Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Raju tulva voi Porissa tappaa ja ajaa viidenneksen väestöstä evakkoon

Tulvat voivat jopa tappaa ihmisiä Porissa, ja tulvien takia viidennes väestöstä voi joutua evakkoon. Kaupungin mielestä valtion tasolla ei tajuta lainkaan, kuinka isoista asioista Porissa on kyse, jos pahin mahdollinen tulva toteutuu.

 

Porin kaupunginhallituksen suomittavana oli maanantaina ehdotus valtioneuvoston asetukseksi tulvariskien hallinnasta. Pori on jo aikaisemmin antanut lausuntonsa varsinaisesta lakiehdotuksesta.
Porin mielestä asetuksessa ei nähdä läheskään kaikkia riskejä eikä sitä, että Pori on ”tiettävästi Suomen merkittävin tulvavaara- ja patoturvallisuuskohde”.
Porin erikoisasemaa ei kaupunginhallituksen mukaan ole otettu mitenkään asetusehdotuksessa huomioon.
Tulvan aiheuttamia riskejä näytetään esityksessä käsiteltävän riskinhallinnan keinoin, mutta Porin mielestä kyse ei ole todellisesta riskienhallinnasta, koska merkittävä osa riskeistä jätetään tarkastelun ulkopuolelle.
Porin keskustan tulvavaara-alueella on noin 5 000 asuntoa ja niissä asuu noin 15 000 ihmistä. Joitakin tuhansia ihmisiä asuu alueilla, joissa vesi voi tulvalla nousta yli puolitoista metriä.
Tulva saattaa tulla yllättäen ja edetä nopeasti. Jos se aiheutuu esimerkiksi padon sortumasta ja vesi on joessa korkealla, pelastamiseen on aikaa vain joitakin tunteja.
Jääkylmässä vedessä ja sähkökatkosten takia on vaara, että runsas määrä ihmisiä menettäisi henkensä hukkumalla ja paleltumalla ja sairauskohtauksiin.
Pori esittääkin, että laki- ja asetustekstiin otetaan mukaan myös termi ”henki”, jotta tulvan dramaattisuus ymmärretään oikein ja koko laajuudessaan. Porissa ovat ison tulvan sattuessa siis henki ja terveys, eivät pelkästään terveys ja turvallisuus uhattuina.
Ehdotuksessa on myös laskettu riski pelkästään asukasmäärän mukaan, mutta Porin mielestä se on harhaanjohtavaa, koska tulvavaara-alueilla on työpaikkoja, kauppoja ja majoitusliikkeitä, joten väkeä on paljon enemmän kuin pysyviä asukkaita.
Asetuksessa pitäisi ottaa huomioon myös tulvan nopeus, veden nousunopeus tai virtausaika tulva-aukosta. Ylivirtaus ja padon sisäinen heikkous ja  tulvimisnopeus vaikuttavat todelliseen vaaraan, muistutetaan asetuksen laatijoita.
Porin mielestä ehdotuksessa on jätetty merkittävä osa välillistä ja yhteiskunnallisista vaikutuksista pois. Paitsi asukkaat myös kauppa ja teollisuus kärsivät, kun alueita ja työpaikkoja tuhoutuu.
Jos viidennes väestöstä joutuu evakkoon, vaikutus ulottuu satojen kilometrien säteelle muuallakin Suomessa.
Taloudelliset vaikutukset tuntuvat koko maakunnassa pitkään. Jonkinasteinen kaaos kestänee kuukausia, ja normaaliksi elämänmeno palautunee vasta muutaman vuoden jälkeen.
Porilaisten mielestä ehdotus on ristiriidassa myös patoturvallisuuslain kanssa, ja maankäyttö- ja rakennuslain kanssa on tulkintavaikeuksia rakentamiskorkeuden ja tulvavaaran osalta.

Heli Kokko

 

27.10.2009 09:15

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva