Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Kirpputorikauppa jatkuvassa kasvussa

Kuva: Kirpputorikauppa jatkuvassa kasvussa

Kirpputorien määrä on ollut viime aikoina kasvussa. Raumalla ei kuitenkaan koeta kilpailun kiristyneen, myyntipaikkoja joutuu jopa jonottamaan.

Raumalla on tällä hetkellä kymmenkunta kiinteää, yksityisen tai yhdistyksen ylläpitämää kirpputorimyymälää ja asiakkaat, varsinkin naiset ovat ottaneet nämä omakseen.

Pisimpään, 14 vuotta toimineen Torin Kympin omistaja Juha Lehtola kertoo lähteneensä alalle, kun kuuli liikkeen olevan myynnissä neljä vuotta sitten.
- Ajateltiin, että täytyyhän kaikkea hullua kokeilla, kertoo Lehtola motiiveistaan ja heittäytymisestä vaimonsa kanssa alalle.
Nyt hän kertoo olevan meneillään varsinaisen kirppis-buumi.

- Naiset tykkäävät kierrättää. Tämä on naisten juttu, luonnehtii Lehtola.

Hän kertoo Torin Kympissä joutuvan odottamaan nyt kuukauden verran myyntipaikkaa, vaikka niitä on lähemmäksi sata.
Taantumalla hän ei kuitenkaan sano olevan vaikutusta myyntiin. Hän pohtii sen näkyvän ehkä vain siinä, että myyjät ovat varovaisempia laittamaan arvotavaraa myyntiin.

- Vaatteet ovat kysytyimpiä. kaikki menevät kaupaksi, kunhan ovat hyvälaatuisia ja hinnat ovat kohdallaan, Lehtola kertoo.
Hän kertoo vakiintuneen toiminnan vaikuttaneen siihen, että laitonta tavaraa ei tule myyntiin ja painottaa, ettei Torin Kympistä ole missään vaiheessa tullut Mustamäen toria vastaavaa.

Vakioasiakkaat ovat kirpputorien kantava asiakasryhmä. Vaatteita ja määrätynlaisia valokuvakehyksiä etsimässä ollut Elisa on itsekin alalla eräänlainen uranuurtaja.

Hän muistelee olleensa vuonna 1992 Rauman torilla oman myyntipöytänsä kanssa ja silloin sosiaalijohtaja tuli kyselemään, minkä yhdistyksen laskuun hän kauppaa tekee.

- Silloin ihmiset tulivat vähän kaukaa katselemaan tavaroita ja hintoja ja ostaminenkin tehtiin vähän salaa, ettei kukaan tuttu näkisi, että hän on ostamassa käytettyä tavaraa, Elisa muistelee.

Nyt hän pitää vanhanaikaisina niitä ihmisiä, jotka eivät käy kirpputoreilla. Hän pitää kirpputorimyyntiä parhaana ratkaisuna silloin, kun pitää päästä eroon itselle tarpeettomiksi käyneistä tavaroista.

- Parhaat löydöt tekee usein kiireessä, kun ei lähde hakemaan mitään. Tyylikkään asukokonaisuuden voi saada 15 eurolla, kertoo Elisa kokemuksistaan.

Torstaina mukaan tarttui lamppu ja Pentikin hunajapurkki.

Sanna Nieminen kertoo viimeaikoina tulleensa ahkerammaksi kirpputorien kiertäjäksi. Kerran hän on myös myynyt tavaroitaan kirpputorin kautta ja piti kokemusta kivana. Tavara meni kaupaksi.

Tuoreimpia tulokkaita Raumalla on neljä kuukautta sitten avattu Lastenkirppis Kirppusirkus. Myymälää nyt pyörittävä Outi Bragge kertoo idean olleen hänen tyttärensä, jolla itsellään on 1,5-vuotias tyttö.

Lasten tarpeisiin ja äitiysvaatteisiin keskittyneelle kirpputorille oli Raumalla ilmeisesti tilaus, koska alaan erikoistunutta kirpputoria ei Raumalla ole ollut pitkään aikaan.

- Liikkeelle lähtö tapahtui hyvin. Asiakkaat ovat löytäneet liikkeen, vaikka tätä ei ole paljon mainostettukaan, kertoo Bragge.
Hän kertoo lasten vaatteita tarjottavan eniten myyntiin, myös vaunut ja rattaat ja hyväkuntoiset lastensängyt ovat kysyttyjä.
- Kysyntää olisi tarjontaa enemmänkin äitiysvaatteista, syöttötuoleista, leluista ja kirjoista. Esimerkiksi syöttötuoleja käydään kysymässä päivittäin ja ne menevät kaupaksi heti, kertoo Bragge.

Hän kertoo kirpputorin olevan monelle ensisijainen ostopaikka lasten tarvikkeita hankittaessa. Bragge sanoo äitien ajattelevan myös ekologisesti kestäviä ratkaisuja, mitä osoittaa esimerkiksi kaupankäynti kestovaipoilla.

- Nyt ei ole sellaista, että haetaan viimeisillä rahoilla tuotteita lapsen tarpeisiin. Esimerkiksi odottavat äidit käyvät paljon ostamassa vauvalle ensimmäiset vaatteet täältä, Bragge kertoo.

Myös Johanna Laine odottaa pikkuveljeä tai siskoa kaksivuotiaalle esikoiselle ja kertoo käyvänsä pari kertaa viikossa katsomassa, mitä nyt on tullut myyntiin.

- Tämä on helppo kohde kun tietää, että täältä saa, mitä etsii, kertoo Laine.

Hän kertoo ostavansa vauvan vaatteita, kun hinta ja laatu osuvat kohdalleen. Erityisen hyvänä hän pitää sitä, että myymälästä saa myös äitiysvaatteita.

- Niitä kannattaa ostaa. Niiden käyttöaika on loppujenlopuksi lyhyt, joten niitä kannattaa kierrättää, valistaa Laine.
Myymässä hän ei ole vielä ollut, mutta uskoo senkin ajan tulevan sitten kun ei itse enää hanki lapsia.

Jouko Veijonaho

23.10.2009 09:00

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva