Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Nosturien säännöllisistä kuntotarkastuksista tingitään laman varjolla

Kuva: Nosturien säännöllisistä kuntotarkastuksista tingitään laman varjolla

Valtioneuvoston asetuksen mukaan nostureille ja nostimille on tehtävä määräaikaistarkastus vuoden välein. Lisäksi nostolaitteille on suoritettava suurempi kuntotarkastus joka kymmenes vuosi. Monet yritykset kuitenkin tinkivät laman varjolla tarkastuksista ja käyttävät nostolaitteitaan riskillä. Porilaisen Nummi Cranes Oy:n toimitusjohtaja Ari Nummi korostaa, että tarkastus- ja huoltokustannukset ovat pieni hinta ihmishengen säästymisestä.

Nostolaitteiden vioista johtuvia onnettomuuksia sattuu joka vuosi ja yksikin niistä on liikaa. Työsuojelupiirien resurssipulan vuoksi nostureiden ja nostimien säännöllisten tarkastusten valvonta on ollut vähäistä, mutta nyt tilanne on parantumassa ja pistokokeiden määrää ollaan lisäämässä.

Tänä vuonna 20-vuotista taivaltaan juhliva NCR Nummi Cranes Oy on Länsi-Suomen suurin liikuteltavien nostolaitteiden tarkastus- ja huoltoyritys, joka lisäksi vuokraa henkilönostimia. Yrityksellä on tällä hetkellä seitsemän työntekijää. Lomautuksia ei ole näköpiirissä. Toimipisteet sijaitsevat Mikkolassa ja Mäkipuistontiellä.

Nyt Nummi Cranes on lähtenyt panostamaan myös teollisuusnostureiden tarkastuksiin ja huoltoon.

- Satakunnastakin löytyy tuhansia teollisuusnostureita. Teollisuuspuolella on imua ja me tavoittelemme omaa osaamme kakusta, Ari Nummi kiteyttää.

Kahdenkymmenen vuoden aikana nostolaitealalla on nähty nousu- ja laskukausia; yrityksiä on mennyt konkurssiin ja niitä on lopetettu tai fuusioitu. Suuri menetys oli Porissa 1980-luvun lopulla tapahtunut Satalift-henkilönostimia valmistaneen Satalaite Oy:n liiketoiminnan siirtyminen Bronto-Skylift Oy:lle, joka sitten lähes heti lopetti Satalift-tuotannon kokonaan.

Nummi Cranes Oy on aloittanut uudelleen Sataliftien valmistuksen ja perustanut keväällä Satalift Oy:n. Ensimmäinen Satalift-henkilönostin on parhaillaan tekeillä.

- Lama ja rakentamistoiminnan hiljentyminen ovat kuitenkin vaikuttaneet Satalift-projektiimme, kuten myös henkilönostimien vuokraustoimintaamme. Tarkoituksemme on nyt myydä vuokrakalustoamme ulkomaille ja keskittyä entistä enemmän tekemään teollisuusnostureiden tarkastuksista vuosisopimuksia konepajojen kanssa.

Ari Nummen mukaan nostolaitteiden tarkastukset ovat viimeisten kymmenen vuoden aikana keskittyneet yhä enemmän alaan perehtyneisiin yrityksiin, jotka kouluttavat henkilökuntaansa jatkuvasti. Tämä parantaa oleellisesti tarkastusten ja huoltotyön laatua ja sitä kautta turvallisuutta.

Nummi Cranes Oy täyttää asiantuntijayhteisöltä vaadittavan standardin SFS-EN ISO/IEC 17020 vaatimukset.
- Turvallisuus on yrityksessämme avainsana. Tästä johtuen meillä ei ole viimeisten viiden vuoden aikana tapahtunut tapaturmia tai niihin rinnastettavia vahinkoja.

Nostolaitteiden käyttöturvallisuutta koskevien asetusten ja lakien säätäminen kuuluu sosiaali- ja terveysministeriön työsuojeluosastolle. Ari Nummi kritisoi ministeriötä siitä, että asetuksista ja määräyksistä tiedottaminen ontuu pahasti.

- Tieto uusista asetuksista jää jonnekin ministeriön uumeniin. Tehtailla ja konepajoilla ei usein edes tiedetä kaikista nostolaitteiden tarkastusvaatimuksista.

- Suomessa nostolaitteiden turvallisuusmääräykset ovat jonkin verran kireämmät kuin muualla Euroopassa. Tämä johtuu muun muassa siitä, että vaihteleva ilmastomme asettaa laitteet koville, Nummi selvittää.

Maarit Kautto

23.10.2009 09:00

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva