuten kahden röntgenputken tietokonetomografialaite, joka on vasta toinen Pohjoismaissa. Laitetta tarkastelevat röntgenhoitajat Maija Kokkinen ja Seija Uusiniemi-Heino.

Asiasta päätti maanantaina sairaanhoitopiirin yhtymähallitus. Raumalaiset Eero Laine (sd) ja Leea Hiltunen (kok) äänestivät vastaan. Heidän mielestään ei tarvitse tutkia raumalaisten päätöksen lainmukaisuutta, sen sijaan kokonaisuudesta heidänkin mielestään voidaan pyytää lausuntoa.
Samoin yhtymähallitus päätti, että Rauman aluesairaalan asiaa ei tuoda vielä yhtymävaltuuston marraskuun kokoukseen.

Sairaanhoitopiiri haluaa siirtää Raumalta keskussairaalaan päivystysleikkaukset ja tekonivelleikkaukset, mihin vaatimuksiin Rauma on vastannut, että se haluaa pitää toiminnot ja perustaa siksi oman sairaalan ja esittää sairaanhoitopiirille uuden työnjakosopimuksen solmimista.
Sairaanhoitopiirin johdon mielestä piirillä ei ole varaa kahteen päivystyssairaalaan.
40 000:ta asukasta pidetään liian vähäisenä väestöpohjana erikoissairaanhoidon yksikölle ja Rauman yksikköä liian haavoittuvana. Osaajia on nyt, mutta entä muutaman vuoden kuluttua, varsinkin kun osaaminen eriytyy koko ajan.

Yhtymävaltuusto saa hallitukselta käsiteltäväkseen tiukan talousarvion, jossa on kasvua vain kaksi prosenttiyksikköä ja vuosien 2010–2012 toiminta- ja taloussuunnitelman, jossa esitetään iso joukko toiminnallisia muutoksia.
Sairaanhoitopiirin toimintoja keskitetään entisestään keskussairaalan mäkeen Poriin.
Sairaanhoitopiirin yhtymähallitus haluaa kokonaan eroon Satalinnan sairaalasta, ja Harjavallan ja Rauman aluesairaalan akuuttipsykiatria halutaan siirtää keskussairaalaan vuoteen 2015 mennessä.
Yhtymähallitus esittää valtuustolle, että se myöntäisi sairaanhoitopiirin tytäryhtiölle Satalinnakiinteistöt Oy:lle kahden miljoonan euron lainan, jotta yhtiö voisi ostaa Satalinnan rakennukset ja maa-alueet.
– Meillä on tavoite kiinteistöyhtiön avulla ja kautta päästään eroon Satalinnasta, josta on meille vuodessa yhden miljoonan euron kulut, selvitti sairaanhoitopiirin johtaja Ahti Pisto.
Kiinteistöosakeyhtiönkin tavoitteena on päästä eroon Satalinnasta mahdollisimman nopeasti ja hyvällä hinnalla.
Vapautuviin tiloihin voitaisiin ajatella palveluja vanhuksille, psykiatrian kuntoutuspotilaille, päihdeasiakkaille ja kehitysvammaisille.
Antinkartanon kehitysvammaisten kuntoutuskeskuksen laitospaikkoja aiotaan vähentää 120:sta 60:een seuraavan 3–5 vuoden aikana. Ja taas vapautuville tiloille löytyisi uutta käyttöä esimerkiksi lastensuojelun tai päihdehuollon puolelta.
Nuoria kehitysvammaisia halutaan sijoittaa asuntoloihin, ja sellaista suunnitellaan Kokemäelle 2010 ja Eurajoelle 2012.

Sairaanhoitopiiri on lääkäripulan vuoksi luopumassa Porin psykiatrian poliklinikasta, päiväosastosta, työhönvalmennuksesta ja kuntoutusyksiköstä. Porin kanssa on neuvoteltu liikkeenluovutuksesta, jossa Pori ottaa toiminnan haltuunsa mutta ostaa palvelut Attendo MedOne Oy:ltä.
Pisto myöntää, että menettely on poikkeuksellinen, mutta siihen ajaa pula psykiatrian erikoislääkäreistä. Jo nyt joudutaan turvautumaan ostopalveluihin. MedOne Oy:ltä ostetaan vuoden loppuun kahden psykiatrisen erikoislääkärin palvelut.
Liikkeenluovutus on mukana budjetissa, mutta Porissa on herännyt asiasta soraääniä. Porin kaupunginhallitus käsittelee asiaa viikon päästä.

Heli Kokko


Rauman aluesairaalan peruskorjausrahat minimiin

Rauman aikeet perustaa oma sairaala ei ollut ainoa asia, josta yhtymähallituksessa äänestettiin. Myös Rauman aluesairaalan peruskorjauksen määrärahan pienentämisestä äänestettiin. Aikaisemmin sairaalalle on peruskorjauksen jatkamiseen varattu miljoona euroa, nyt määräraha on pienentynyt 100 000 euroon.
– Sairaanhoitopiiri halusi näyttää kaapin paikan, koska neuvottelut Rauman kanssa eivät ole edenneet, päättelee yhtymähallituksen raumalainen jäsen Eero Laine (sd).
Laineen mielestä olisi ollut järkevää, että logistiikkakeskuksen valmistuttua olisi heti päästy tekemään lääkehuollon tilojen remonttia.
Lisäksi yhtymähallituksessa äänestettiin Rauman aluesairaalan hoitopäivähinnasta. Jos muualta tullaan Rauman aluesairaalaan, joudutaan maksamaan korkeampaa hoitopäivämaksua kuin keskussairaalassa. Raumalaiset olisivat halunnet samat hinnat kuin muuallakin, mutta jäivät alakynteen tässäkin.
Lisäksi raumalaiset halusivat pois talousarvion tekstiosasta maininnat, joissa aluesairaalan toimintojen, kuten tekonivelleikkausten siirto Poriin todetaan, vaikkei asian käsittely on vielä kesken.
Samoin raumalaiset olisivat halunneet luopua siirtoviivemaksusta.


Talousarvio kestää vain tehyläisten palkankorotukset

Satakunnan sairaanhoitopiirin yhtymähallitus esittää 9. marraskuuta kokoontuvalle valtuustolle talousarviota, jossa toimintatuotot ovat 263 miljoonaa euroa ja kulut 253 miljoonaa euroa.
Koko liikevaihto on lähes 50 miljoonaa euroa, jossa on muutosta tästä vuodesta +2,1 prosenttiyksikköä. Tilikauden tulostavoite on vähintään 100 000 euroa.
Investoinnit ovat yhteensä 13 miljoonaa euroa. Suurin niistä on keskussairaalan K-rakennuksen peruskorjaus ja laajennus, johon varataan 6,4 miljoonaa euroa. L-rakennuksen peruskorjauksen suunnitteluun varataan 600 000 euroa.
Palvelumaksuja aiotaan nostaa +3,5 prosenttia.
Sairaanhoitopiirin johtaja Ahti Pisto myöntää, että talousarvion riski ovat palkkausmäärärahat, jotka on laskettu ainoataan tehyläisten palkankorotusten varaan.
– Jos muille tulee prosenttiyksikön korotus, se tarkoittaa miljoonaa euroa ja noin 30:tä vuosityöntekijää vähemmän.
Jäsenkuntien lausunnot talousarviosta ovat olleet pääosin myönteisiä. Vain Rauma ja Jämijärvi vaativat, että talousarvion menopuolen pitäisi olla miinusmerkkinen.

 

27.10.2009 09:17

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva